24.2.11

Ιχθυοκαλλιέργειες: Πρόστιμα για τη σύσταση καρτέλ...


Πρόστιμο συνολικού ύψους περίπου 680 χιλ. ευρώ επέβαλλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις Νηρέας, Σελόντα, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες και Καλλιέργειες Υδρόβιων Οργανισμών για έλεγχο της παραγωγής και τον καθορισμό τιμών στην αγορά των νωπών ψαριών.

Παράλληλα, η... Επιτροπή απειλεί κάθε μια από τις παραπάνω εταιρείες πως σε περίπτωση συνέχισης ή επανάληψης της παράβασης, θα επιβάλλει πρόστιμο ύψους 10% επί της συνολικής αξίας των πωλήσεών τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόστιμο είναι μειωμένο καθώς ελήφθησαν υπόψη τις ειδικές συνθήκες και περιστάσεις στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας καθώς και τη βραχεία διάρκεια της παράβασης. Ειδικότερα, η Επιτροπή επέβαλλε πρόστιμο ύψους 273.582 ευρώ στη Νηρέας, 146.339 ευρώ στη Σελόντα, 119.015 ευρώ στη Δίας, 42.905 ευρώ στις Καλλιέργειες Υδρόβιων Οργανισμών και 96.044 ευρώ στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες,.

Στην απόφαση, επισημαίνεται ρητά, ότι και κατά πάγια ευρωπαϊκή νομολογία και πρακτική, οι τυχόν οικονομικές κρίσεις δεν δικαιολογούν συμπράξεις οι οποίες περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Οι επιχειρήσεις, επομένως, οφείλουν να αντιμετωπίζουν, τις κρίσεις αυτές, ανεξάρτητα η μία προς την άλλη και με μέσα που δεν στρεβλώνουν και δε νοθεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: