7.7.12

Το πραγματικό μήνυμα των προγραμματικών δηλώσεων...


Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα ο στόχος της πραγματικής επαναδιαπραγμάτευσης βασικών όρων του Μνημονίου, μπαίνει στο… συρτάρι.
Ήταν αποτέλεσμα πολλών και... εξαιρετικά δύσκολων διαπραγματεύσεων, οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, που αναγνώσθηκαν χθες στη Βουλή. Και το μόνο σίγουρο είναι πως στο αμέσως προσεχές διάστημα, το περιεχόμενο τους θα αλλάξει ριζικά, από τη στιγμή που σε εξέλιξη βρίσκονται νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τους θεσμικούς πιστωτές της χώρας.

Ήδη, ο πρωθυπουργικός λόγος ήταν ασφαλώς πιο «μαλακός» στις αναφορές του σχετικά με το Μνημόνιο, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι στην πραγματικότητα ο στόχος της πραγματικής επαναδιαπραγμάτευσης βασικών όρων του Μνημονίου, μπαίνει στο... συρτάρι.

Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό, θα προκαλέσει τους πρώτους κρίσιμους τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην εξουσία. Τα τρία κόμματα που την αποτελούν βρίσκονται ξεκάθαρα σε άλλη γραμμή πλεύσης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει λόγο για πάγωμα των φόρων, για απαγορευτικό νέων μειώσεων σε μισθούς και γενικότερα για πράγματα που η τρόικα ούτε καν τα συζητά, αν και όλα αυτά τα γνωρίζει. Ο Φώτης Κουβέλης αργά αλλά σταθερά εμφανίζει τα αριστερά του σύνδρομα, που δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει χωρίς επαναδιαπραγμάτευση, την οποία οι ελεγκτές δεν χρησιμοποιούν ούτε καν ως… όρο. Και η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών καλούνται να κάνουν ασκήσεις ισορροπίας.

Υπ' αυτούς τους όρους και κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση θα πάρει μεν ψήφο εμπιστοσύνης την Κυριακή το βράδυ, αλλά τη Δευτέρα το απόγευμα στις Βρυξέλλες θα πρέπει να αποδείξει στο Eurogroup ότι θα εφαρμόσει κι όλα αυτά για τα οποία... δεν πήρε ψήφο. Η υπόθεση αρχίζει να εξελίσσεται σε «μύλο». Ζητούμενο αποτελεί πως θα τον χειρισθεί ο νέος πρωθυπουργός. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, πάντως, θα έχει την ευκαιρία την Τρίτη να του μεταφέρει τη δική του εμπειρία –όπως θα την έχει αποκτήσει 24 ώρες πριν…
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: