15.10.21

Σε δύο μέρες...



...έπεσε στην Αττική βροχή τριπλάσια απ' ό,τι κάθε Οκτώβριο...
Πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν στη χώρα το τελευταίο διήμερο, στο πλαίσιο της κακοκαιρίας «Μπάλλος», επιβεβαιώνοντας τις προγνώσεις...


Μεγάλο όγκο βροχής δέχθηκε και η Αττική, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα σε μεταφορές και ηλεκτροδότηση, ενώ ελήφθησαν μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας στον Κηφισό έως τις 8 το πρωί της Πέμπτης, για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σε πολλές περιοχές της Αττικής το τελευταίο διήμερο έπεσαν πάνω από 170 χιλιοστά βροχής.


Ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος εξήγησε στο protothema.gr ότι το ύψος της βροχής στην Αττική (170 χιλιοστά) «είναι τριπλάσιο απ' ότι κάθε Οκτώβριο, όπου κατά μέσο όρο καταγράφονται 55 χιλιοστά μηνιαίας βροχής. Τα 4/5 του όγκου έπεσαν χθες, Πέμπτη, ενώ σήμερα Παρασκευή, η βροχόπτωση εξελίχθηκε πιο φυσιολογικά».

Πατήσια, Αμπελόκηποι και Περιστέροι δέχθηκαν τον μεγαλύτερο όγκο βροχής

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo, το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στα Πατήσια. Ακολουθούν οι Αμπελόκηποι, με 174 χιλιοστά και το Περιστέρι με 170 χιλιοστά. Μικρότερους όγκους νερού δέχθηκαν οι καμένες περιοχές, με εξαίρεση το Τατόι, όπου η βροχή έφτασε τα 125 χιλιοστά.


Πέραν της Αττικής, ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος, πολύ μεγάλα ύψη βροχής, πάνω από τον μηνιαίο μέσο όρο έπεσαν και σε πολλές περιοχές της χώρας, με την Ιθάκη χθες να καταγράφονται 300 χιλιοστά βροχής, πάνω από 120 στην Αμαλιάδα και σήμερα 77 στη Θάσο.

Παρ' όλα αυτά, Οκτώβριος και Νοέμβριος είναι βροχεροί μήνες, όπου στο παρελθόν έχουν καταγραφεί μεγάλος αριθμός από πλημμύρες και θύματς. Η κακοκαιρία «Μπάλλος», ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος, βρίσκεται στο τέλος της, με ενδεχόμενο βροχοπτώσεων τις πρωινές ώρες του Σαββάτου σε Θράκη και Ανατολικό Αιγαίο.

Μόνο στο Καστελλόριζο δεν υπήρξε βροχόπτωση

Βροχή κατέγραψαν σήμερα οι 413 από τους 414 ενεργούς αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Μοναδικός σταθμός που δεν κατέγραψε βροχόπτωση, ήταν αυτός του ακριτικού Καστελλόριζου. Το δίκτυο καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και καταγράφει όλες τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους.

Ο μεγαλύτερος όγκος νερού έως το απόγευμα της Παρασκευής έπεσε στην Αμαλιάδα (121 χιλιοστά) και ακολούθησαν η Θάσος (78 χιλιοστά), ο Πύργος Ηλείας (77 χιλιοστά) και το Βατοπέδι του Άθω (70).

Τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στους σταθμούς Πατησίων (147 χιλιοστά), Αμπελοκήπων (145 χιλιοστά) και Περιστερίου (139 χιλιοστά). Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 χιλιοστό ύψους βροχής αντιστοιχεί σε 1 τόνο νερού ανά στρέμμα, επομένως επί παραδείγματι στην περιοχή των Πατησίων από το πρωί, οπότε ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις, έως το απόγευμα της Πέμπτης έπεσαν 147 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: