3.2.11

«Καμπανάκι» Παγκόσμιας Τράπεζας προς G20 για τις τιμές των τροφίμων...


Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερ Ζέλιγκ, απηύθυνε σήμερα έκκληση αφύπνισης προς τη διεθνή κοινότητα για τις ανοδικές τιμές των τροφίμων και εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνδυασμός των υψηλών τιμών του πετρελαίου και των καυσίμων, η αυξημένη δέσμευση γης για παραγωγή βιοκαυσίμων, οι άσχημες καιρικές συνθήκες και η αγορά των παραγώγων ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων που πλησιάζουν τα επίπεδα ρεκόρ του 2007 – 2008 και προκαλούν κοινωνικές αναταραχές κυρίως στις χώρες της Αφρικής.

Ο Ρόμπερτ Ζέλιγκ καλεί τους ηγέτης της G-20 να θέσουν πρώτες στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους τις τροφές και την αντιμετώπιση της αυξημένης ρευστότητας των τιμών τους η οποία απειλεί τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και προκαλεί πληθωριστικές πιέσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας.

Παράλληλα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (Food and Agriculture Organisation – FOA), ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τιμές των τροφίμων πιθανότατα θα αυξηθούν κι άλλο τους προσεχείς μήνες. Τις εκτιμήσεις αυτές πλαισιώνει το νέο ρεκόρ που σημειώθηκε στον σχετικό δείκτη του FOA για τον μήνα Ιανουάριου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι υψηλές τιμές των τροφίμων και είναι μείζονος σημασίας για τις φτωχές χώρες και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις εισαγωγές τροφίμων αλλά πλήττει και τα φτωχά νοικοκυριά που δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους σε είδη διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: