28.9.22

Γιατί η κυβέρνηση προβάλλει “success story”...


Ενισχύει το ευρωπαικό του προφίλ ο πρωθυπουργός, ο οποίος άνοιξε χθες τις εργασίες της ετήσιας συνάντησης της... Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος στην Κρήτη. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, κ. Βεμπερ εξήρε την επιτυχή οικονομική πορεία της Ελλάδας δίνοντας τα εύσημα στον πρωθυπουργό.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός του πόσο μεγάλου σεβασμού χαίρει η χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι ότι έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα χρόνια της κρίσης του ευρώ, βλέποντας τη μείωση της ανεργίας και τις πολλές θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «ως ΕΛΚ έχουμε να μάθουμε πολλά εδώ στην Ελλάδα». 
Τι είναι αυτό όμως που κάνει την κυβέρνηση να προωθεί ένα τέτοιο αφήγημα;

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τα θετικά σημάδια της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνονται σε όλους τους τομείς με κυριότερο στα πρόσφατα στοιχεία της εκτέλεσης του προυπολογισμού όπου δείχνουν το πρωτογενές αποτέλεσμα να είναι πλεόνασμα ύψους 19 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5.942 εκατ. ευρώ για την περίοδο του Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022.

Tο  Α.Ε.Π. αυξάνεται ισχυρά και η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με σχεδόν διπλάσιους ρυθμούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η εκτίμηση αναθεωρείται ανοδικά, στο 5,3% για το 2022, από αρχική εκτίμηση 3,1%. Την ίδια περίοδο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται στο 3,1%.

Oι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στα 5 δισ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας. Η ανοδική πορεία συνεχίζεται το 2022, αφού το α’  εξάμηνο αυτές έχουν ξεπεράσει το 90% του προηγούμενου έτους.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στο 41% του Α.Ε.Π. (74,3 δισ. ευρώ) το 2021, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα. Η καλή πορεία τους συνεχίζεται και στο α’ εξάμηνο του 2022 αφού βρίσκονται ήδη στα 45 δισ. ευρώ. 

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, σημείωσαν άλμα τον Ιούλιο του 2022 σε σύγκριση με πέρυσι και ξεπέρασαν ακόμα και εκείνες του 2019 όταν ο ελληνικός τουρισμός είχε καταγράψει ρεκόρ.  Αυξήθηκαν κατά 62,7% τον Ιούλιο του 2022 και κατά 154,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2021.

Ταυρόχρονα, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε 203 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019 που ήταν 153 δισ. ευρώ.
Τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μειώθηκαν σημαντικά Διαμορφώθηκαν, στο τέλος του α’  εξαμήνου του 2022, στα 14,8 δισ. ευρώ, ή στο 10% του συνόλου των δανείων, από 75,3 δισ. ευρώ, ή 44% του συνόλου, τον Ιούνιο του 2019.

Οι δείκτες της ανεργίας έχουν υποχωρήσει περίπου 6 μονάδες, σε σχέση με το 2019, και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, με σημαντικότερη μείωση του επιπέδου ανεργίας των νέων και των γυναικών.
 Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται. Η χώρα εξήλθε από προπλήρωσε το σύνολο των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κι αναβαθμίστηκε 11 φορές τα τελευταία τρία χρόνια, 4 εξ αυτών μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. ..

Αννα Καραβοκύρη

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: