23.2.11

Μνηµόνιο ...


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ .
Η ΕΚΛΟΓΗ προ διετίας του Σοφοκλή Πιλάβιου στην ΕΠΟ είχε ερµηνευθεί ως αντίδραση στη λουµπενοποίηση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σαραντάρηςδικηγόρος, µε καθαρή φυσιογνωµία, ο Πιλάβιος είχε διοικητική εµπειρία ποδοσφαίρου, ενώήταν και ο εκλεκτός της ΟΥΕΦΑ. Φυσικά, δεν υπήρχε η αυταπάτη ότι από ...
την «παράγκα» θα πηγαίναµε στα σαλόνια. Ούτε αναµενόταν όµως ότι ο πυρετός του σαββατόβραδου θα ’φερνε τέτοιο ξέσπασµαβίας στο µατς Ολυµπιακού - Παναθηναϊκού.

ΑΣΦΑΛΩΣ, ΟΙ πρόεδροιτων µεγάλων συλλόγων έχουν την τάση να παρεκτρέπονται. Το 2003, ως πρόεδρος του ΠΑΟ, ο Αγγελος Φιλιππίδης τα ’χε βάλει µε το «Πρωθυπουργείο» για τη διαιτησία – δηλαδή µε το Μέγαρο Μαξίµου του Κώστα Σηµίτη. Το 2011, µε πρόεδρο του Ολυµπιακού τον Βαγγέλη Μαρινάκη, είχαµε µια απίστευτη κλωτσοπατινάδα στογρασίδι και στα αποδυτήρια άπαξ και τελείωσε το µατς. Την παρακολούθησε έκθαµβο το µέγα Πανελλήνιον.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ποδόσφαιρο κράτος εν κράτει; Αποτελεί επικράτεια όπου δεν ισχύει ο νόµος; Είναι ένα περιβάλλον όπου µπορείς να προπηλακίζεις, να σπρώχνεσαι, να ρίχνεις µερικές ψιλές και να βρίζεις; Συνιστά πεδίο όπου µπορεί κανείς να ρίχνει κροτίδες σαν να είναι κάθε βράδυ Ανάσταση; Οποια κι αν είναι η απάντηση σε όλες τούτες τις ερωτήσεις, αυτή είναι η συνολική εικόνα – και είναι µια εικόνα που τροµάζει. ΤΟ ΝΑ ’ΧΕΙΣ δηµόσια θέση στην Ελλάδα του 2011 δεν είναι παίξε - γέλασε, και ο Πιλάβιος δεν αποτελεί εξαίρεση. Το πρωτάθληµα είναι µονοπολικό. Πλην Ολυµπιακού, οι άλλοι µεγάλοι ιστορικοί σύλλογοι δεν έχουν τσέπη, αν δεν τελούν υπό χρεοκοπία.Αυτό δηµιουργεί µιαν ανισορροπία. Ακόµη χειρότερα: το πάνω χέρι έχουν πλέον οι «θύρες» των οπαδών και τααθλητικά φύλλα που τους εκφράζουν µε τα αναµενόµενα ακραία αποτελέσµατα. Ο φανατισµός έφθασε ώς το Θέατρο Τέχνης, το οποίο παραβιάστηκε από κρανοφόρους χούλιγκαν του Ολυµπιακού, εξοργισµένους απότην παράσταση «Ταξιδεύοντας µε τον ΠΑΟΚ».

ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε αυτή την κατάσταση, πολιτεία και πολιτικό σύστηµα κινούνται µεταξύ αµηχανίας και αφωνίας. Ισως γιατί κανείς δεν θέλει να γίνει αλεξικέραυνο. ΟΠιλάβιος παίζει το χαρτί τουκοσµοπολιτισµού και καλεί την ΟΥΕΦΑ.∆ηλαδή, τι Στρος-Καν, τι Πλατινί. Είναι η Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Ποδοσφαίρου που καλείται να επιβάλει όρους συµπεριφοράς στο γήπεδο και στην κερκίδα όπως αυτούς που ισχύουν στο Chamπons League. Αν οι ΠΑΕ δεν θέλουν να συµµορφωθούν, τότε η χώρα θα βρεθεί εκτός ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Οι οµάδες θα παίζουν µεταξύ τους λες και είµαστε ένα είδος Ρουάντας της µπάλας (χωρίς αυτό να είναι υπαινιγµός για το χρώµα του Σισέ). ΠΛΑΚΑ στην πλάκα, αναζητείται Μνηµόνιο και γιατο ποδό σφαιρο..
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: