10.10.20

Σε διάλειμμα ωρών εξελίσσεται η συμφωνία Αζερμπαιτζάν – Αρμενίας...


...για κατάπαυση πυρός... 

 Παρά τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός, που θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ από το μεσημέρι του Σαββάτου, ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία μετά από πολυήμερες στρατιωτικές συγκρούσεις στην αυτονομιστική περιφέρεια Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται από τις δυνάμεις της Αρμενίας, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για... παράβαση της συμφωνίας, λίγη ώρα αφού είχε τεθεί σε ισχύ. 

 Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις την Παρασκευή, υπό ρωσική εποπτεία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κατάπαυση πυρός στην αυτονομιστική περιφέρεια Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι συγκρούσεις στην περιοχή μαίνονται από τα τέλη Σεπτεμβρίου και έχουν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες άμαχους πολίτες και από τις δύο πλευρές.  

 Η συμφωνία για κατάπαυση πυρός αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ από τις 12 (ώρα Ελλάδας) το μεσημέρι του Σαββάτου. Ωστόσο, πληροφορίες του Αljazeera αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της συμφωνίας λίγη ώρα αφού τέθηκε σε ισχύ. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κατηγορεί τους Αζέρους για επιθέσεις εντός της αρμενικής επικράτειας, ενώ το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται πως αρμενικές δυνάμεις κατάφεραν πλήγματα εντός της επικράτειας τους.  

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόβ, δήλωσε την Παρασκευή ότι «έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένοι όροι για την κατάπαυση του πυρός και πρέπει να τηρηθούν και από τις δύο πλευρές», αλλά λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, τόνισε πως «πρόκειται να πάμε μέχρι τέλους για να πάρουμε ότι δικαιωματικά μας ανήκει»... 

Πηγή:thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: