24.10.20

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΛΑΣ αναζητεί χρυσαυγίτες...



Από το μεσημέρι της Πέμπτης και την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου να οδηγηθεί στη φυλακή η ηγετική ομάδα και δεκάδες μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ένα από τα «μεγάλα κεφάλια» του ναζιστικού μορφώματος φέρεται να αναζητείται από την αστυνομία, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Χρήστος Παππάς διαφεύγει της σύλληψης και... διαμηνύει μάλιστα -διά του δικηγόρου του- πως δεν προτίθεται να παραδοθεί. Μία εξέλιξη που δίνει ακόμα πιο ειρωνικό τόνο στις προ δεκαπενθημέρου δηλώσεις «συνδικαλιστή» της αστυνομίας, που τόνιζε σε τηλεοπτικό κανάλι πως δεν υπάρχει περίπτωση «ούτε μία στο τρισεκατομμύριο» να διαφύγει κάποιος εκ των χρυσαυγιτών. Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΛΑΣ εκτίθεται από μέλος του μορφώματος στο οποίο θα έπρεπε να έχει περάσει χειροπέδες.

Μετά την ολοκλήρωση της πολυήμερης διαδικασίας της ανακοίνωσης της καταδικαστικής απόφασης για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, συνολικά 39 άτομα θα οδηγηθούν στη φυλακή, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη. Το βράδυ της Πέμπτης, στα χέρια της αστυνομίας φέρονταν να βρίσκονται τα 37 από αυτά, με τον Γιάννη Λαγό να διαθέτει ακόμα την ασυλία από την ευρωβουλή, και τον φερόμενο υπαρχηγό του Ν. Μιχαλολιάκου να διαφεύγει της σύλληψης.

«Είστε έξω από τα σπίτια. Μπορεί κάποιος να διαφύγει;» ρωτούσε η δημοσιογράφος τον εκπρόσωπο των αστυνομικών, έκπτωτο συνδικαλιστή, Σταύρο Μπαλάσκα, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο, ενόσω η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη. «Να διαφύγει; Ούτε μια στο τρισεκατομμύριο δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, αυτό σας το λέω κατηγορηματικά» απαντούσε ο αστυνομικός στην ερώτηση, καγχάζοντας μάλιστα επιδεικτικά προς τους συνομιλητές του, και δηλώνοντας βέβαιος πως όταν ληφθεί η απόφαση από το δικαστήριο, οι συνάδελφοί του θα κάνουν τη δουλειά τους.

Δεκαπέντε ημέρες αργότερα, σχεδόν 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της φυλάκισης της ηγετικής ομάδας και μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ένα από τα κορυφαία μέλη της διαφεύγει της σύλληψης. Στην πράξη, η ηγεσία της ΕΛΑΣ και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται πλέον έκθετες για το γεγονός πως ο καταδικασμένος υπαρχηγός της ναζιστικής συμμορίας δεν βρίσκεται μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της εκεί που αποφάσισε το δικαστήριο, δηλαδή στη φυλακή. Σαν να μην φτάνει αυτό, ο ίδιος ξεκαθαρίζει μέσω του δικηγόρου του πως αυτή είναι μία συνειδητή απόφαση, τουλάχιστον «προς το παρόν».

Μετά τους αστεϊσμούς με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που σκιάζει με τις ευθύνες του πλήθος θεσμικών και πολιτικών παραγόντων της χώρας, όπως της ιστοσελίδας του ΣΚΑΪ το βράδυ της Πέμπτης για «εδώ Παππάς, εκεί Παππάς» και πριν τις χυδαιότητες του παρουσιαστή Οικονόμου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως «μπορεί κάποιος αστυνομικός να πήγε εκείνη την ώρα για πιπί, ε του έφυγε ο Παππάς», ήρθε ένα κατάτι σοβαρότερο ρεπορτάζ της Καθημερινής το πρωί της Παρασκευής να φωτίσει το παρασκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η εφημερίδα, η τελευταία ημέρα που η Ελληνική Αστυνομία εντόπισε τον Χρήστο Παππά ήταν η 1η Οκτωβρίου, ημέρα που διά του νόμου ο χρυσαυγίτης ήταν υποχρεωμένος να δίνει το παρών σε αστυνομικό τμήμα. Έκτοτε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αστυνομία δεν κατάφερε να τον εντοπίσει, ούτε και κατόπιν της καταδικαστικής απόφασης.

Υπό το φως των παραπάνω,   ο εκπρόσωπος των αστυνομικών  νίπτει τας χείρας του, δηλώνοντας πως «η επιχείρηση ενδεχομένως να είχε κάποιο μικρό κενό. Προσωπικά εκπροσωπώ τους αστυνομικούς και δεν καλύπτω τίποτα και κανέναν, όταν κάνει κάποιος λάθος πρέπει να το πληρώσει. Υπήρχαν επιφορτισμένοι αστυνομικοί με διαταγές σαφέστατες». Σε αντίθεση με τον αστυνομικό – εκπρόσωπο στα τηλεοπτικά κανάλια, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του πως για το φιάσκο είναι υπεύθυνη η προηγούμενη κυβέρνηση, για την μετατροπή των όρων κατά το επιεικέστερο από το Συμβούλιο Εφετών το 2015. Μάλιστα, διαψεύδοντας τον Στ. Μπαλάσκα αναφέρει πως δεν παρακολουθούσε τον Χρ. Παππά, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο, και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για λαϊκισμό, σταλινισμό και ολοκληρωτισμό.

«Ο πελάτης μου έχει τις απόψεις του. Θα σταθμίσει το γεγονός ότι μπορεί να εκτίσει μία ποινή, η οποία στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο μπορεί να μην επικυρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση ποιος θα του δώσει πίσω τα χρόνια που έκανε φυλακή; Προς το παρόν είναι συνειδητή επιλογή του να μην εμφανιστεί ενώπιον των Αρχών. Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο ή μεθαύριο και τι θα αποφασίσει. Γι’ αυτό τονίζω ότι αυτό ισχύει προς το παρόν» δήλωσε την Πέμπτη στο ethnos.gr ο Π. Σταυριανάκης, δικηγόρος του Χρ. Παππά.

Μία εξέλιξη που εκθέτει εκτός από την αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου, που τις προηγούμενες ημέρες ζητούσε την χορήγηση ανασταλτικού χαρακτήρα στις ποινές όλων των χρυσαυγιτών -πλην του δολοφόνου Ρουπακιά που δεν δικαιούται λόγω ισοβίων- κρίνοντας τους όλους μη ύποπτους φυγής. Μία εξέλιξη, παράλληλα, που φέρνει στη μνήμη το γεγονός πως ούτε για τον Χρ. Παππά, ούτε και για άλλους χρυσαυγίτες είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία τους αναζητεί και αδυνατεί να τους εντοπίσει.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Μηνά Κωνσταντίνου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: