18.10.20

Slaughterbots: Μετά τα drones – καμικάζι... στρατηγοί...
...και ναύαρχοι ρομπότ...
 
H στρατιωτική κούρσα εξοπλισμών που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη μόλις αρχίζει και δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει τα πιο απεχθή όπλα που θα έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα.

Οι περισσότεροι ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιούν πως... πρέπει να αποφύγουμε αυτό το μέλλον και πιέζουν για την επίτευξη ενός διεθνούς αποκλεισμού των αυτόνομων φονικών όπλων, των αυτόνομων φονικών ρομπότ.


Όπως εξηγούν είναι πολύ εύκολο με την τεχνητή νοημοσύνη να φτιάξεις μικρά drones στο μέγεθος ενός μικρού κουτιού, που θα έχουν GPS και λογισμικό αναγνώρισης προσώπου και θα μπορείς να τα προγραμματίζεις να σκοτώσουν μια συγκεκριμένη ομάδα ή συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων, να δολοφονήσουν πολιτικούς σου αντιπάλους ή όποιον άλλον θελήσεις, και μάλιστα αυτά τα όπλα θα είναι απίστευτα φθηνά και ανώνυμα.
Στην Ελλάδα οι "νεοφιλελεύθεροι" χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς... από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.


Είναι χαρακτηριστικό το βίντεο «Slaughterbots», που δημιουργήθηκε από το «Future of Life Institute», μιας πρωτοβουλίας που στοχεύει, όπως λέει, στην ανάπτυξη της ωφέλιμης κι ασφαλούς τεχνητής νοημοσύνης, και το οποίο προβλήθηκε στα Ηνωμένα Εθνη, προειδοποιώντας για ένα είδος όπλου που ελπίζουν να μη δούμε ποτέ.

Ήδη βέβαια οι ρομποτικές συσκευές γνωστές στον στρατό ως «αυτόνομα οπλικά συστήματα» αντικαθιστούν τα τυπικά όπλα σε συμβατικά πεδία μάχης και περιλαμβάνουν ρομποτικούς φρουρούς, αεροσκάφη επιτήρησης πεδίου μάχης και αυτόνομα υποβρύχια.

Οι μηχανές σε ρόλο στρατηγών και ναυάρχων

Πολλοί στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι η αξιολόγηση του πεδίου μάχης - συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού πολέμου - πρέπει να μεταβιβάζεται όλο και περισσότερο σε μηχανές, ενώ οι στρατοί των μεγάλων δυνάμεων βασίζονται όλο και πιο συχνά σε έξυπνα ρομπότ για τη διεξαγωγή επικίνδυνων μαχητικών επιχειρήσεων.

Τώρα ωστόσο το Αμερικανικό Πεντάγωνο, επιχειρώντας ένα άλμα, επιδιώκει να οδηγήσει αυτήν τη διαδικασία σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, αντικαθιστώντας όχι μόνο τους απλούς στρατιώτες και τα όπλα τους, αλλά δυνητικά ναυάρχους και στρατηγούς με ρομποτικά συστήματα. Μάλιστα επιταχύνει τη μελλοντική τους ανάπτυξη ως θέμα επείγον.

Όπως αναφέρει και εκτενές ρεπορτάζ του Guardian, πό το σχεδιασμό μάχης, τη συλλογή πληροφοριών, τον εφοδιασμό, τις επικοινωνίες έως και τη λήψης αποφάσεων πρέπει, σύμφωνα με τα τελευταία σχέδια του Πενταγώνου, να μετατραπεί σε σύνθετες ρυθμίσεις αισθητήρων, υπολογιστών και λογισμικού. Όλα αυτά στη συνέχεια θα ενσωματωθούν σε ένα «σύστημα συστημάτων», το οποίο τώρα ονομάζεται Joint All-Domain Command-and-Control , ή JADC2.

Η έννοια της χρήσης μηχανών για τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο διοίκησης δεν είναι εντελώς νέα. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μετά την εισαγωγή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) με εξαιρετικά μικρούς χρόνους πτήσης, τόσο οι στρατιωτικοί όσο και οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας άρχισαν να φαντάζονται μηχανικά συστήματα που θα ελέγχουν τέτοια πυρηνικά όπλα σε περίπτωση ανθρώπινης ανικανότητας.

Τώρα, ως αποτέλεσμα τεράστιων βελτιώσεων στην τεχνητή νοημοσύνη και στη μηχανική εκμάθηση, οι μηχανές μπορούν να συλλέξουν και να αξιολογήσουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, να ανιχνεύσουν γρήγορα τις βασικές τάσεις και μοτίβα και ενδεχομένως να εκδώσουν εντολές για την καταπολέμηση μονάδων ως προς το πού να επιτεθούν και πότε.

Η αντικατάσταση ανθρώπων από ευφυείς μηχανές σε ανώτερα επίπεδα διοίκησης είναι απαραίτητη, υποστηρίζουν οι αμερικανοί στρατηγοί, επειδή μια εκθετική αύξηση των πληροφοριών των αισθητήρων σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ταχύτητα του πολέμου καθιστά σχεδόν αδύνατο για τους ανθρώπους να παρακολουθούν κρίσιμες εξελίξεις στο πεδίο της μάχης.

Εάν τα μελλοντικά σενάρια αποδειχθούν ακριβή, οι μάχες που εκτυλίσσονται σε διάρκεια ημερών ή εβδομάδων θα μπορούσαν να τερματίσουν σε διάστημα ωρών ή ακόμα και λεπτών, καθώς μόνο προηγμένοι υπολογιστές θα μπορούσαν να επεξεργαστούν τόσες πολλές πληροφορίες και να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις μάχης εντός του απαραίτητου χρονικού πλαισίου.

«Είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα σύστημα βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, με προκαθορισμένες αποφάσεις απόκρισης, που ανιχνεύει, αποφασίζει και κατευθύνει στρατηγικές δυνάμεις με τέτοια ταχύτητα που η πρόκληση συμπίεσης χρόνου-επίθεσης δεν θέτει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια αδύναμη θέση», υποστηρίζουν στρατιωτικοί αναλυτές, όπως οι Adam Lowther και Curtis McGiffin.

«Τα συστήματα νοημοσύνης που λειτουργούν με τεχνολογία AI μπορούν να παρέχουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης και ταξινόμησης μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων από διαφορετικές πηγές και γεωγραφικές τοποθεσίες για τον εντοπισμό προτύπων και την επισήμανση χρήσιμων πληροφοριών», σημείωσε η Ερευνητική Υπηρεσία του Κογκρέσου σε μια σύνοψη της σκέψης του Πενταγώνου τον Νοέμβριο του 2019.

«Καθώς η πολυπλοκότητα των συστημάτων AI ωριμάζει», προσθέτει, «οι αλγόριθμοι AI μπορεί επίσης να είναι σε θέση να παρέχουν στους διοικητές ένα μενού βιώσιμων ενεργειών βασισμένων σε ανάλυση σε πραγματικό χρόνο του χώρου μάχης, επιτρέποντας τη γρηγορότερη προσαρμογή σε σύνθετα γεγονότα».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Μαριάνθης Πελεβάνη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: