25.2.11

Λάζαρος...


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
«ΝΟ ΝΕWS from nowhere» – ελληνιστί, «καθόλου νέα από το πουθενά». Ο στίχος αυτός του Nick Cave θα µπορούσε να είναι ο τίτλος της επίσκεψης Παπανδρέου στο Βερολίνο. Βεβαίως, ο Γιώργος δεν είναι τύπος να ακούει Cave. Αυτό το µείγµα ροκ αλκοολισµού και ωµής στιχουργικής δεν του πάει καθόλου. Περισσότερο προς τα ethnic τείνει,ενώ παλιότερατον είχε σύρει στον Ρέµο η κόρη του Μαργαρίτα.

ΑΣΧΕΤΩΣ play list, η µουσική από τη Γερµανία δεν είναι ξαφνικά καθόλουευχάριστη.Αντιθέτως,είναι το είδος της πεισιθάνατης µελωδίας πουσου σφίγγει την καρδιά. Πάνε οι Αλκυονίδες ηµέρες του Ιανουαρίου – µε αιχµή το Σαββατοκύριακο του Νταβός – όταν έρχονταν πληροφορίες για επιµήκυνση και µείωση επιτοκίου του δανείου 110 δισ. της τρόικας, αλλά και για έναν µηχανισµό που θαµας επέτρεπενα ελαφρύνουµετο βάρος του συνολικού µας χρέους. Την Τρίτη, η Ανγκελα Μέρκελ ήταν ευγενής και είχε καλά λόγια να πει για τις προσπάθειές µας, αλλά το µόνο που συζητείται προς το παρόν να πάρουµε είναι η επιµήκυνση των 110 δισ. Κι αυτό για να µην υπάρχει διακριτική µεταχείριση εις βάρος µας σε σχέση µε την Ιρλανδία.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ αυτή δεν είναι αισιόδοξη. Οσες θυσίες και νακάνουµε, είναι µαθηµατικάαδύνατον πλέον να έχουµε τα πρωτογενή πλεονάσµατα που θα µας επιτρέψουν ναεξυπηρετήσουµετο χρέος.Αρα σε ενάµιση χρόνο, το χρέος θα ξεπεράσει το150% του ΑΕΠ και η χρεοκοπία είναι βέβαιη. Αν όµωςεκεί πάµε, τότε ουδείς θα έρθει να βάλει στη χώρα µια δραχµή – συγγνώµην, ένα ευρώ. Αφήστε που καµία κυβέρνηση δεν µπορεί να πορευθεί πολιτικά µε τόσο αρνητικό story. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ µε τους Γερµανούς; Υπάρχουν ηκαλή και ηκακή εξήγηση. Η κακή λέει πως η γερµανική ελίτ έχει οχυρωθεί σεέναν προτεσταντικό µαξιµαλισµό. Θέλει νασταµατήσει την ασωτία του υπερχρεωµένου Νότου και τα σπεκουλαδόρικα δάνεια των βόρειων τραπεζών. Τούτοδε µε ό,τι οδυνηρές συνέπειες θα έχει εκατέρωθεν το φέσι µιας αναδιάρθρωσης χρέους µετά το 2013. Η εκδοχή-εφιάλτης λέει πως αυτά ισχύουν για τηνΕλλάδα, αφούΠορτογαλία και Ισπανία κουτσά - στραβά τη βγάζουν.

Η ΚΑΛΗ ΕΞΗΓΗΣΗ λέει πωςοι Γερµανοί ωςκαλοίΕυρωπαίοι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, αλλά τις έχουν βάλει σε ένα µαύρο κουτί. Θα το ανοίξουν στις 24 και 25 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού πρώτα έχουν σπάσει τα νεύρα ηµών και των υπολοίπων. Τότε το Βερολίνο θα αποκαλύψει αν καιµε τι όρους θα παίξει ρόλο σωτήρα.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: ο στίχος του Cave είναι από το άλµπουµ «Σκάβε, Λάζαρε, σκάβε».

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: