22.10.21

Η υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου "αναστατώνει" και τη ΝΔ...



Η Νέα Δημοκρατία επισήμως δεν σχολιάζει τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, όπου τα δεδομένα αλλάζουν μετά και την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Στο κυβερνητικό παρασκήνιο όμως παρακολουθούν... φυσικά με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Και αυτό καθώς το αποτέλεσμα θα προκαλέσει ενδεχομένως αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό σκηνικό και κυρίως θα επηρεάσει τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές.

Τα γαλάζια στελέχη είναι πάντως επί του παρόντος ιδιαίτερα επιφυλακτικά για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, καθώς είναι πολλοί οι άγνωστοι και απρόβλεπτοι παράγοντες μέχρι στιγμής. Σε περίπτωση εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου πάντως και με δεδομένο ότι ήδη έκλεισε το μάτι για συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ χάνει ένα δυνητικό κυβερνητικό εταίρο. Και αυτό το σενάριο σαφώς προβληματίζει τους γαλάζιους, αφού η μόνη άλλη πιθανή εναλλακτική θα ήταν ο Κυριάκος Βελόπουλος, κάτι που όμως αποτάσσονται από το Μαξίμου μετά βδελυγμίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε περίπτωση στις επόμενες εκλογές θα ζητήσει φυσικά καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό και αυτοδυναμία. Ό,τιδηποτε άλλο θα ήταν εξάλλου πολιτική αυτοκτονία. Όμως ακόμη και στις δεύτερες κάλπες που θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική και με κλιμακωτό μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, η ΝΔ θα πρέπει -ανάλογα και με το ποσοστό των κομμάτων που θα βρεθούν εκτός Βουλής- να συγκεντρώσει από 37,5% με 38% για την επίτευξη αυτοδυναμίας. Τον Ιούλιο του 2019 η ΝΔ είχε λάβει 39,85%. Όμως εν τω μεταξύ θα έχει μία λογική φθορά διακυβέρνησης, ενώ δεν θα υπάρχει και το κίνητρο του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

ADVERTISING
Ακριβώς η δημιουργία ενός αντιδεξιού μετώπου στη θέση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου είναι που προβληματίζει το χώρο της ΝΔ. Γαλάζια στελέχη στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους παραδέχονται ότι μία εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου θα έληγε κάθε συζήτηση για κυβερνητική συνεργασία την επομένη των εκλογών.

Από την άλλη κάποιοι εκτιμούσαν ότι εάν ο Γιώργος Παπανδρέου κλίνει προς ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ενδεχομένως να στρέψει τους αντιΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς που είχαν απομείνει στο ΚΙΝΑΛ οριστικά στη ΝΔ, χαρίζοντας της το ποσοστό που θα χρειάζεται για να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Και ταυτόχρονα ότι μία τέτοια εξέλιξη θα συσπειρώσει το χώρο της δεξιάς.

Και πολλοί γαλάζιοι θεωρούν άλλωστε ότι ένα φλερτ με το Γιώργο Παπανδρέου θα αναδείξει εσωτερικές αντιφάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερή πτέρυγα του οποίου δεν θα δεχθεί εύκολα την πιθανότητα συγκυβέρνησης με τον άνθρωπο που έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο, δεδομένου ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιγαντώθηκε στο πλαίσιο του αντιμνημονίου.

Κάποιοι μάλιστα έθεταν το ερώτημα πόσο εύκολο θα ήταν στην πραγματικότητα να συνεργαστούν κυβερνητικά ο Αλέξης Τσίπρας με το Γιώργο Παπανδρέου καθώς και ποιος από τους δύο θα γινόταν πρωθυπουργός σε αυτή την περίπτωση...

Έμπειρο πάντως γαλάζιο κομματικό στέλεχος εξέφραζε την προσωπική του εκτίμηση ότι τελικά στις εσωκομματικές του ΚΙΝΑΛ θα κερδίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς “τα κόμματα δεν αυτοκτονούν, επομένως θα επιλέξουν ένα νέο πρόσωπο με προοπτικές για το μέλλον”.

Όσο για τον Ανδρέα Λοβέρδο, που πολλοί στο δεξιό στρατόπεδο θα θεωρούσαν ιδανικό επόμενο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ώστε να υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι δύσκολα θα μπορούσε να κερδίσει.

Τίθεται παρεπιπτόντως και το ερώτημα τι θα κάνει ο σημιτικός χώρος, που σε σημαντικό ποσοστό έχει ήδη μεταναστεύσει στη ΝΔ επί Μητσοτάκη, έχει όμως τη δυνατότητα έτσι όπως είναι η εκλογική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ να συμμετάσχει στην ψηφοφορία και ενδεχομένως να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της ΝΔ σε περίπτωση εκλογής του κ.Παπανδρέου ενδέχεται όμως να είναι ότι μπορεί να μπουν ιδέες και στον Αντώνη Σαμαρά...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: