15.2.11

Μίξερ...


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΟΛΑ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ. Η φασαρία τα ξηµερώµατα του Σαββάτου έγινε διότι η τρόικα έκλεψε ιδέα της κυβέρνησης. Είναι η κυβέρνηση που έχει θέσει στόχο να εισπράξει 50 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις ώς το 2015. ∆εν είχαν καµία µα καµία δουλειά οι... Τόµσεν και Ντερούζ να τα λένε αυτά στη συνέντευξη Τύπου ως δικά τους!

ΑΝ ΠΙΣΤΕΨΕΙ κανείς το µπρίφινγκ του Γιώργου Πεταλωτή αυτή είναι η πολιτική ουσία όσων συνέβησαν τις προηγούµενες εβδοµήντα δύο ώρες. Ολα τα υπόλοιπα είναι παραπολιτικά. Σωστά; Εντάξει,πλάκα κάνουµε. Στην πραγµατικότητα, η κυβέρνηση καταφέρνει να παρουσιάσει κάτι σαν σύνθεση των δύο ή τριών διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της.

Η ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ λέει ότι η κυβέρνηση δεν µπορεί να κρύβεται πίσω από τοΜνηµόνιο. «Ο,τι κάνουµε, το κάνουµε εµείς γιατί το έχει ανάγκη τώρα η χώρα, όχι γιατί µας το λέει η τρόικα». ∆ιαφορετικά, επισηµαίνεται, οι πολίτες θα έχουν την εντύπωση ότι δεν κυβερνά η κυβέρνηση, αλλά οι Τόµσεν και Σία. Η αλήθεια είναι πως οι δηµοσκοπήσεις – όπως αυτή της GPO για τοMega – ήδη καταγράφουν µιατέτοια εικόνα. Η αντίληψη αυτή είναι βολονταριστική, αφού θέλει να εξαϋλώσει το Μνηµόνιο, αντικαθιστώντας το µε µια µεταρρυθµιστική ιδεολογία.

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ λέει ότι δεν πρέπει να κρυβόµαστε πίσω από το δάχτυλό µας και δεν πρέπει να κοροϊδεύουµε τον κόσµο. Η χώρα χρεοκόπησε και είµαστε υποχρεωµένοι να ανταποκριθούµε στις απαιτήσεις των δανειστών µας – δηλαδή της τρόικας. Οσο ταχύτερα το καταλάβει και η κοινωνία τόσο το καλύτερο. Είναι η ρεαλιστική προσέγγιση που λέει πως όταν έχεις λεµόνια στύβεις λεµονάδα.

ΥΠΑΡΧΕΙ, ΤΕΛΟΣ, µια τρίτη άποψη πιο ευέλικτη. Αυτή λέει ότι καµιά φορά βάζεις µπροστά την τρόικα και καµιά φορά µπαίνεις εσύ µπροστά. Ας πούµε στην περίπτωση του προγράµµατος ιδιωτικοποιήσεων των πενήντα δισ., είναι χρήσιµο να το εξαγγείλει η τρόικα. Κι αυτό γιατί απευθύνεται σε ξένους επενδυτές. Ποιον θα ακούσουν οι αγορές αν είναι βάλουν λεφτά στην Ελλάδα; Ποιος θεωρείται πιο αξιόπιστος; Εµείς ή ο Ντερούζ; Μάλλον ο Ντερούζ. Στο κοµµάτι των ιδιωτικοποιήσεων, η συνέντευξη Τύπου της τρόικας είχε στόχο το διεθνές –εξίσου αν όχι περισσότερο από το ελληνικό – ακροατήριο. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να ταυτίσει κανείς απόψεις µε υπουργούς. Αρκεί να πει ότι τις ασπάζεται, κατά περίπτωση, όλες ο Πρωθυπουργός. Οταν όµως µπήκαν και οι τρεις στο µίξερ το βράδυ της Παρασκευής, η κυβερνητική κουζίνα έγινε χάλια. Τη µάζεψε σιγά σιγά ο Γιώργος Πεταλωτής. Το µεγάλο του πλεονέκτηµα: είναι ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος που δεν βερµπαλίζει. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια ή µάλλον δεν χρειάζονται πολλά λόγια, αν την περνάς στη φτώχεια.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: