14.2.11

ΚΥΠΡΟΣ: Αγανάκτηση και προβληματισμός για τα νέα θλιβερά επεισόδια στο «Τσίρειο Στάδιο»...


Λεμεσός: Με τον τραυματισμό δυο τουλάχιστον αστυνομικών και ενός πολίτη, σημαδεύτηκε την Κυριακή το τοπικό ντέρμπι της Λεμεσού στο «Τσίρειο Στάδιο», μεταξύ ΑΕΛ και Απόλλωνα, μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν, τόσο πριν, όσο και μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα.

Φανατισμένοι οπαδοί του...

Απόλλωνα και της ΑΕΛ, φαίνεται ότι το έχουν στο αίμα τους να αμαυρώνουν κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων τους. Αυτό ακριβώς έγινε και την Κυριακή, καθώς οι ομάδες των χούλιγκαν θέλησαν για μια ακόμα φορά να δώσουν συνέχεια με τη δική τους εγκληματική δράση.

Άνθρωποι σοβαρά τραυματίες, αρκετές υλικές ζημιές κι ένα «πολεμικό» τοπίο στους χώρους του γηπέδου αλλά και στους γύρω δρόμους, ήταν το αποτέλεσμα των επεισοδίων που σημειώθηκαν. Τα σημάδια των προθέσεων των γνωστών-άγνωστων χούλιγκαν, φάνηκαν πριν ακόμα ο διαιτητής σφυρίξει την έναρξη της ποδοσφαιρικής συνάντησης και ολοκληρώθηκαν μετά τη λήξη και στη διάρκεια της αποχώρησης των φιλάθλων από το γήπεδο.

Την πρώτη ένδειξη για τα όσα θα μπορούσαν να συμβούν, έδωσαν 500 περίπου οπαδοί του Απόλλωνα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι οποίοι πρόβαλαν αντίσταση στο να υποβληθούν σε έλεγχο πριν να εισέλθουν στο γήπεδο κι αυτό, όπως αναφέρεται, επειδή κάποιοι από αυτούς είχαν στις προθέσεις τους τη μεταφορά απαγορευμένων αντικειμένων.

Στην αντιπαράθεση που σημειώθηκε με την Αστυνομία, οι χούλιγκαν εμφανίστηκαν να κρατούν σφεντόνες τις οποίες έστρεψαν προς τους αστυνομικούς χρησιμοποιώντας μπίλιες, βίδες αλλά και βόλια. Για λίγα λεπτά υπήρξε ένας ανελέητος πόλεμος με τη χρήση των σφεντόνων, με αποτέλεσμα κάποιο από τα «πολεμοφόδια» να πλήξει κοντά στο μάτι και να τραυματίσει σοβαρά τον ανώτερο υπαστυνόμο και πρόεδρο του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Αντρέα Συμεού, ο οποίος είχε την ευθύνη της αστυνόμευσης του αγώνα.

Μετά τη λήξη του αγώνα, ομάδες οπαδών και από τις δύο πλευρές αντιπαρατάχθηκαν στοχεύοντας στη σύγκρουση με τους αστυνομικούς οι οποίοι ήταν εντεταλμένοι στην τήρηση της τάξης και την ασφαλή έξοδο των φιλάθλων από το γήπεδο.

Οι ταραξίες επιδόθηκαν σε πόλεμο εναντίον των αστυνομικών, αυτή τη φορά ρίχνοντας μπουκάλια αλλά και κροτίδες. Στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν έξω από το «Τσίρειο Στάδιο», κάποιοι δεν δίστασαν να εκτοξεύσουν από όπλο φωτοβολίδες με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού αλλά και ανήλικου ο οποίος στεκόταν στην άκρη του δρόμου, χωρίς να έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στα επεισόδια.

Ανακοίνωση της Αστυνομίας

Μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί μεταξύ των μελών της Αστυνομίας και έντονος προβληματισμός στην ηγεσία του σώματος για τα νέα επεισόδια που διαδραματίστηκαν τόσο πριν όσο και μετά τη λήξη του αγώνα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, ανέφερε ότι στα επεισόδια, οι χούλιγκαν στοχοποίησαν τα μέλη της Αστυνομίας που βρίσκονταν εκεί για την αποτροπή συμπλοκών μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, χρησιμοποιώντας σφεντόνες για τη ρίψη βολιών και βιδών εναντίον Αστυνομικών.

Ένα από τα βόλια έπληξε τον Ανώτερο Υπαστυνόμο Ανδρέα Συμεού ελάχιστα χιλιοστά κάτω από το αριστερό το μάτι και του έγιναν πέντε συρραφές για την επούλωση των τραυμάτων του.

«Οι χούλιγκαν με τις απαράδεκτες και αποτρόπαιες πράξεις τους καταδεικνύουν ότι μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε επίδοξους δολοφόνους, αφού μεταβαίνουν σε αθλητικούς χώρους έχοντας μαζί τους φονικά όπλα», είπε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό, πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα και πιο συγκεκριμένα λίγο πριν από τις 13:00 στην είσοδο, αριθμός 1.500 περίπου φιλάθλων του Απόλλωνα επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό που ήταν παραταγμένος για σκοπούς ελέγχου των οπαδών κατά την είσοδο τους στο χώρο των κερκίδων.

Όταν οι Αστυνομικοί επιχείρησαν να αποκαταστήσουν την τάξη, άρχισε η ρίψη αντικειμένων εναντίον τους με τη χρήση σφεντόνων που έριχναν βόλια και βίδες. Σε αυτά τα επεισόδια είχε τραυματιστεί ο Υπαστυνόμος Συμεού.

Μετά το τέλος του αγώνα και κατά την αποχώρηση μερίδας «λεγόμενων» οπαδών της ΑΕΛ, όπως τους χαρακτήρισε ο κ. Κατσουνωτός, άγνωστο πρόσωπο έριξε κροτίδα προς το μέρος αντιοχλαγωγικής ομάδας που ήταν παρατεταγμένη έξω από τον αγωνιστικό χώρο για να αποτρέψει επαφή μεταξύ των φιλάθλων των δύο ομάδων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μέλος της Αστυνομίας στο χέρι και να μεταφερθεί σε ιδιωτικό κέντρο υγείας, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει θλαστικά τραύματα μέσου και παράμεσου δακτύλου για την επούλωση των οποίων του έγιναν επτά συρραφές.

Επιπλέον, κατά την αποχώρηση οπαδών του Απόλλωνα, άγνωστο πρόσωπο έριξε φωτοβολίδα με τη χρήση πιστολιού, η οποία έπληξε 20χρονο οπαδό του Απόλλωνα, ο οποίος υπέστη κάταγμα στον αριστερό καρπό και μώλωπα στον αριστερό μηρό και εισήχθη στο χειρουργείο όπου του έγινε χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό, η εκτόξευση της φωτοβολίδας με πιστόλι είχε και πάλι στόχο μέλος της Αστυνομίας. «Εκτιμούμε ότι εάν η φωτοβολίδα πετύχαινε το μέλος της Αστυνομίας ενδεχομένως να είχαμε και θύμα και είναι από τύχη που δεν θρηνήσαμε θύμα», συμπλήρωσε.

Από έρευνες που διεξήχθηκαν, εντοπίστηκαν σε ανοικτό χώρο τρεις μαθητικές τσάντες οι οποίες περιείχαν μπουκάλες ουίσκι, σπρέι μπογιάς, πυρσούς, μάλλινες κουκούλες, πλαστικά γάντια, τα οποία παραλήφθηκαν για εξετάσεις.

«Τα ευρήματα καταδεικνύουν περίτρανα και αδιαμφισβήτητα ότι οι χούλιγκαν έχουν παρεκτραπεί σε σημείο που εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε επίδοξους δολοφόνους», είπε ο κ. Κατσουνωτός.

Καταλήγοντας, ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας παρατήρησε πως «το ότι δεν θρηνήσαμε θύμα ήταν καθαρά θέμα τύχης και ιδιαίτερα ότι δεν είχαμε σοβαρότερους τραυματισμούς αν αναλογιστεί κανείς ότι το βόλι που έπληξε τον κ. Συμεού ήταν ελάχιστα χιλιοστά από το αριστερό του το μάτι».

Ευθύνες σε ΚΟΠ και Σωματεία, επιρρίπτει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ευθύνες και στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) για τα χθεσινά επεισόδια στη Λεμεσό, επέρριψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λουκά.

Ο κ. Λουκά είπε ότι η ΚΟΠ ακύρωσε την απόφαση που είχε ληφθεί για διεξαγωγή του αγώνα ΑΕΛ - Απόλλωνα κεκλεισμένων των θυρών. Πέρσι, πρόσθεσε ο υπουργός, η ΚΟΠ είχε ακυρώσει και πάλι απόφαση για μη μετακίνηση οπαδών συγκεκριμένων ομάδων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έθεσε θέμα υπευθυνότητας, τονίζοντας ότι στέλνεται στους χούλιγκαν το μήνυμα ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις στην ομάδα, η οποία πληρώνει απλώς 35 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.

Άφησε επίσης αιχμές για τη στάση των Σωματείων.

Σύγκληση αρμόδιας επιτροπής προτείνει ο Ιωνάς Νικολάου

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής για αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της κοιν. Επιτροπής Νομικών και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ιωνάς Νικολάου, λέγοντας πως όσο πλησιάζουμε προς το τέλους του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος η κατάσταση θα γίνεται πιο εκρηκτική, ενώ τα μέτρα κρίνονται ανεπαρκή.

Σε δηλώσεις στη Βουλή για τα τελευταία επεισόδια στον αγώνα ΑΕΛ - Απόλλωνα, είπε πως τα όποια μέτρα χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης πρέπει να προωθηθούν άμεσα, καθώς η Βουλή κλείνει τον Απρίλη. ''Δηλώνουμε έτοιμοι να προσέλθουμε σε αυτό το διάλογο και αποφασισμένοι να εργαστούμε για την προώθηση των μέτρων που θα αποφασιστούν στη σύσκεψη αυτή''.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι τα επεισόδια γίνονται έξω από τα γήπεδα και αφορούν την ασφάλεια του πολίτη, της περιουσίας του και στη διατήρηση της δημόσιας τάξης που είναι καθήκον της Αστυνομίας. Κάποια από τα προβλήματα στην επιβολή της δημόσιας τάξης έξω από τα γήπεδα σχετίζονται με την άσκηση ελέγχου των φιλάθλων πριν εισέλθουν στο γήπεδα ''και εάν είναι απαραίτητο, να δημιουργηθούν ζώνες ελέγχου''. Ατιμωρησία, πρόσθεσε, φαίνεται ότι υπάρχει, οποιαδήποτε ποινή δεν είναι άμεση και γι αυτό πρότεινε, στη σύσκεψη στο Προεδρικό να συζητηθεί η άμεση απαγόρευση για συγκεκριμένη περίοδο στο γήπεδο όλων όσων συλλαμβάνονται να διαπράττουν αδικήματα που σχετίζονται με τη βία στα γήπεδα.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτού, ο κ. Νικολάου είπε ότι ο κ. Κατσουνωτός θα έπρεπε να ξέρει ότι μετά την εξέταση των κανονισμών για τους επιτηρητές, δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή τα διαμορφωμένα κείμενα. Συμπληρώθηκε η εξέτασή τους από την Νομική Υπηρεσία, αλλά από το Υπουργείο Παιδείας δεν έχουν σταλεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι την ερχόμενη Πέμπτη η Επιτροπή Νομικών θα εξετάσει ένα από αυτά τα θέματα, για τα οποία φρόντισε να εξασφαλίσει τα έγγραφα. ''Νομίζω ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ή οποιοσδήποτε από την ηγεσία της Αστυνομίας, προτού προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση κάμνει καλά να ζητά να ενημερωθεί και ύστερα''. Η Βουλή, κατέληξε, άρχισε το τελευταίο διάστημα να δέχεται πυρά από οπουδήποτε και κάποιοι παραγνωρίζουν τις ευθύνες τους.

Ανακοίνωση του ΣΑΚ

Ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ) θεωρεί πως η κατάσταση με το χουλιγκανισμό στα γήπεδα δεν μπορεί να γίνει ανεχτή πλέον και θα πρέπει οι αρμόδιοι του ποδοσφαίρου να παύσουν τα ευχολόγια και να πάρουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΑΚ καλεί την ηγεσία της Αστυνομίας να θωρακίσει τους αστυνομικούς, που ''πλέον κινδυνεύουν άμεσα''.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι στις 2 Φεβρουαρίου του 2011, ο ΣΑΚ είχε υπερτονίσει τη μεγάλη ανησυχία του για τα επεισόδια βίας στα γήπεδα και στους γύρω από αυτούς χώρους.

''Δυστυχώς, τα επεισόδια βίας συνεχίζονται και στις 13 Φεβρουαρίου στη Λεμεσό μετά το ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΛ-ΑΠΟΛΛΩΝ χούλιγκανς εξοπλισμένοι με κροτίδες, σφενδόνες, πέτρες και ξύλα επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με αποτέλεσμα ο Ανώτ. Υπαστυνόμος Α. Συμεού εκπρόσωπος Τύπου του ΣΑΚ που ήταν υπεύθυνος αντιοχλαγωγικής ομάδας να τραυματισθεί σοβαρά στο πρόσωπο και κινδύνευσε άμεσα το μάτι του'', γράφει η ανακοίνωση.

Επίσης, σημειώνει πως ''τραυματίσθηκαν ένας αξιωματικός και 2 αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων κινδύνευσε με κροτίδα να χάσει δάχτυλα του χεριού του''.

Πηγές: ΚΥΠΕ, «Φιλελεύθερος»

Δεν υπάρχουν σχόλια: