4.5.10

Υπέρ... ΔΝΤ και τα αυθαίρετα...


Ετοιμάζεται «συνταγή ημιυπαίθριων» και για τα αυθαίρετα! Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση από τη «διευθέτηση» του θέματος των αυθαιρέτων που μπαίνει άμεσα στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.
Το υπουργείο Οικονομικών πιέζει για την είσπραξη των εσόδων από τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης των δεκάδων χιλιάδων αυθαιρέτων νέας γενιάς που κατασκευάστηκαν μετά το 1983 και εισηγείται αλλαγή επί...
το αυστηρότερο της πολεοδομικής νομοθεσίας, με ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών είσπραξης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπολογίζεται να εισπραχθούν από τα αυθαίρετα γύρω στα 8 με 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συμφωνεί τα έσοδα από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού, εν όψει των αυξημένων ταμειακών αναγκών που δημιουργεί το τριετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα που έχουν επιβάλει Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ως εκ τούτου ανοίγει εσπευσμένα το κεφάλαιο της είσπραξης των προστίμων από τα αυθαίρετα, το οποίο όμως θα ενταχθεί σε μια γενικότερη πολεοδομική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει την αναθεώρηση της έκδοσης των οικοδομικών αδειών και την πάταξη της πολεοδομικής γραφειοκρατίας. Η δέσμευση του υπουργείου Περιβάλλοντος από την αρχή της κυβερνητικής θητείας είναι πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ανακοινωθεί όλες οι μεγάλες πολεοδομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα συναρμόδια υπουργεία, η ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα αποτελεί μία «μεικτή λύση» στη βάση του νόμου Τρίτση (1337/83) και του νόμου για τους ημιυπαίθριους που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Δεν αποκλείεται να τεθεί ένα χρονικό όριο για τη διατήρηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς, αυτών δηλαδή που χτίστηκαν μετά το 1983, όπως έγινε με τους ημιυπαίθριους όπου τέθηκε το χρονικό όριο των 40 χρόνων. Μια τέτοια πρόβλεψη κρίνεται αναγκαία προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος της αντισυνταγματικότητας, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει επανειλημμένως αποφασίσει πως όλα τα αυθαίρετα μετά τη «νομιμοποίηση» του 1983 πρέπει να κατεδαφιστούν.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι να επιβληθεί πρόστιμο διατήρησης, το οποίο θα καταβάλλεται ετησίως από τον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου, με βάση τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Εξαιρούνται
Ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ δήλωσε, πάντως, χθες στο «Εθνος» πως οποιοδήποτε πρόστιμο διατήρησης τεθεί θα αφορά περιορισμένες αυθαιρεσίες στη δόμηση, «στα όρια της νομιμότητας», όπως ανέφερε. Αγνωστο παραμένει το πώς θα αντιμετωπιστούν τα καθ’ ολοκληρία αυθαίρετα, ενώ είναι σίγουρο πως δεν θα περιληφθούν στη διευθέτηση αυθαίρετα μέσα σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, ρέματα, βιότοπους, αιγιαλό και αρχαιολογικούς χώρους.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών βεβαίωσης αυθαιρέτου, ώστε να γίνει δυνατή η ταχεία είσπραξη των προστίμων.

Τέλος στην κόντρα ΥΠΕΚΑ και υπουργείου Οικονομικών
Στο Πράσινο Ταμείο τα έσοδα των ημιυπαίθριων

Τα έσοδα από τα πρόστιμα διατήρησης των ημιυπαίθριων και των άλλων χώρων που άλλαξαν χρήση και διευθετούνται με τον νόμο 3843 περί ταυτότητας κτιρίων και υπερβάσεων δόμησης θα αποδοθούν στο Πράσινο Ταμείο, τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε θα ισχύσει στο σύνολό του, επισημαίνεται.

Η ένταξη, χθες, από τον υπουργό Οικονομικών ποσού 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη «φορολόγηση των αυθαιρέτων κτισμάτων και από το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων» στα δημόσια έσοδα του 2011, δημιούργησε την εντύπωση πως τελικά τα πρόστιμα από τους ημιυπαίθριους θα καλύψουν τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού και όχι περιβαλλοντικές δράσεις, όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος και όπως ήταν η διακηρυγμένη θέση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ.

Η διαφαινόμενη κόντρα των δύο υπουργείων έλαβε τέλος -προς το παρόν;- χθες το απόγευμα με την έκδοση της ανακοίνωσης από το ΥΠΕΚΑ, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στο «Εθνος» πως δεν υπάρχει θέμα για το Πράσινο Ταμείο, απλώς τα πρόστιμα από τους ημιυπαίθριους αποτελούν έσοδα του κράτους και πρέπει να καταγραφούν.

Στο μεταξύ, εστάλη χθες στις πολεοδομίες η διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρμογή του νόμου για τους ημιυπαίθριους μαζί με τις φόρμες για την αίτηση, τον υπολογισμό της εισφοράς κ.λπ. Η εγκύκλιος και τα συνοδευτικά έγγραφα έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος www.ypeka.gr.

Μανίνα Νικολοπούλου, Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: