18.7.12

Ερευνα του Λιμενικού για παράνομες συντάξεις και επιδόματα...


Πλήρη και άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης ζήτησε ο Κωστής Μουσουρούλης...
Πάνω από εξήντα περιπτώσεις ναυτικών που έχουν υποβάλει πλαστά πιστοποιητικά βεβαίωσης θαλάσσιας υπηρεσίας και έχουν προσπαθήσει να λάβουν ή λαμβάνουν ήδη συντάξεις γήρατος από το Ναυτικό Απομαχική Ταμείο έχουν μπει στο...
«μικροσκόπιο» της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα εξετάζεται και η παράτυπη καταβολή βοηθημάτων σε ναυτικούς και δικαιούχους του ΝΑΤ που δεν τα δικαιούντο. Επίσης οι λιμενικοί που χειρίζονται την υπόθεση εξετάζουν το ενδεχόμενο της ενεργητικής δωροδοκίας υπαλλήλου ή υπαλλήλων.

Για την πορεία των ερευνών σχετικά με αυτή την υπόθεση ενημερώθηκε από στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου ο κ. Μουσουρούλης έδωσε εντολή για την περαιτέρω έρευνα σε βάθος, ώστε να διαλευκανθεί άμεσα και πλήρως η υπόθεση. Παράλληλα ζήτησε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να διερευνηθεί σε όλες του τις διαστάσεις το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η έρευνα αφορά την παροχή συντάξεων γήρατος σε ναυτικούς, με χρήση πλαστών πιστοποιητικών βεβαίωσης θαλάσσιας υπηρεσίας σε πλοία που φέρουν σημαία τρίτης χώρας. Ειδικότερα τα πλαστά έγγραφα φέρουν υπογραφή και σχετική σφραγίδα με υπογραφές διπλωματικών υπαλλήλων ελληνικών προξενείων και πρεσβειών, οι οποίοι δεν υπηρετούσαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της θεώρησης - χορήγησης του πιστοποιητικού ή δεν υπήρχαν ως πρόσωπα, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα η θεώρηση των πιστοποιητικών βεβαίωσης θαλάσσιας υπηρεσίας έχει γίνει με τη χρήση πλαστών υπηρεσιακών σφραγίδων (στρογγυλές σφραγίδες Προξενείων ή Πρεσβειών).

Τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων διερευνούν ακόμη την υπόθεση έκδοσης πλαστών ή παραποιημένων ιατρικών βεβαιώσεων καθώς και την υποβολή ενυπόγραφων αιτήσεων για κατ' εξαίρεση χορήγηση εφάπαξ σε συνταξιούχους ΝΑΤ. Οι ιατρικές βεβαιώσεις χρησιμοποιούνταν ως δικαιολογητικά στην υποβαλλόμενη αίτηση προς το ΝΑΤ για την κατ' εξαίρεση χορήγηση του εφάπαξ (επιδόματος).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι ιατρικές βεβαιώσεις καθώς και μέρος πλαστών πιστοποιητικών θαλάσσιας υπηρεσίας βρέθηκαν σε υπάλληλο του ΝΑΤ, ο οποίος δεν ήταν αρμόδιος για την παραλαβή των αιτήσεων - δικαιολογητικών και την διεκπεραίωσή τους.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά ανέθεσε με σχετική παραγγελία του στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα προαναφερόμενα, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει συστήσει κλιμάκιο ειδικού ελέγχου για θέματα αρμοδιότητάς του, στο οποίο μετέχει και εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι «ο υπουργός κ। Μουσουρούλης έχει καταστήσει απόλυτα σαφές ότι δεν θα επιτρέψει οιαδήποτε σκιά στο αντικείμενο του νεοσύστατου Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, το οποίο οφείλει και πρόκειται να συνδράμει αποφασιστικά στην εθνική προσπάθεια για την ομαλή και γρήγορη έξοδο της χώρας από την κρίση»...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: