4.5.10

Πλεόνασµα...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΤΙ ΕΚΑΝΕ την Πρωτοµαγιά ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Συνέτασσε πυρετωδώς το νοµοθέτηµα - κιβωτό, µε το οποίο η Ελλάδα ελπίζει να επιπλεύσει στον οικονοµικό κατακλυσµό. Πού το έκανε αυτό; Στο υπουργείο Οικονοµίας στη Μεσογείων. Η Λούκα παρείχε ευγενώς στέγη στην κυβερνητική οµάδα που ανέλαβε να διατυπώσει σε νόµο τις δεσµεύσεις που αναλαµβάνει η χώρα έναντι της «τρόικας» ΔΝΤ - ΕΚΤ - Ε.Ε. µε αντάλλαγµα τα...
αργύρια της οικονοµικής βοήθειας.

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ συνεργάστηκε µε τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παµπούκη και τον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ κάµποσες διατάξεις που είχαν σχέση µε τα εργασιακά συνέταξε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Ανδρέας, Χάρης και Ευάγγελος είναι επιφανείς νοµικοί και πανεπιστηµιακοί. Η σχέση Βενιζέλου - Λοβέρδου είναι γνωστή από εποχής εσωκοµµατικών πολέµων του φθινοπώρου του 2007. Η «ιερά συµµαχία» Παµπούκη - Βενιζέλου είναι λιγότερο γνωστή. Είναι όµως µία από τις παρασκηνιακές πραγµατικότητες αυτής της κυβέρνησης µε άρωµα Μέτερνιχ.

Ενα µείγµα τακτ, κυνισµού και νοµικής επιστηµοσύνης έχει φέρει κοντά τον κατ’ εξοχήν άνθρωπο του Πρωθυπουργού µε τον προ διετίας αντίπαλό του για την ηγεσία. Δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους επτά µήνες που έχουν δουλέψει µαζί. Εγινε ξανά στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραµαγκά. ΑΣ ΜΗΝ κοροϊδευόµαστε όµως. Η συνεργασία του περασµένου Σαββατοκύριακου έχει άλλη σηµασία.

Σηµασία πολιτική και όχι νοµική _ ασχέτως των δαφνών του Βενιζέλου ως συνταγµατολόγου. Υπάρχει στην ελληνική πολιτική ένα πριν κι ένα µετά το ΔΝΤ. Αυτό αφορά τη χώρα, την κοινωνία, την πολιτική, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης ή µάλλον τον τρόπο συνεργασίας του Πρωθυπουργού µε τους υπουργούς του. Η επιστράτευση του Βενιζέλου είναι πολιτική και όχι επιστηµονική. Το ειδικό του βάρος φαίνεται καθώς συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή των δηµοσκοπήσεων. Σηµαντικότερη όµως είναι η πολιτική του προϊστορία. Ως δηµόσιος παίκτης, ο Βενιζέλος αναδεικνύεται πάντα στις δύσκολες, κοµβικές, στιγµές.

Δεν ήταν το 1989 που βρέθηκε πλάι στον Ανδρέα Παπανδρέου εκτοξευόµενος στο πολιτικό στερέωµα;

ΑΝ Η βιβλική Κιβωτός χρειάστηκε τον Νώε, η Ελλάδα της «εποχής ΔΝΤ» χρειάζεται πολιτικά στελέχη µε εµπειρία και µυαλό. Ευφυΐα συναισθηµατική δεν διαθέτει ο Βενιζέλος, έχει όµως πλεόνασµα ΙQ σε εποχή όχι µόνο πολιτικών αλλά και δηµοσιονοµικών ελλειµµάτων. Δεν τον καλούν λοιπόν στο παιχνίδι µόνο για να µοιρασθούν οι ευθύνες _ παρ’ ότι αυτό ισχύει _ αλλά και γιατί περισσεύουν αυτήν την ώρα οι ανάγκες
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: