25.2.11

ΠΑΤΡΑ: Ο Δήμος... σκότωσε τον Καρνάβαλο ...


ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩN...
Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν στην άποψη πως... ο Γιάννης Δημαράς δολοφόνησε τον Καρνάβαλο! Μία εβδομάδα πριν την πάλαι ποτέ μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση της πόλης και η Πάτρα κάθε άλλο... παρά ζει στο ρυθμό του Καρνάβαλου!

Καμία... εκδήλωση, καμία ζωντάνια, μία αποτυχημένη προσπάθεια αναβάθμισης του παιγνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού από τη γνωστή παρέα του Πέτρου Ψωμά και του πληρώματος 94 και αρκετή... κονόμα για φίλους και κολλητούς. Φαίνεται πως η νέα δημοτική Αρχή προφασιζόμενη τον ελάχιστο χρόνο και την κρίση... εγκατέλειψε το θεσμό στις φιλότιμες προσπάθειες των απλών Πατρινών καρναβαλιστών. Το αποτέλεσμα είναι ορατό! Καρναβάλι μηδέν!


Οι «παρέες»
Στις φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις κυριαρχεί... ο Πέτρος Ψωμάς και οι συνεργάτες του. Ο πρώην αρχηγός του πληρώματος 94 του Κρυμμένου Θησαυρού έκανε τα εξής:

* Το πλήρωμα 94 ανέλαβε τον Κρυμμένο Θησαυρό

* Το πλήρωμα 94 τραγούδησε για το τραγούδι του Κρυμμένου Θησαυρού

* Ο αριθμός 94 εμφανιζόταν μέχρι και στα τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτ του Κρυμμένου Θησαυρού



Στην Ξάνθη οι «Ονιράμα»...
στην Πάτρα με το όνειρο!
Είναι χαρακτηριστικό πως στο καρναβάλι της Ξάνθης, παρά την οικονομική κρίση (και εκείνοι στην ίδια χώρα ζουν) διοργανώνονται εκτός από καρναβαλικές εκδηλώσεις και παρελάσεις (τις οποίες μεταδίδει για λογαριασμό της ΕΤ1 ο Χρήστος Νέζος) και πάνω από δέκα συναυλίες. Μάλιστα, το βράδυ του Σαββάτου (παραμονή της μεγάλης παρέλασης) οι Ονιράμα θα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της πόλης.


Το πιο μίζερο Καρναβάλι
Μεταξύ των αρνητικών σημείων που παρατηρήσαμε και που έντονα σχολιάζονται:

* Ο καρναβαλικός διάκοσμος είναι φτωχότερος από κάθε άλλη φορά

* Η αποτυχημένη τελετή έναρξης επηρέασε σημαντικά τη διάθεση των καρναβαλιστών και θεώρησαν πως... κάπως έτσι θα πήγαινε όλη η καρναβαλική περίοδος.

*Δεν υπάρχουν μπάστακες στην πόλη.

*Δεν έχουν μπει καρναβαλικές σημαίες στα διόδια και στις εισόδους της πόλης.

* Δεν υπάρχουν πουθενά διαφημιστικά πλαίσια για το Πατρινό Καρναβάλι.

* Δεν έχει γίνει καμία διαφήμιση για τα Μπουρμπούλια, που γίνονται στο... πόδι και αποφασίστηκαν τη τελευταία στιγμή λόγω αδυναμίας συνεννόησης.

*Δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια να δημιουργηθεί καρναβαλικό κλίμα στην πόλη.

* Δεν έχει γίνει διαφήμιση στην Αθήνα, κανένα αθηναϊκό τηλεοπτικό μέσο δεν έχει προβάλλει μέχρι σήμερα τις εκδηλώσεις (καλά που υπήρχε και το άρμα της Αγνής Στασινού με τίτλο «Ράδιο Αρβύλα»).




Στον «Κόσμο» μίλησαν Πατρινοί που είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν και ασχολούνται με το Καρναβάλι. Διαβάστε τι μας είπαν:

Δημήτρης Πεφάνης (πρώην αντιδήμαρχος)
«Δεν νομίζω ότι ο κ. Δημαράς το ξέρει το Καρναβάλι. Δεν το έχει προσεγγίσει και δεν το έχει καταγράψει ως μείζονος σημασίας γεγονός για την τοπική οικονομία και την τοπική έκφραση. Από την άλλη πλευρά, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής έχει υιοθετήσει τις κατευθύνσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Αλλά και τις γενικές και αορίστου κινούμενες της τωρινής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται περαιτέρω ασάφεια. Υπάρχει βέβαια και μια δύσκολη συγκυρία, που επιβαρύνει τα πράγματα, αλλά δεν πρέπει να την επικαλούνται και να τη χρησιμοποιούν προσχηματικά για να γλιτώσουν την κριτική. Κάπως έτσι, ερμηνεύεται το τίποτα που βλέπουμε».


Άγγελος Πολυδωρόπουλος (πρώην υπεύθυνος Κρυμμένου Θησαυρού)
«Το φετινό Καρναβάλι είναι πολύ υποτονικό. Δεν είναι σχεδιασμένο, όπως θα έπρεπε, και δεν έχει τη δυναμική των προηγούμενων χρόνων. Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά ο κυριότερος είναι η ερασιτεχνική αντιμετώπιση της διοργάνωσης του. Δεν λειτουργούν όλα τα όργανα που θα μπορούσαν να δώσουν την απαραίτητη αισθητική δυναμική στο Καρναβάλι».


Παύλος Σκούρας (Καρναβάλι μικρών)
«Δεν υπάρχει καμία δημιουργία. Κι αυτό γιατί έχουμε να κάνουμε με εμμονές παραγόντων με μίζερη διάθεση. Το θέμα δεν είναι οικονομικό. Μπορείς να κάνεις δημιουργικό και ωραίο Καρναβάλι με κέφι, φαντασία και μεράκι. Αν δεν ελευθερωθεί το Καρναβάλι από τον παραγοντισμό και τη μιζέρια, θα καταντήσει η σκιά μιας κουρασμένης πόλης».


Αλέξης Σκαρμέας (πρώην αντιδήμαρχος)
Ο πρώην αντιδήμαρχος Αλέξης Σκαρμέας, αν και κλήθηκε από τον «Κόσμο» να τοποθετηθεί για την έως τώρα πορεία του Πατρινού Καρναβαλιού, τόνισε ότι προς το παρόν δεν θέλει να «επεκταθεί». Αρκέστηκε να σημειώσει τα εξής: «Έχω ως αρχή μου όσο διαρκεί η γιορτή να μη σχολιάζω τίποτα. Τις όποιες παρατηρήσεις έχω να κάνω, θα τις κάνω μετά το τέλος της γιορτής. Πάντως, είχα επισημάνει από την αρχή ότι είναι βασικό στοιχείο το κλίμα που θα διαμορφωθεί».



Στάθης Χρυσικόπουλος (Καλλιτεχνικός Διευθυντής καρναβαλιού)
«Ποτέ το καρναβαλικό κλίμα δεν ήταν έντονο πριν από την Τσικνοπέμπτη. Συνήθως το κλίμα ανεβαίνει μετά την Τσικνοπέμπτη και φέτος τα πράγματα είναι καλύτερα. Το καρναβαλικό κλίμα είναι πιο έντονο γιατί γίνονται εκδηλώσεις του Κρυμμένου Θησαυρού και τα μαγαζιά είναι γεμάτα την Παρασκευή και το Σάββατο. Σε περίοδο κρίσης ο κόσμος θέλει να βγει να διασκεδάσει και να ξεφύγει από τη γκρίζα πραγματικότητα.
Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να επιμηκύνουμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις όχι μέσα στην καρναβαλική περίοδο, αλλά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου».
www.dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: