27.5.23

Ο Κασιδιάρης κρύβεται τώρα πίσω από τον… Αλιβιζάτο...


 Δημήτρης Ψαρράς

Το νέο τέχνασμα του καταδικασμένου για τα ναζιστικά εγκλήματα της Χρυσής Αυγής δεν έχει τύχη, αλλά εκθέτει ανεπανόρθωτα τους τυχοδιωκτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Θέλει ο Κασιδιάρης να πολιτευτεί και τα ναζιστικά εγκλήματα δεν τον αφήνουν. Η... τελευταία πράξη της κωμωδίας που ανεβάζει εδώ και μήνες από τις φυλακές Δομοκού ο καταδικασμένος με τη βαριά κατηγορία της «διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης» παίχτηκε προχθές, με την ανακοίνωσή του ότι, μετά τον εκλογικό αποκλεισμό του κόμματός του από τον Αρειο Πάγο, προτίθεται να κατεβάσει «συνασπισμό ανεξαρτήτων υποψηφίων υπό την επωνυμία “Ελληνες”».

Το ενδιαφέρον είναι ότι, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο Κασιδιάρης, «η δήλωση της υποψηφιότητάς μου θα βασιστεί στις προβλέψεις του εκλογικού νόμου και στη γνωμοδότηση Αλιβιζάτου»!

Παρόμοια «γνωμοδότηση», βέβαια, δεν υπάρχει. Ο Κασιδιάρης αναφέρεται σε άρθρο του Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος πράγματι είχε εγκαίρως επισημάνει ότι η τροπολογία που είχε περάσει η κυβερνητική πλειοψηφία τον Φεβρουάριο (άρθρο 102 Ν. 5019/2023) «δεν αποκλείει την κάθοδο του Κασιδιάρη και των φίλων του ως ανεξαρτήτων, με “συνασπισμό ανεξαρτήτων υποψηφίων”.

Και τούτο διότι η ως άνω απαγόρευση προβλέπεται μόνο για κόμματα και όχι για ανεξάρτητους υποψηφίους. Τούτο σημαίνει ότι, αν ο Κασιδιάρης και οι φίλοι του εμφανισθούν ως “συνασπισμός ανεξαρτήτων” και όχι ως κόμμα και συγκεντρώσουν πάνω από το 3% των ψήφων (κάτι πολύ πιθανόν πλέον), θα μπορούν να μπουν στη Βουλή πλησίστιοι. Το ορίζει ρητά η παράγραφος 1 του άρθρου 99 του εκλογικού νόμου (Π.Δ. 26/2012). Το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ πιθανό. Γιατί δεν χρειάζονται ιδιαίτερες νομικές γνώσεις για να αντιληφθεί κανείς την ύπαρξη αυτού του “παραθύρου”» («Εχουσι γνώσιν οι φύλακες;», «Τα Νέα», 24.3.2023).

Επισημάνσεις

Στο ίδιο άρθρο, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου -ο οποίος είναι από τους πρώτους που επισήμαναν, ήδη από το 2012, την ανάγκη να εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη αν η δράση της Χρυσής Αυγής εμπίπτει στις προβλέψεις του άρθρου 187 Π.Κ.– επισήμαινε την ανάγκη να υπάρξει μια νομοθετική παρέμβαση για να κλείσει αυτό το «παράθυρο» του εκλογικού νόμου και να αποτραπεί η κάθοδος Κασιδιάρη: «Μπορεί ωστόσο να αποτραπεί με πολύ απλό τρόπο: προτού διαλυθεί η σημερινή Βουλή, να ψηφιστεί τροπολογία με το ακόλουθο περιεχόμενο: “Οι απαγορεύσεις των περιπτώσεων β) και γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του εκλογικού νόμου (Π.Δ. 26/2012), όπως τροποποιήθηκαν από το άρθρο 102 ν. 5019/2023 (Α’27), ισχύουν και για συνασπισμούς ανεξαρτήτων υποψηφίων».

Μάλιστα, στο ίδιο άρθρο ο κ. Αλιβιζάτος άφηνε και ένα βαρύ υπονοούμενο για την περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρούσε σε μια παρόμοια ρύθμιση: «Η παράλειψη των αρμόδιων υπουργών να υποβάλουν τροπολογία με το ανωτέρω περιεχόμενο (για την ψήφιση της οποίας αρκούν οι ψήφοι της Ν.Δ.) δεν θα ήταν μόνον ανεξήγητη: θα φανέρωνε είτε εγκληματική αφέλεια (αφού θα άφηνε στον κ. Κασιδιάρη και τους φίλους του ορθάνοιχτο το ως άνω “παράθυρο”) είτε δόλο για την εξυπηρέτηση ανομολόγητων σκοπών, τους οποίους, αν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης, είναι βέβαιο ότι θα αποδοκίμαζε».

Γνωρίζουμε σήμερα ότι η δημόσια αυτή προειδοποίηση του κ. Αλιβιζάτου αγνοήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είτε από «εγκληματική αφέλεια» είτε από δόλο να εξυπηρετηθούν «ανομολόγητοι σκοποί». Σε κάθε περίπτωση, οφείλουν μια εξήγηση οι κύριοι Μητσοτάκης, Βορίδης και Γεραπετρίτης που χειρίστηκαν την υπόθεση και άφησαν εν γνώσει τους αυτό το «παράθυρο» στον Κασιδιάρη. Και οφείλουν επίσης μια συγγνώμη προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επέμεναν μέχρι τέλους ότι ήταν ατελείς οι προτεινόμενες ρυθμίσεις και, ενώ άφηναν κενά για τους καταδικασμένους για ναζιστικά εγκλήματα, ταυτόχρονα άνοιγαν παράθυρα για άλλου είδους εκλογικές απαγορεύσεις.

Το καλό νέο είναι ότι και αυτή η νέα απόπειρα εκλογικής καθόδου του Κασιδιάρη δεν μπορεί να ευοδωθεί. Ο κ. Αλιβιζάτος, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό όταν έγινε η δήλωση Κασιδιάρη, περιορίστηκε να σημειώσει ότι «δεν νοείται συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων σε όλη τη χώρα. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για πολιτικό κόμμα. Είναι μια προφανής προσπάθεια να καταστρατηγηθούν οι απαγορευτικές ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου».

Προκάλυμμα

Το ότι το νέο σχέδιο των «ανεξαρτήτων» υποψηφίων της οργάνωσης Κασιδιάρη δεν μπορεί να γίνει δεκτό οφείλεται στον ίδιο τον τρόπο που το προβάλλει ο έγκλειστος χρυσαυγίτης. Συνεπής σε όσα έχει μάθει επί χρόνια από τον δάσκαλό του Νίκο Μιχαλολιάκο, ο Κασιδιάρης λέει ανοιχτά αυτά που σκέφτεται, επειδή γνωρίζει ότι αλλιώς δεν θα τα καταλάβουν οι οπαδοί του, και έτσι ομολογεί ότι το μοντέλο «συνδυασμός ανεξαρτήτων» είναι απλώς ένα προκάλυμμα για το κόμμα «Ελληνες ΓΤΠ». Το ότι πρόκειται απλώς για έναν εκλογικό μανδύα του κόμματος που έχει αποκλειστεί, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι:

■ Ο «συνδυασμός ανεξαρτήτων» ανακοινώνεται από τον αρχηγό του κόμματος «Ελληνες». Αυτοί οι «ανεξάρτητοι» δεν υπάρχουν. Τους ορίζει ο αρχηγός. Πρόκειται προφανώς για μεταμφίεση των κομματικών στελεχών σε «ανεξάρτητους».

■ Στον συνδυασμό αυτόν αποδίδεται από τον Κασιδιάρη η ονομασία «Ελληνες». Ομολογείται δηλαδή η άμεση σχέση του με το αποκλεισμένο κόμμα.

Με άλλα λόγια, άθελά του, ο ίδιος ο Κασιδιάρης υποχρεώνει τον Αρειο Πάγο να απορρίψει την εκλογική κάθοδο συνδυασμού ανεξαρτήτων με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Υπάρχει βέβαια και μια ακόμα συνέπεια αυτής της νέας έμπνευσης Κασιδιάρη. Η προσπάθειά του να κρυφτεί πίσω από τις νομικές απόψεις του κ. Αλιβιζάτου ισοδυναμεί με μια πρόωρη παραδοχή της επιστημονικής νομικής αυθεντίας του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου. Οταν, λοιπόν, ο κ. Αλιβιζάτος προσέλθει σε λίγο καιρό να καταθέσει ως μάρτυρας του κατηγορητηρίου στο δικαστήριο που εξετάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, πώς είναι δυνατόν να αμφισβητήσει η υπεράσπιση Κασιδιάρη και των άλλων καταδικασμένων χρυσαυγιτών τις τοποθετήσεις του, ενώ έχει ήδη στηριχτεί –υποτίθεται– στις επιστημονικές του απόψεις;

Ομως, το γεγονός ότι η βουλιμική πολιτική σκέψη των καταδικασμένων ναζιστών δεν τους επιτρέπει να ξεγελάσουν το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα δεν απαλλάσσει τους εμπνευστές των σημερινών ρυθμίσεων από την ευθύνη αυτής της εξέλιξης και από τη σκόπιμη αγνόηση των έγκαιρων προειδοποιήσεων του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Τζανακόπουλου για τις «πονηρές» ρυθμίσεις των διαδοχικών αλληλοσυγκρουόμενων τροπολογιών της κυβέρνησης.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: