14.2.11

Επίσκεψη Γεννηματά στις ΗΠΑ...


www.greeknewsonline.com
Επισκέψεις τις αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας της Ελλάδας σε ελληνικά σχολεία κι επαφές με την Αρχιεπισκοπή, εκπαιδευτικούς κι ομογενειακούς παράγοντες.
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Επίσκεψη στις ΗΠΑ για επαφές στο πλαίσιο της έναρξης του δημόσιου διαλόγου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Διασπορά, που ξεκίνησε το... ελληνικό υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιεί από το βράδυ της Πέμπτης η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά. Το πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή το πρωί η αναπληρώτρια υπουργός θα επισκεφθεί ένα ημερήσιο ελληνικό κοινοτικό σχολείο (είτε της Αστόριας ή του Φλάσινγκ) και το Ελληνικό Σχολείο Charter του Μπρούκλιν. Το Σάββατο θα επισκεφθεί το ιδιωτικό απογευματινό σχολείο «Πλάτων» του Μπρούκλιν.

Το πρόγραμμα επαφών της κ. Γεννηματά περιλαμβάνει επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου πέραν της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, θα παρακαθίσει σε σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν επίσης, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, η διευθύντρια Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Μαρία Μακεδών, η γενική πρόξενος Αγη Μπαλτά κι ο συντονιστής Εκπαίδευσης, Γεώργιος Βληκίδης.

Την Τρίτη προγραμματίζεται ευρεία σύσκεψη με εκπαιδευτικούς φορείς (διευθυντές σχολείων, ομοσπονδία και σύλλογοι εκπαιδευτικών). Θα παρακαθίσει επίσης σε συσκέψεις με συντονιστές εκπαίδευσης ενώ στο πρόγραμμα υπάρχουν συναντήσεις με ακαδημαϊκούς και ομογενειακούς παράγοντες.

«Αρμόδια πηγή της Αρχιεπισκοπής μας είπε πως με μεγάλη χαρά θα δεχθούν την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας για να συζητήσουν τρόπους συνεργασίας που στοχεύουν στην ενίσχυση των ελληνικών σχολείων και της προώθησης του ελληνικού πολιτισμού, κληρονομιάς και γλώσσας».

Μία πάντως πρακτική δυσκολία που υπάρχει είναι ότι την προσεχή εβδομάδα τα σχολεία κλείνουν στο πλαίσιο των χειμερινών διακοπών κι αρκετοί δάσκαλοι απουσιάζουν.

Υπενθυμίζουμε ότι οι περισσότερες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν από κοινού μεταξύ Αρχιεπισκοπής και ελληνικού υπουργείου Παιδείας, στη διάρκεια της επίσκεψης του τότε υπουργού, Ευριπίδη Στυλιανίδη, ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Μεταξύ αυτών η βοήθεια προς την Αρχιεπισκοπή για δημιουργία διδασκαλικής Ακαδημίας, στο Ελληνικό Κολέγιο της Βοστόνης, η δημιουργία δύο προτύπων κλπ. Εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, περιορίστηκε σημαντικά ο αριθμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, ενώ έκλεισε το γραφείο του συντονιστή εκπαίδευσης Αγίου Φραγκίσκου.

Πάντως παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι είναι ισχυρή η δέσμευση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να συνεχιστεί η πάση θυσία κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών της Ομογένειας, με παράλληλη λήψη μέτρων για αποφυγής σπατάλης.

Τον περασμένο μήνα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την έναρξη διαλόγου για την χάραξη συγκεκριμένων παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση της Παιδείας των ελληνοπαίδων της διασποράς και της προώθησης της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. Όπως αναφέρθηκε σχετικά, «σκοπός των παρεμβάσεων μας, ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει πρόσβαση στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε κάθε σημείο που υπάρχει ελληνισμός και ότι κάθε ευρώ που διατίθεται από το ελληνικό δημόσιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση «πιάνει τόπο». Υπηρετεί δηλαδή τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Δεν χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα προσφέρει αγαθά σε ορισμένους ενώ θα αναπαράγει αδικίες και δυσλειτουργίες. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε δεν πρέπει να γίνει αφορμή ούτε για αδράνεια ούτε για τη συντήρηση πολυτελών εξαιρέσεων. Ακόμη περισσότερο δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την αποδυνάμωση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης».

(Περισσότερα στις σελίδες 26-27)

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στο πλαίσιο του διαλόγου, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, επισκέφθηκε στις 2 και 3 Φεβρουαρίου το Λονδίνο, ενώ την περασμένη εβδομάδα η αναπληρώτρια υπουργός, Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε τη Γερμανία, όπου είχε επαφές με εκπροσώπους της Ομογένειας.

Στο Λονδίνο η Άννα Διαμαντοπούλου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Γρηγόριο, καθώς και με τη συντονίστρια Εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του ελληνικού σχολείου στο βόρειο Λονδίνο. Είχε επίσης συνομιλίες με τον Υπουργό για θέματα Διά Βίου Μάθησης του βρετανικού Υπουργείου Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων.

Στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης Βυρτεμβέργης στο Reutlingen, η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε στην πρόθεση του Υπουργείου να αξιοποιηθούν και να αναβαθμιστούν οι σημερινές δομές των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ). Επίσης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, ενημέρωσε ότι το Μάρτιο θα ανακοινωθεί ο σχεδιασμός για τη νέα σχολική χρονιά όσον αφορά στην λειτουργία και στις ανάγκες των σχολικών μονάδων. Στη συνάντηση παρουσιάστηκε και το μοντέλο του σχολείου Dusslingen, σχετικά με την ένταξη του ελληνικού μαθήματος στα γερμανικά σχολεία. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε επίσης ότι η συνένωση των 3 λυκείων είναι επιβεβλημένη, κυρίως για παιδαγωγικούς λόγους.

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να κατατεθούν απόψεις όλων των φορέων στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νέου νόμου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση και έδωσε βάρος στην επικείμενη ελληνογερμανική συνάντηση από την οποία η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την αναβάθμιση των τίτλων σπουδών σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών, την σύνδεση των προγραμμάτων των ΤΕΓ με πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, την αξιοποίηση των ομογενών εκπαιδευτικών και την θεσμοθέτηση του πιστοποιητικού γλωσσομάθειας Γ2 +.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με την Υπουργό Παιδείας της Βάδης Βυρτεμβέργης Dr. Schick με την οποία συζήτησαν την προετοιμασία της ελληνογερμανικής συμφωνίας και της έθεσε την επιθυμία του Υπουργείου Παιδείας για την ένταξη της ελληνικής γλώσσας στα ολοήμερα προγράμματα των γερμανικών σχολείων, την απόκτηση των πιστοποιητικών γερμανομάθειας και τη συνεργασία με τα γερμανικά πανεπιστήμια για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Στη συνέχεια, οι δυο Υπουργοί απένειμαν τα βραβεία στην εκδήλωση «Νέοι και η Ολυμπία».

Η κυρία Γεννηματά, συζήτησε θέματα αρμοδιότητάς της με εκπροσώπους ελληνικών κομμάτων της Βάδης Βυρτεμβέργης καθώς και με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, παραβρέθηκε και σε εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης όπου παρουσίασε το πλαίσιο αρχών της διαβούλευσης για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των γονέων επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος των ελληνικών σχολείων στη Βαυαρία. «Η επίσκεψη μου», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός, «θέλει να δώσει το μήνυμα της προσπάθειας του Υπουργείου για αναβάθμιση των σχολείων και την αναγνώριση των τίτλων σπουδών». Δεσμεύτηκε να εξετάσει τις προτάσεις των γονέων, μίλησε για τη διαφορετικότητα των κρατιδίων και την ξεχωριστή αντιμετώπιση που θα έχουν τα εκπαιδευτικά θέματα ανά περιοχή. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια της λειτουργίας των υπηρεσιών του Υπουργείου και των σχολείων στο εξωτερικό δηλώνοντας ότι αν προκύψουν στοιχεία στις υποθέσεις που εξετάζουν οι ΕΔΕ θα σταλούν στον εισαγγελέα.

Τέλος, η Αναπληρώτρια Υπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται το Υπουργείο Παιδείας να αιφνιδιάσει κανέναν, ότι όλες οι αποφάσεις θα γίνουν έγκαιρα γνωστές και ότι αρκετές αλλαγές που θα προκύψουν μέσα από το νόμο θα έχουν μεταβατικό στάδιο μέχρι την εφαρμογή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: