3.2.11

Τεράστιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η Ημαθία, όσον αφορά τις κλοπές...


Τεράστιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η Ημαθία, όσον αφορά τις κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ, από αγνώστους οι οποίοι έχουν ως στόχο την άντληση σιδήρου και χαλκού και στη συνέχεια την πώλησή του. Στόχος των δραστών εκτός από τους μετασχηματιστές, έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό και τα...
καλώδια σε ανεγειρόμενες οικοδομές καθώς και οι αντλίες νερού των αγροτών. Πανελλήνια διάσταση
Το θέμα έχει ήδη πάρει πανελλήνια διάσταση, καθώς 630 κλοπές μετασχηματιστών από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ σημειώθηκαν το 2010, με δράστες κυκλώματα που εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο χαλκού. Η ΔΕΗ, σε αναφορές της προς την Αστυνομία, χαρακτηρίζει τις κλοπές «ανεξέλεγκτες», ενώ κλοπές παρατηρούνται και σε καλώδια από το δίκτυο ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ.
Οι δράστες, ως επί το πλείστον, ρίχνουν στο έδαφος τους μετασχηματιστές που βρίσκονται πάνω στους πυλώνες υψηλής τάσης με σχοινί ή αυτοσχέδια κοντάρια και στη συνέχεια αφαιρούν όσα εξαρτήματα είναι κατασκευασμένα από χαλκό.
02-02-2011-111Η κατάσταση στην Ημαθία
Στο νομό μας, τα περισσότερα κρούσματα συμβαίνουν στον κάμπο, κυρίως στην περιοχή του Μακροχωρίου , στην Κουλούρα, στην Αλεξάνδρεια, ενώ τελευταία έχουν σημειωθεί κρούσματα και στη Βέροια. Η «Μ» επικοινώνησε με τον διευθυντή του υποκαταστήματος της Βέροιας κ. Στάθη Τσακαλίδη ο οποίος μας επιβεβαίωσε το πρόβλημα. «Ήδη έχουμε 60 περίπου περιστατικά το 2010 στο νομό μας και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε» μας είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσακαλίδης μας είπε επίσης, πως η δολιοφθορά έχει άμεσες συνέπειες στους καταναλωτές, καθώς κλέβοντας μετασχηματιστές υπάρχει περίπτωση να έχουμε διακοπή ρεύματος, ενώ συχνές είναι και οι κλοπές αντλιών από τα κτήματα αγροτών. «Είναι χαρακτηριστικό το φαινόμενο να πάει ο αγρότης στο κτήμα του να ποτίσει και να μην μπορεί διότι έχει κλαπεί η αντλία νερού». Πάντως, είναι κοινό μυστικό πως στη συνέχεια οι δράστες έχουν ως σκοπό την συγκέντρωση του σιδήρου και μετάλλου, το οποίο λιώνουν στα ήδη υπάρχοντα χυτήρια.
Το ερώτημα
Το ερώτημα που μπαίνει είναι πως σχετικά απλό. Αφού τα χυτήρια στην χώρα μας είναι ελάχιστα, για ποιο λόγο δεν γίνεται έλεγχος έτσι ώστε να πιαστούν οι δράστες; Μια εύλογη απάντηση είναι πως τις περισσότερες φορές η πώληση του χαλκού γίνεται δίχως παραστατικά ή τιμολόγια, δηλαδή «μαύρα».
Μια ακόμη διάσταση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα είναι πως είναι πολύ πιθανό η οικονομική ζημία της ΔΕΗ, να μετακυλιστεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών, ενώ ακόμη και αυτοί που κλέβουν μετασχηματιστές διατρέχουν άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους.
02-02-2011-1111Τι κάνει η ΔΕΗ
Η διοίκηση της ΔΕΗ σε πανελλαδικό επίπεδο έχει κάνει παραστάσεις και γραπτές αναφορές για το θέμα. Σε μία από αυτές επισημαίνεται ότι «οι κλοπές - καταστροφές μετασχηματιστών διανομής τείνουν το τελευταίο διάστημα να γίνουν ανεξέλεγκτες και, πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονούν για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και τη σημαντική επιβάρυνση της ΔΕΗ Α.Ε., έχουν φέρει τις κατά τόπους υπηρεσίες σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση», ενώ τονίζεται ότι «από τις παράνομες πράξεις είναι δυνατόν να προκύψει άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των ίδιων των δραστών καθώς και για τη σωματική ακεραιότητα και την περιουσία πολιτών».
Δεν υπάρχει έλεγχος
Οι κλοπές όμως δεν περιορίζονται μόνο στους μετασχηματιστές της ΔΕΗ, καθώς σοβαρό είναι το πρόβλημα και από τις κλοπές των καλωδίων( τα οποία επίσης περιέχουν χαλκό) από τις ανεγειρόμενες οικοδομές. Επικοινωνήσαμε μ’ ένα μηχανικό από τη Βέροια που ασχολείται με αντιπαροχές οικοπέδων, τον κ. Τάσο Τόλιο, ο οποίος μας είπε χαρακτηριστικά: « Αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα και μέσα στην πόλη της Βέροιας. Ρωτήστε εργολάβους και μηχανικούς που κτίζουν οικοδομές και όλοι θα σας πουν το ίδιο πράγμα. Την μια ημέρα στήνεται ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και την άλλη δεν βρίσκουμε τίποτα. Το κακό είναι πως δεν υπάρχει κανένας έλεγχος», μας είπε.
Πάντως, είναι κοινό μυστικό πως οι δράστε που κλέβουν καλώδια της ΔΕΗ, στη συνέχεια τα καίνε στον κάμπο της Ημαθίας, πριν τα μεταφέρουν στα χυτήρια. Γι αυτό και πολλές φορές παρακολουθούμε μαύρους καπνούς στην περιοχή κυρίως της Αλεξάνδρειας και των πρώην δήμων Αντιγονιδών και Αποστόλου Παύλου. Είναι επίσης κοινό μυστικό πως το ίδιο «κύκλωμα» κλέβει λάστιχα αυτοκινήτων τα οποία καίει, ενώ πολλές φορές, οι ίδιοι άνθρωποι βάζουν φωτιά σε χωματερές για τον ίδιο ακριβώς σκοπό.
Ιστορίες καθημερινής τρέλας
Οι παθόντες που έχουν τολμήσει να προβούν σε μηνύσεις και στη συνέχεια να πάνε στα δικαστήρια λένε πως δύσκολα αποδίδεται δικαιοσύνη, καθώς τις περισσότερες φορές, οι δίκες αναβάλλονται και στο τέλος τα έξοδα αυτού που έχει κάνει μήνυση είναι περισσότερα από την αξία του χαλκού που κλάπηκε, όπως μας είπε γνωστός εργολάβος από τη Βέροια.
Σημειώνουμε, ως παράδειγμα μια υπόθεση που συνέβη στην Αθήνα και περιγράφει πολύ καλά την υφιστάμενη κατάσταση. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, αστυνομικοί συνέλαβαν 34χρονο, ο οποίος είχε παραβιάσει συνολικά 222 υποσταθμούς καταστρέφοντας ισάριθμους μετασχηματιστές, κυρίως στην Καλλιθέα, τη Ν. Σμύρνη, τον Ταύρο, το Φάληρο και τη Γλυφάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δράστης κατά το παρελθόν εργαζόταν σε συνεργείο εργολάβου της ΔΕΗ και γνώριζε τα σημεία όπου υπήρχαν υπόγειοι υποσταθμοί, ενώ είχε για πρώτη φορά συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2010, οπότε και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Μετά τη νέα σύλληψή του, αφέθηκε εκ νέου ελεύθερος με απόφαση της 4ης τακτικής ανακρίτριας με εγγύηση 3.000 ευρώ και τον όρο να εμφανίζεται στο τμήμα κάθε 1η και 15 του μήνα. Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα τις εφημερίδας «Καθημερινή», επικαλούμενο δημοσιογραφικές πηγές, ο δράστης και αυτή τη φορά παραβίασε τους όρους αποφυλάκισής του και από τις 26 Οκτωβρίου έχει εκδοθεί νέο ένταλμα σύλληψης εναντίον του…
Αναρτήθηκε από laikoyra.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: