22.10.21

Ένα μεγάλο «όχι» από τον Πλεύρη...


Ανάλγητος και αμετακίνητος απέναντι στα αιτήματα των υγειονομικών εμφανίστηκε ο Θάνος Πλεύρης στη συνάντηση που είχε χθες με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), όπως μετέφερε ο πρόεδρός της Μιχάλης Γιαννάκος. Ο υπουργός Υγείας απάντησε αρνητικά σε όλα... τα αιτήματα της Ομοσπονδίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί η αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην Υγεία.

Πριν από τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεγάλη πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η ΠΟΕΔΗΝ, σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων και συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαβίλη στις 8.30 π.μ., ενώ ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Υγείας. Οι υγειονομικοί άφησαν πανό στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Βουλή ζητώντας άρση των αναστολών εργασίας και ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Η ΟΕΝΓΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει «τραγικές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία», ενώ η Ομοσπονδία και η ΠΟΕΔΗΝ, μεταξύ άλλων, ζητούν επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση επικουρικών – συμβασιούχων και κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Αγώνας για τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου δήλωσε ότι δίνεται απάντηση στην κυβέρνηση, «που αξιοποίησε την πανδημία για να προχωρήσει το νέο ΕΣΥ. Να φέρει νέες συγχωνεύσεις, κλείσιμο τμημάτων και κλινικών», όπως εξήγησε η Α. Ρέτζιου. «Απαιτούμε να μπει ένα τέλος στον κυβερνητικό εμπαιγμό. Ειδικά για τους γιατρούς, θεωρούμε ότι είναι πρόκληση να μην υλοποιείται η απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα του 2012. Ο Θάνος Πλεύρης επικαλείται νομικά κολλήματα για να μην μονιμοποιήσει τους επικουρικούς» ανέφερε στην ΑΥΓΗ η πρόεδρος τη ΟΕΝΓΕ. Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι αναγκαία η υπεράσπιση της δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίας Υγείας, αντίστοιχες με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας στον 21ο αιώνα. «Να συγκρουστούμε με τη λογική που θεωρεί τα δικαιώματά μας και την υγεία μας κόστος από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί, την ίδια στιγμή που ταΐζει με ζεστό κρατικό χρήμα τους μεγαλοκλινικάρχες και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας» καταλήγει η Αφροδίτη Ρέτζιου.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Λιβαδάς, γιατρός και μέλος του Δ.Σ. της ΟΕΝΓΕ, τόνισε στην ΑΥΓΗ ότι «για ένα ποιοτικό ΕΣΥ που θα απευθύνεται στην κοινωνία απαιτούνται αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μαζικές προσλήψεις και ανανέωση του εξοπλισμού. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, είτε απήργησαν είτε όχι, να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια για την υπεράσπιση ενός δημόσιου ΕΣΥ που χρειάζεται η χώρα μας».

Ξανθός: Αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα ενδυνάμωσης του ΕΣΥ

Με δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον αγώνα των υγειονομικών για ενδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα, τονίζει ότι η χθεσινή κινητοποίηση έχει έναν πολύ σημαντικό συμβολισμό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι «παγωμένο».

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι «σε μια περίοδο που η πανδημία είναι εκτός ελέγχου, το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει 'βαλτώσει' και το ΕΣΥ είναι ανοχύρωτο και αποδιοργανωμένο, η σημερινή κραυγή αγωνίας των υγειονομικών που κινητοποιούνται για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης έχει έναν πολύ σημαντικό συμβολισμό». Παράλληλα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «οι 'άνθρωποι της πρώτης γραμμής' στέλνουν το μήνυμα ότι, παρά την εξουθένωση από την υπερπροσπάθεια, παρά την αίσθηση εγκατάλειψης χωρίς ουσιαστική στήριξη και προοπτική, συνεχίζουν να μοχθούν για την καλύτερη δυνατή φροντίδα των πολιτών και, κυρίως, εξακολουθούν να αγωνίζονται για ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα Υγείας, που σέβεται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα τόσο του εργαζόμενου όσο και του ασθενή’’.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρει τη στήριξη της Κουμουνδούρου στον αγώνα τον υγειονομικών. «Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. εκφράζει την αμέριστη πολιτική του στήριξη σ’ αυτόν τον αγώνα ενδυνάμωσης του ΕΣΥ, έμπρακτης στήριξης του προσωπικού του (αποδοχές, συνθήκες εργασίας, εκπαίδευση, ένταξη στα ΒΑΕ, ειδικά κίνητρα κ.λπ.) και συνολικής αναβάθμισης της δημόσιας Υγείας στη χώρα» καταλήγει ο Ανδρέας Ξανθός...

Αντώνης Ραυτόπουλος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: