12.2.11

Ελεγχοι της Πολεοδομίας για παράνομες κατασκευές σε καφετέριες...


ΠΑΤΡΑ:Οι καταγγελίες πολλών πολιτών για την παράνομη κατάληψη πεζοδρομίων της Πάτρας από τα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, με την ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη επέκτασή τους, φαίνεται ότι δεν έφταναν.

Έπρεπε να... παρέμβει ο «Κόσμος», την περασμένη Παρασκευή, με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο την αναρχία που επικρατεί στην πόλη από την αυθαίρετη κατάληψη πεζόδρομων και πεζοδρομίων από τα τραπεζοκαθίσματα πολλών καταστημάτων, κυρίως καφέ, ώστε να ευαισθητοποιηθεί και να κινητοποιηθεί η δημοτική Αρχή προσανατολιζόμενη στο προφανές για την τήρηση της νομιμότητας.
Έτσι, τώρα, (δηλώνει ότι) είναι αποφασισμένη να ξηλώσει και το τελευταίο τραπεζοκάθισμα ή πάγκο που έχει τοποθετηθεί αυθαίρετα σε πολλά σημεία στο κέντρο της πόλης από ιδιοκτήτες καφέ, με αποτέλεσμα ουκ ολίγα πεζοδρόμια να έχουν γίνει απροσπέλαστα για τους πεζούς.
Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Κόσμου», που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της αυθαιρεσίας, το σχετικό μήνυμα έστειλε πρώτα η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού Λένα Καλεντζώτη.

Αλλά και ο δήμαρχος Γιάννης Δημαράς διαμηνύει πλέον σε κατ' ιδίαν συζητήσεις κατηγορηματικά ότι η δημοτική αρχή θα απελευθερώσει τα πεζοδρόμια που έχουν καταληφθεί από τις αυθαίρετες επεκτάσεις των καφέ.

Αυτό κατέστησε σαφές ο δήμαρχος και σε μια ιδιοκτήτρια καφέ που τον επισκέφθηκε τις προάλλες, προαναγγέλλοντας ότι θα απομακρυνθούν όλα τα αυθαίρετα τραπεζοκαθίσματα, όπου κι αν βρίσκονται αυτά, από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων μέχρι την Αγίου Νικολάου και τη Μαιζώνος.

Από την πλευρά της, η ιδιοκτήτρια του καφέ είπε στον δήμαρχο ότι καλό θα ήταν να υποστούν κυρώσεις όσοι παρανομούν, αλλά να μην την πληρώσουν κι όλοι οι καταστηματάρχες. Και πρόσθεσε ότι με την απαγόρευση του καπνίσματος κάποια σκαμπό χρειάζονται έξω από κάποια καταστήματα για τους καπνίζοντες. «Να καπνίζουν όρθιοι», ήταν η κοφτή απάντηση του δημάρχου!


Τι ισχυρίζεται ο σύλλογος
Από την πλευρά του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής, ο γραμματέας του Γιώργος Πανουτσόπουλος υπενθυμίζει ότι για την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων οι καταστηματάρχες έχουν στην κατοχή τους άδειες.
Όσο για τις κατασκευές με τις οποίες επεκτείνονται αρκετά καφέ από την πλευρά του συλλόγου υποστηρίζεται ότι αυτές γίνονται για την καλύτερη εξυπηρέτηση και προστασία του κοινού.
Τέλος, και σε συνδυασμό με τον αντικαπνιστικό νόμο, υποστηρίζεται ότι μεσούσης της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να τίθενται τέτοια ζητήματα που επιβαρύνουν τη λειτουργία πολλών καταστημάτων και τα απειλούν με λουκέτο.
www.dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: