19.9.21

Τι σημαίνει η "Νέα Αρχή"...


...που εξήγγειλε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη...
 
Παρουσίαση ενός συγκεκριμένου, απτού για τα λαϊκά στρώματα, πολιτικού προγράμματος που θα δημιουργήσει μιας μεγάλη κοινωνική αλλά και πολιτικής πλειοψηφίας. Η περιγραφή αυτή αποδίδει το πνεύμα της χθεσινής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην 85η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Μια ομιλία που είχε ώς χαραακτηριστικό γνώρισμα την... φράση "Νέα Αρχή". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε πως θεωρεί ότι το πρόγραμμα αυτό θα κριθεί σύντομα από τον ελληνικό λαό σε εκλογική αναμέτρηση φέροντας ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.


Η κοινωνική "στόχευση"

Ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνθηκε στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην ευημερία τόσο των αδύναμων οικονομικά όσο και της μεσαίας τάξης. Εκανε πολλές αναφορές στο κοινωνικό στρώμα που φέρεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019. Μάλιστα ήταν σαφής η πρόθεσή του να ανασυνθέσει την εικόνα της "μεσαίας τάξης". Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε είναι " άνθρωποι φτωχών οικογενειών, από την ύπαιθρο και τα αστικά κέντρα, βρήκαν την ευκαιρία να ζήσουν καλύτερα". Επισήμανε πως "η μεσαία τάξη στη χώρα μας είναι μια τάξη αυτοδημιούργητη. Αυτό είναι το διακριτικό της χαρακτηριστικό και όχι το αν προτιμά ή όχι να φοράει γραβάτα". Μάλιστα έμμεσως αναφέρθηκε στο Κυριάκο Μητσοτάκη και την προσπάθεια της Ν.Δ να αναδειχθεί στον πολιτικό εκφραστή της λέγοτνας ότι δεν έχουν σχέση με την μεσαία τάξη "όσοι υποκριτικά την επικαλούνται αλλά γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ".

Εμφανής ήταν επίσης η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να διατηρήσει το "προβάδισμα" που ούτως η άλλως έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην νεολαία. Οι προτάσεις που κατέθεσε για την κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων που έχει θεσπίσει η Νίκη Κεραμέως και ιδίως η ειδική βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ ήταν σε αυτό το πλαίσιο. Στα δυνατά σημεία των εξαγγελιών του περιλαμβάνεται επίσης η πρόταση που κατέθεσε για την δυνατότητα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το απολυτήριο του Λυκείου.

Συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη, δεν ήταν σε καμμία περίπτωση γενικόλογη. Αντιθέτως έβριθε συγκεκριμένων προτάσεων για την ενίσχυση των κοινωνικών στρωμάτων που προαναφέρθηκαν. Η εξαγγελία για τον βασικό μισθό στα 800 ευρώ και η επίκληση ανάλογων πολιτικών που προτείνονται από τους σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε συγκεκριμένα ποσά για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ενώ ήταν σαφής και για το ποιούς φόρους προτίθεται να μειώσει η να καταργήσει. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στις προτάσεις του για το ιδιωτικό χρέος αφου στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το θέμα της διαγραφής μέρους αγγίζει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.


Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε με την ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, να δώσει την αίσθηση ενός κόμματος βρίσκεται σε ετοιμότητα να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Όπως ανέφερε "το δικό μας χρέος, είναι κυρίως, να είμαστε έτοιμοι όταν έρθει ξανά η ώρα της ευθύνης και σας διαβεβαιώνω οτι είμαστε έτοιμοι". Σημείωσε ενδειτικά ότι "είμαστε ετοιμοι προγραμματικά. Πιο έμπειροι και πιο ώριμοι.Αποφασιστικοί και με γνώση της ευθύνης μας". Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει "πιο φρέσκια ματιά, με νέες ιδέες και συμβολές από ανθρώπους ικανούς, από όλο το φάσμα της επιστήμης, του πολιτισμού, της αγοράς, αλλά και των κινημάτων". Η αναφορά προφανώς αφορούσε τα δεκάδες νέα πρόσωπα που μετείχαν στις παρουσιάσεις των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε πεδίο όλους τους προηγούμενους μήνες.

Επίσης ενισχυτική στοιχείο της ετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει λογίζεται και το σχέδιο που παρουσίασε στην αρχή της ομιλίας του,σχετικά με τον τρόπο που θα οργανωθεί ο κρατικός μηχανισμός, με κριτήριο την αποτελεσματικότητα.


Προοδευτική διακυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας, θέλησε να συνδέσει όλα τα παραπάνω με την προοπτική μίας άμεσης εκλογικής νίκης. Έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά μιλώντας για την προοπτική μιας "μεγάλης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν με το πλέον αντιπροσωπευτικό σύστημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας:

Την απλή αναλογική". Περιέγραψε όμως επίσης ότι "η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος. Σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα". Για το ζήτημα αυτό πάντως αναμένεται να ρωτηθεί και να δώσει ακόμη πιο αναλυτικές απαντήσεις στην σημερινή συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Πρόωρες κάλπες

Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται πως στον ΣΥΡΙΖΑ "βλέπουν" πρόωρες εκλογές. Αναλύοντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα διλλήματα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως "στην ουσία προεξοφλώντας πρόωρη προσφυγή στη κάλπη για να αποφύγει τη ραγδαία φθορά". Πρόσθεσε ότι "όποτε κι αν επιλέξει να συρθεί στις κάλπες, το αποτέλεσμα θα δικαιώσει αυτούς που σήμερα υποφέρουν. Και είναι η μεγάλη πλειοψηφία".

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: