2.10.11

Ο Πούτιν κάνει λίφτινγκ στο ηγετικό του προφίλ ...


Το αδιαφιλονίκητο φαβορί των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στη Ρωσία συνεχίζει να ποντάρει στην αρρενωπή εικόνα του, για να ξαναζεστάνει τις καρδιές των ψηφοφόρων, αφού η δημοτικότητά του δεν ... συγκεντρώνει πια τα παλιά "ολοκληρωτικά" ποσοστά.
Η ιστορία έχει δείξει ότι κάθε φορά που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκινά μια -έστω άτυπη- προεκλογική εκστρατεία, το συνδυάζει με έναν καταιγισμό "μάτσο" εμφανίσεων που επιβεβαιώνουν το αρρενωπό του προφίλ. Ο Ρώσος πρωθυπουργός έχει επενδύσει, άλλωστε, γενικότερα στη δημόσια εικόνα του. Ηταν λοιπόν αναμενόμενο ότι θα φρόντιζε πολύ την εμφάνισή του για να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Ρωσίας, με μια θητεία που "υπόσχεται" πολλές προκλήσεις και έχοντας πίσω του ένα αρκετά μεγάλο διάστημα ως? δεύτερο βιολί.

Ειδικά τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν να είναι μεν ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη χώρα αλλά με ποσοστό που μετά βίας ξεπερνά το 50%.

Ο ίδιος ο Μεντβέντεφ, παραδέχθηκε ότι ο Πούτιν είναι υποψήφιος χάριν της δημοτικότητάς του και αποκάλυψε ότι η συμφωνία είχε γίνει χρόνια πριν, απλώς εκείνος διατηρούσε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία, εφόσον αυξανόταν η δημοφιλία του.

Φήμες
Το αψεγάδιαστο πρόσωπο του 58χρονου Πούτιν την ημέρα που ανακοίνωνε επίσημα την υποψηφιότητά του πυροδότησε φήμες ότι έκανε λίφτινγκ, γέμισε τα μήλα του προσώπου του, ανασήκωσε τα φρύδια του και αφαίρεσε τις σακούλες κάτω από τα μάτια του. Παρότι τα ρωσικά ΜΜΕ απέφυγαν κάθε αναφορά στο νέο πρόσωπο του Πούτιν, φωτογραφίες του "πριν" και του "μετά" έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα στους αναγνώστες, πολλοί εκ των οποίων συνέκριναν το αποτέλεσμα τυχόν κοσμητικής επέμβασης με το αλλοιωμένο πρόσωπο του Μουαμάρ Καντάφι.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο ισχυρότερος άνδρας της Ρωσίας δέχεται αρνητική κριτική για την εικόνα του. Πολλές φορές κυκλοφορούσαν δημοσιεύματα για το ότι οι περισσότερες Ρωσίδες θεωρούν τον Πούτιν ανδρικό πρότυπο, κάτι που εκείνος επεδίωκε να τονίζει φωτογραφιζόμενος ημίγυμνος πάνω σε άλογα, κολυμπώντας σε παγωμένα νερά ή κερδίζοντας τις εντυπώσεις ναρκώνοντας μια επικίνδυνη τίγρη που "απειλούσε" να επιτεθεί στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.

Στο ίδιο πλαίσιο, προφανώς, εντάσσεται και η καθυστέρηση με την οποία διέψευσε την εξωσυζυγική περιπέτειά του με την πρώην αθλήτρια ρυθμικής και νυν βουλευτή Αλίνα Καμπάεβα.
Αφού οι φήμες είχαν πραγματικά οργιάσει, με τις ταμπλόιντ να υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός έχει πάρει κρυφά διαζύγιο από τη σύζυγό του και ότι ετοιμαζόταν να παντρευτεί την πανέμορφη Καμπάεβα, ο Πούτιν δήλωσε ότι τα δημοσιεύματα δεν είχαν ούτε ίχνος αλήθειας μόνο όταν γράφτηκε ότι είχε γεννήσει το παιδί του. Τελικά αποδείχτηκε ότι ο? διάδοχος Πούτιν ήταν ο ανιψιός της βουλευτού.

Για εκείνους που παρατηρούν επί χρόνια τη ρωσική πολιτική σκηνή, η οριστική απόφαση για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος μεταξύ των δύο άσπονδων φίλων -Μεντβέντεφ και Πούτιν- ελήφθη ήδη από τον Αύγουστο του 2010, όταν ο Ρώσος πρωθυπουργός πύκνωσε τις... ριψοκίνδυνες εμφανίσεις του.
Ηταν τότε που ο Μεντβέντεφ σε μια επικοινωνιακή κίνηση είχε συναντηθεί με τον τραγουδιστή των U2 και γνωστό ακτιβιστή Μπόνο. Η απάντηση του "υφισταμένου" του ήταν να καμακώσει μια φάλαινα κοιτώντας την κάμερα και φωνάζοντας "η ζωή είναι επικίνδυνη" χωρίς να ανοιγοκλείσει καν τα βλέφαρά του.

Ασπονδοι φίλοι
"Αδειαζε" τον Μεντβέντεφ με τα ανδραγαθήματά του
Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας Μεντβέντεφ, ο Πούτιν ήταν παρών. Οταν ο Ρώσος πρόεδρος έκανε διαγγέλματα από τη Μόσχα, ο πρωθυπουργός του ήταν στο πλευρό των εργατών παροτρύνοντάς τους να ξεπεράσουν την κρίση δουλεύοντας πιο εντατικά, κοντά στους πρόσφυγες και τους στρατιώτες στον πόλεμο με τη Γεωργία και δίπλα στους πυρόπληκτους σβήνοντας φωτιές με πυροσβεστικό αεροπλάνο. Το τελευταίο διάστημα ο γνωστός τζουντόκα είχε προσπαθήσει να μυήσει και τον άνευρο Μεντβέντεφ στα αθλήματα, κάνοντας μαζί του ποδήλατο ή ψαρεύοντας, σε μια απόπειρα να δείξουν ότι η μεταξύ τους σχέση είναι πιο αρμονική από ποτέ. Στη συνέχεια οδήγησε μονοθέσιο της Formula 1, καβάλησε μια "Harley Davidson" και ανακάλυψε δύο σπάνιους αμφορείς κάνοντας καταδύσεις σε ένα ναυάγιο που οι αρχαιολόγοι "χτενίζουν" εδώ και χρόνια, ως ένδειξη ότι έχει πάρει τα ηνία.

Το επόμενο βήμα στη σχέση τους έχει κριθεί, με τον Πούτιν σε ρόλο προέδρου και τον Μεντβέντεφ σε αυτόν του πρωθυπουργού. Κατά συνέπεια το Κρεμλίνο απέσυρε την υποστήριξή του στο κόμμα του δισεκατομ?μυριούχου Μιχαήλ Προχόροφ, ο οποίος παραιτήθηκε από την ηγεσία του και ταυτόχρονα εκδιώχθηκε από την επιτροπή οικονομικού εκσυγχρονισμού, όπου μετέχουν επιχειρηματίες και πολιτικοί. Ο κύβος ερρίφθη πριν καν στηθούν οι κάλπες. Τον Μάρτιο του 2012 -και γιατί όχι και το 2018- ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ρωσίας και μέχρι τότε είναι σίγουρο ότι θα κάνει κι άλλες εντυπωσιακές εμφανίσεις για να κερδίσει την καρδιά των ψηφο?φόρων.

Για την επόμενη εξαετία
Ατζέντα με επώ­­δυνες μεταρρυθμίσεις

Με σχεδόν αδιαμφισβήτητο δεδομένο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κερδίσει τις εκλογές του 2012 και θα παραμείνει στο τιμόνι της Ρωσίας για τουλάχιστον μία εξαετία, αν όχι 12ετία, για τους αναλυτές είναι ίσως ο μόνος που μπορεί να κάνει τις απαιτούμενες μανούβρες σε ένα τόσο δύσκολο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Τα επόμενα χρόνια οι προκλήσεις για τον πρόεδρο της Ρωσίας θα είναι μεγάλες και αφορούν κυρίως στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που αυτή τη στιγμή καλύπτεται κυρίως από τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών και πρωτίστως του πετρελαίου, που αποτελούν το βασικό έσοδο της ρωσικής οικονομίας.

Ο Πούτιν έχει εκφραστεί ανοιχτά εναντίον των "φιλελεύθερων πειραμάτων" και είναι θιασώτης του κρατικού ελέγχου στις επιχειρήσεις, ωστόσο, όπως εκτιμά το ΔΝΤ, θα χρειαστούν περικοπές σε συντάξεις και γενικότερα στις δημόσιες δαπάνες προκειμένου να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός.

"Ο ρόλος της κυβέρνησης δεν είναι να ρίχνει μέλι στο φλιτζάνι, αλλά ορισμένες φορές να προσφέρει και ένα πικρό φάρμακο" δήλωσε ο Πούτιν ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του. Αυτό μεταφράζεται από τους αναλυτές στη διάθεσή του να προχωρήσει σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Προς το παρόν, πάντως, έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει αυστηρότερη φορολογία στους πλουσίους, με επιπλέον φόρους στα ακίνητα, στην ιδιοκτησία και στα πολυτελή καταναλωτικά αγαθά.

Οι επενδυτές φαίνονται ικανοποιημένοι με την απόφαση του Πούτιν να επανέλθει στο προσκήνιο, επαναφέροντας τη σταθερότητα, και εκτιμούν ότι θα αυξηθούν οι επενδύσεις από το εξωτερικό.

Καχυποψία από ΗΠΑ
Κάτι που επίσης γνωρίζει καλά ότι θα κληθεί να διαχειριστεί είναι η καχυποψία των ΗΠΑ, που δεν είχαν κρύψει τον ενθουσιασμό τους για την ανάληψη της προεδρίας από τον Μεντβέντεφ, αφού επί Πούτιν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών είχαν μπει στην... κατάψυξη.

Ισως το πιο δύσκολο έργο του Πούτιν θα είναι να χειριστεί τις αυξανόμενες αντιδράσεις εναντίον του, καθώς οι Ρώσοι έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα από το "παζάρι" και τη "μοιρασιά" της εξουσίας μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών της χώρας.

ΑΛΕΞΕΪ ΚΟΥΝΤΡΙΝ
Μετά την καρατόμηση μεθοδεύεται η επιστροφή

Το "συμβόλαιο" μεταξύ του Πούτιν και του Μεντβέντεφ για την αντιστροφή ρόλων στην επόμενη κυβέρνηση είχε ως θύμα τον υπουργό Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν, τον αρχιτέκτονα της οικονομικής ανάκαμψης της Ρωσίας. Ο Κουντρίν, που είναι στενός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν επί 20 χρόνια και παρέμενε στο συγκεκριμένο υπουργείο για 11 έτη, αρνήθηκε να μετάσχει σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μεντβέντεφ.

Εδειξε πυγμή
Σε μια προσπάθεια να δείξει πυγμή και να επαναφέρει την τάξη μέχρι να παραδώσει τα "κλειδιά" του Κρεμλίνου στον Πούτιν, ο Μεντβέντεφ τον καρατόμησε και ο πρωθυπουργός τον αντικατέστησε σπάζοντας το υπουργείο στα δύο, με τους Αντόν Σιλουάνοφ και Ιγκόρ Σουβάλοφ σε διακριτούς ρόλους.

Το χτύπημα αυτό εκτιμάται ότι ξάφνιασε τον Πούτιν, καθώς δεν θα αποφάσιζε να θυσιάσει τον στενό του συνεργάτη για να σταθεροποιήσει τη συμφωνία με τον Μεντβέντεφ. Οπότε αναμένεται ότι ο Πούτιν θα επαναφέρει σύντομα τον Κουντρίν στο προσκήνιο. Η φημολογία αναφέρει ότι θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής στην κεντρική τράπεζα ή ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στο υπ. Οικονομικών μετά μία διετία. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο Πούτιν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως αποδιοπομπαίο τράγο τον Μεντβέντεφ, ο οποίος από τη θέση του πρωθυπουργού θα κληθεί να λάβει αρκετά μη δημοφιλή οικονομικά μέτρα. Στη συνέχεια μπορεί να παύσει τον Μεντβέντεφ και να φέρει ως "Μεσσία" τον Κουντρίν στο παλιό του πόστο.

Ο Κουντρίν χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, καθότι χειρίστηκε με επιτυχία το τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. δολαρίων.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: