24.10.20

Το Oruc Reis μετράει μίλια ...


...κι ο Μητσοτάκης …κρούσματα...

 Θα μπορούσε να είναι και ευτυχής(;) σύμπτωση το γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού εκτοξεύθηκαν ακριβώς τη στιγμή που το Oruc Reis με την τρέχουσα Νavtex και έχοντας de facto εμπεδώσει την παρουσία του μεταξύ 6και 12 μιλίων διεκδίκησε να... παραβιάσει και τα 6 μίλια, δηλαδή την «κόκκινη γραμμή» του… Γεραπετρίτη.

 Κάπως έτσι, τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές στην antinavtex που εξέδιδαν ζητώντας την ακύρωση της τουρκικής, παραδέχονταν ότι οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει περιοχή εντός (εγγύτερα των 6 μιλίων!) ελληνικών χωρικών υδάτων στο Καστελόριζο, εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο Μητσοτάκης αποφάσισε να απευθυνθεί στον λαό, για τον κορωνοϊό. Ο τριπλασιασμός των τεστ ανίχνευσης τις τελευταίες ημέρες άλλωστε του εξασφάλιζε τον τριπλασιασμό των κρουσμάτων και το απαραίτητο δραματικό αφήγημα… Ενδεχομένως να μην το είχε στο μυαλό του, αλλά ακριβώς αυτήν την στιγμή της διαπίστωσης και της αποτύπωσης των τουρκικών προθέσεων και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέταξε την μπάλα στον… Σταικούρα υποβάλλοντας πρόταση μομφής κατά του υπουργού οικονομικών γιατί, σύμφωνα με τον Τσίπρα, το νέο πτωχευτικό δίκαιο είναι κατά πολύ αντιλαιότερον αυτού που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε τότε, με τα ΜΑΤ να υποβοηθούν τους «λαϊκότερους» πλειστηριασμούς… 

Προφανώς η πολιτική ηγεσία της χώρας, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι τα μείζονα (όπως οι τρέχουσες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά) βρίσκονται σε άλλων χέρια. Άλλωστε, ακριβώς αυτή τη στιγμή της ακραίας (μέχρι την επόμενη) τουρκικής πρόκλησης και ενώ ο Μητσοτάκης πέταξε την μπάλα στον κορωνοϊό και ο Τσίπρας στον Σταικούρα, βγήκε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να μας ενημερώσει ότι λειτούργησε ο «μηχανισμός αποσυμπίεσης». Πρόκειται για τον μηχανισμό που Ελλάδα και Τουρκία αποδέχτηκαν μετά από αμερικανική υπόδειξη προκειμένου να αποφευχθούν «ατυχήματα» στο πεδίο. 

 Περί του πεδίου, και τι ακριβώς προβλέπει ο μηχανισμός αποσυμπίεσης μπορεί εύκολα κανείς να το αντιληφθεί στην πράξη: Οι ελληνικές δυνάμεις δεν έχουν δικαίωμα να πράξουν το καθήκον τους ακόμη κι όταν παραβιάζεται εθνική κυριαρχία μη τυχόν και υπάρξει ατύχημα μεταξύ συμμάχων στο ΝΑΤΟ! Από την άλλη πλευρά με την ασφάλεια του εν λόγω μηχανισμού το Oruc Reis μπορεί να δημιουργεί τετελεσμένα εκ του ασφαλούς… 

 Καθώς λοιπόν είναι πια ολοφάνερο, ότι το πεδίο βρίσκεται μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, και μάλιστα εντός της ζώνης κυριαρχίας της χώρας που φτάνει στα 12 μίλια έστω κι αν δεν έχουν κηρυχθεί επισήμως (για να μη μιλήσουμε για την ΑΟΖ των 200 μιλίων) η σιωπή αυτών που κυβερνούν και αυτών που κυβέρνησαν και επιθυμούν διακαώς να ξανακυβερνήσουν, είναι τουλάχιστον… περίεργη. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

 Πηγή:topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: