22.2.11

Επιχειρήσεις για τον επαναπατρισμό των ξένων...


Επιχειρήσεις επαναπατρισμού των πολιτών τους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λιβυή άρχισαν να πραγματοποιούν οι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, καθώς η κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα είναι δραματική.Αεροσκάφη και πλοία έχουν ήδη αναχωρήσει και... προσεγγίζουν τη Λιβυή ωστόσο επικρατεί αβεβαιότητα για την επιστροφή των ξένων υπηκόων, καθώς οι λιβυκές αρχές δεν έχουν δώσει άδειες προσγείωσης, ενώ εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το αεροδρόμιο της Βεγγάζης.

Η Ολλανδία έκανε γνωστό ότι στέλνει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος. "Απογειώθηκε" στις 13:30 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας) όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μάρλοες Βίσερ, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας της χώρας, χωρίς όμως να μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα επιστρέψει στην Ολλανδία.

Η Γαλλία αποφάσισε να στείλει τρία στρατιωτικά αεροπλάνα στην Τρίπολη για τον επαναπατρισμό των υπηκόων της, η παρουσία των οποίων "δεν είναι απαραίτητη", όπως ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί σε ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου στη Λιβύη ζουν 500 με 550 Γάλλοι.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έστειλε ένα πρώτο αεροπλάνο στη Λιβύη, όπου ζουν περισσότεροι από 130 Ρώσοι, πολλοί από τους οποίους εργάζονται στη ρωσική εταιρεία σιδηροδρόμων και στον όμιλο φυσικού αερίου Gazprom.

Η Γερμανία έστειλε ακόμη ένα αεροπλάνο για τον επαναπατρισμό των υπηκόων της, ενώ απειλεί την Τρίπολη με "κυρώσεις" σε περίπτωση που σημειωθούν νέα βίαια επεισόδια σε βάρος των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ένα αεροπλάνο της εταιρείας Lufthansa θα προσγειωθεί αργότερα απόψε για να παραλάβει τους 400 Γερμανούς που βρίσκονται ακόμη στη Λιβύη, ενώ επισημαίνει ότι αναζητά και άλλων μέσων εκκένωσης, αν το αεροπλάνο δεν αρκέσει.

Χθες Δευτέρα ένα άλλο αεροπλάνο είχε ξεκινήσει τον επαναπατρισμό των Γερμανών.

"Ζητάμε από την κυβέρνηση της Λιβύης να δώσει αμέσως τέλος στα βίαια επεισόδια εναντίον των ίδιων των πολιτών της. Αν η Λιβύη χρησιμοποιήσει ξανά βία εναντίον του λαού της, η επιβολή κυρώσεων θα είναι αναπόφευκτη", υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γκουΐντο Βεστερβέλε.

Αεροσκάφος στέλνει και η Σερβία για να παραλάβει μέλη των οικογενειών Σέρβων που εργάζονται στη Λιβύη.

Αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας της Πορτογαλίας έφθασε τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αναχώρησε με επιβαίνοντες 114 Πορτογάλους και ξένους προς μια στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στην Ιταλία, μετέδωσε το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

Μεταξύ των επιβαινόντων είναι 80 Πορτογάλοι και 34 αλλοδαποί που εργάζονται σε πορτογαλικές εταιρίες και στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το υφυπουργείο Πορτογαλικών Κοινοτήτων.

Η Αίγυπτος, από την άλλη, συναντά δυσκολίες στον επαναπατρισμό των υπηκόων της που σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αμπούλ Γέιτ. "Το κυριότερο πρόβλημά μας τώρα είναι να λάβουμε την άδεια για την προσγείωση των αεροπλάνων και αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα", επεσήμανε μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Αυστηρή προειδοποίηση Ερντογάν στον Καντάφι

Στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε επίσης τις κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και τους αντιπολιτευόμενους στη Λιβύη "να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ασφάλεια των ξένων στη χώρα τους".

"Παίρνοντας βάναυσα μέτρα εναντίον των ανθρώπων που εκφράζουν δημοκρατικά αιτήματα (η κυβέρνηση) θα ενισχύσει το φαύλο κύκλο της βίας και θα απειλήσει την ενότητα της χώρας", είπε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Στην Άγκυρα σημείωσαν με προσοχή το τηλεοπτικό διάγγελμά του υιού Καντάφι, κ. Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, που υποσχέθηκε να πολεμήσει "την ανταρσία μέχρι τέλους", λέγοντας ότι "δεν θα εγκαταλείψουμε τη Λιβύη στους Ιταλούς και τους Τούρκους". Και η κρατική τηλεόραση της Λιβύης απέδιδε την αναταραχή που συγκλονίζει τη χώρα σε συνομωσία ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση είχε η Τουρκία.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πολιτική της Άγκυρας κινείται πάνω στους κύριους άξονες που κινήθηκε στην περίπτωση της Τυνησίας και της Αιγύπτου.

"Ενώ μας ανησυχούσε η ασφάλεια των αδελφών μας στην Τυνησία και την Αίγυπτο και η εσωτερική ειρήνη σ' αυτές τις χώρες, παράλληλα ζητήσαμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των λαών της Αιγύπτου και της Τυνησίας", είπε και τόνισε ότι " σήμερα λέμε το ίδιο πράγμα, γιατί και στο Μπαχρέιν, την Υεμένη, το Μαρόκο, την Ιορδανία, την Αλγερία, το Ιράν και το Ιράκ βλέπουμε τα γεγονότα μέσα από το ίδιο πρίσμα".

Τέλος ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιχειρήσεις για τον επαναπατρισμό εργαζομένων τούρκων που βρίσκονται στη Λιβύη. Για το συντονισμό των επιχειρήσεων έχει δημιουργηθεί ειδικό κέντρο στο οποίο συμμετέχουν οι ένοπλες δυνάμεις υπηρεσίας πληροφοριών και τα υπουργεία εσωτερικών και εξωτερικών.

Στη Λιβύη ζουν 25.000 Τούρκοι πολίτες και δραστηριοποιούνται πολλές τουρκικές επιχειρήσεις. "Μέχρι στιγμής έχουμε επαναπατρίσει 800 από τους 2.800 πολίτες που ζήτησαν να επαναπατρισθούν" είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και συνέχισε ότι "οι επιχειρήσεις για τον επαναπατρισμό 600 ακόμα πολιτών συνεχίζονται, δύο φεριμπότ, χωρητικότητας 1200 επιβατών το καθένα αναχώρησαν χθες και φθάνουν ανά πάσα στιγμή στη Λιβύη, ενώ μια φρεγάτα του ναυτικού συνοδεύει τα δύο αυτά φεριμπότ".
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: