23.10.20

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις από αύριο...


Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των νέων μέτρων, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απευθύνοντας για άλλη μια φορά... ισχυρές συστάσεις για την πιστή τήρηση των μέτρων από όλους. 

 Ειδικότερα αναφέρθηκε στο πώς θα γίνεται η μετακίνηση για όσους εργάζονται τις νυχτερινές ώρες ή πρέπει να μετακινηθούν για λόγο εργασίας μετά τις 00:30 τα μεσάνυχτα. Όπως εξήγησε: Για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ η μετακίνηση θα γίνεται όπως στην περίοδο του lockdown, δηλαδή με την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και βεβαίωσης εργοδότη, η οποία ανέφερε θα πρέπει να ανανεώνεται ανά 14 ημέρες. Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ανέφερε ότι θα πρέπει να συμπληρώνεται στην ΕΡΓΑΝΗ αίτηση και θα απαιτείται άδεια κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για άλλα πρόσωπα που χρειάζεται να μετακινηθούν για επαγγελματικούς σκοπούς, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι και αυτοί θα πρέπει να συμπληρώνουν έγγραφο στην ΕΡΓΑΝΗ. Όσον αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους, αν χρειαστεί κατ' εξαίρεση μετακίνηση, αυτή γίνεται με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. 

Τι ισχύει για τη μάσκα

 Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές εξαιρούνται από αυτή οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο. Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο. 

 Ο Ν.Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική στο αυτοκίνητο όταν κάποιος είναι μόνος ή με άτομα με τα οποία ζει μαζί. Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους. 

 Για τα κατοικίδια

 Κληθείς να απαντήσει σχετικά με το αν κάποιος μπορεί να μετακινηθεί κατ' εξαίρεση για τις ανάγκες του κατοικιδίου του, ο Ν. Χαρδαλιάς απάντησε ότι μπορούμε να το προγραμματίσουμε πριν από την ώρα απαγόρευσης... 

 Συστάσεις στους νέους

 Ο Ν. Χαρδαλιάς, χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά κρίσιμη» και ζήτησε την πιστή τήρηση των μέτρων από όλους καθώς υπάρχει επιθετική έξαρση του ιού στη χώρα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ειδική σύσταση έκανε στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, ενόψει της εορτής του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου. Για τους εορτασμούς, δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων είπε θα γίνουν με πολύ αυστηρά μέτρα. Για τη Θεσσαλονίκη απηύθυνε ιδιαίτερη σύσταση στους νέους, αναφέροντας πως ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων στην περιοχή ήταν 16-19 χθες, ενώ για τους άνω των 65 ετών το ποσοστό ήταν 6%. Έτσι, πιάστηκε απ' τα χθεσινά λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη και είπε με τη σειρά του ότι το μεγάλο στοίχημα είναι οι νέοι να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να προστατεύσουμε τους μεγάλους ανθρώπους. Απηύθυνε επίσης ισχυρή σύσταση σε όσους μετακινούνται σε όμορους νομούς για λόγους διασκέδασης... 

 Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: