21.10.20

Tι συμβαίνει στην Ευρώπη...


...αν κατηγορηθούν υπουργοί ή ο πρώην πρωθυπουργός;...

Στέλιος Κούλογλου

Καθόλου περίεργο, στην Ελλάδα η είδηση πέρασε στα ψιλά. Οι περισσότεροι ιθαγενείς δεν την άκουσαν καν, προφανώς για να μην πάρουν τα μυαλά τους αέρα: την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα σπίτια του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Édouard Philippe, της... νυν και του πρώην υπουργού Υγείας, της κυβερνητικής εκπροσώπου και άλλων υπευθύνων.

Οι έρευνες έγιναν από την αστυνομία, φυσικά με απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης, με την κατηγορία της «αποχής από τα καθήκοντά τους για την αντιμετώπιση καταστροφών», συγκεκριμένα της πανδημίας. Στο αρμόδιο Ειδικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας (Cour de justice de la République), με τη δικαιοδοσία να δικάζει περιπτώσεις εγκλημάτων ή αδικημάτων, που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, είχαν προσφύγει πολίτες και συλλογικότητες γιατρών και θυμάτων.

Φαντάζεστε τι θα είχε γίνει στην Ελλάδα αν είχαν ξεκινήσει ανάλογες διαδικασίες, όπως έγινε με την υπόθεση Novartis;  Κραυγές για σκευωρία και στημένες κατηγορίες, μηνύσεις κατά των πολιτών που είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο και φυσικά κατά της δικαστικών που είχαν τολμήσει να πειράξουν τις αυτού εξοχότητες;

Και αυτό δεν είναι τίποτα, μπροστά στα όσα έγιναν στη συνέχεια. Αντιγράφω από το γαλλικό περιοδικό Marianne: «Κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στα σπίτια του πρώην πρωθυπουργού Edouard Philippe και τριών υπουργών (Agnès Buzyn, Olivier Véran και Sibeth Ndiaye), οι ανακριτές και τα αστυνομικά όργανα, πάνω από εκατό άτομα συνολικά, όχι μόνο δημιούργησαν αντίγραφα από το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, αλλά απέσπασαν και δεδομένα από τα κινητά τους τηλέφωνα. Συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων μηνυμάτων και επομένως των μηνυμάτων που είχαν ανταλλάξει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Πώς είπατε; Αυτό θα είχε κάνει τον κ. Σαμαρά να μηνύσει ολόκληρη τη γαλλική χωροφυλακή. Aλλά έχει και άλλο ζουμί: Σύμφωνα με τις πηγές του περιοδικού, το κρυπτογραφημένο υπηρεσιακό τηλέφωνο του υπουργού Υγείας, Olivier Véran κατασχέθηκε και σφραγίστηκε. «Τον Olivier Véran ξύπνησαν στις 6 το πρωί στην επίσημη υπουργική του κατοικία, αφού το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας είχε παρακολουθήσει την παρέμβαση του προέδρου Μακρόν και στη συνέχεια είχε ασχοληθεί με την προετοιμασία της εφαρμογής της απαγόρευσης που αποφασίστηκε για τις οκτώ γαλλικές μητροπόλεις.,.Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες και στο σπίτι του στη Γκρενόμπλ».

Ενώ ο υπουργός ήταν ξενύχτης από τη δουλειά και ετοιμαζόταν να δώσει τη μεγάλη μάχη με την πανδημία, τον ξύπνησαν τα χαράματα; Kαι γιατί να πάνε και στη Γκρενόμπλ; είναι στημένη από  τον  ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση, θα αποφαινόταν ο ντεντέκτιβ Πρετεντέρης. Όσο για τον κ.Γεωργιάδη, θα τσίριζε ακόμη στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Θα ρωτήσετε βέβαια πως αντέδρασαν οι θιγόμενοι. Πρωθυπουργός μέχρι το καλοκαίρι, ο Edouard Philippe δεν έκανε καμιά δήλωση. Στο περιοδικό μίλησε ένα πρώην σύμβουλος του: «στην αρχή της κρίσης, η ηγεσία κλήθηκε να λάβει αποφάσεις, ενώ τα ιατρικά και υγειονομικά δεδομένα ήταν ακόμη περιορισμένα, και οι εμπειρογνώμονες δεν συμφωνούσαν ποτέ μεταξύ τους».

Οι καταγγελίες που υποβλήθηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο αφορούν συγκεκριμένα τις επιλογές που έγιναν όσον αφορά τις προμήθειες για μάσκες, για την εφαρμογή του προγράμματος για τη διενέργεια των ελέγχων με test και την απόφαση να μην αναβληθεί ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών της 15ης Μαρτίου. «Φυσικά σε αυτό ή στο άλλο ζήτημα, θα μπορούσαμε να είχαμε ενεργήσει διαφορετικά» πρόσθεσε ο πρώην σύμβουλος, «Πάντα μπορούμε εκ των υστέρων να κάνουμε τέτοιες παρατηρήσεις, αλλά η βασική αρχή που διέπει τις πολιτικές αποφάσεις, είναι να παίρνει κανείς σε περιόδους αβεβαιότητας μια απόφαση, η οποία εκ φύσεως υπόκειται σε κριτική».

«Ο Edouard Philippe  ανέμενε αυτές τις αστυνομικές επιχειρήσεις εδώ κι αρκετές εβδομάδες», είπε στο ίδιο περιοδικό ένα φιλικό του πρόσωπο. «Και καθώς δεν έχει τίποτα να κρύψει, θα δώσει εξηγήσεις για όλα όσα έχει κάνει». Χωρίς άλλα σχόλια...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: