27.10.20

Το ορόσημο για νέα μέτρα...


...και το «όχι» της κυβέρνησης σε νέο lockdown...

Κρίσιμες είναι οι επόμενες 15 ημέρες αναφορικά με ενδεχόμενα νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολογων θα αξιολογήσει το επόμενο Σάββατο την απόδοση των τελευταίων μέτρων, μεταξύ των... οποίων περιλαμβάνεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 μέχρι τις 5:00 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο τρία και τέσσερα, δηλαδή «πορτοκαλί» και «κόκκινου» συναγερμού αντίστοιχα.

Εάν η επιδημιολογική εικόνα επιδεινωθεί τότε η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή νέες παρεμβάσεις, που θα είναι στοχευμένες σε περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μίλησε για «μάχη με τον χρόνο», ενώ τόνισε την ικανοποίησή του για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Αττική.

Αναφερόμενος σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπως τα Ιωάννινα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε τις επόμενες 48 ώρες «πολύ κρίσιμες».

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περιχαρακώσουμε τη διασπορά», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείνουν πριν τις 12:00 τα μεσάνυχτα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να εφαρμόσει οποιαδήποτε μέτρο έχει ως εφεδρεία, επιμένοντας πως προς το παρόν το γενικό lockdown δεν είναι στις επιλογές της.

Τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως η πιστή τήρηση των μέτρων αποτελεί «κλειδί» για την αποφυγή ενός νέου lockdown, κάνοντας έκκληση κυρίως στους νέους να τηρήσουν τα μέτρα.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά, καθώς μέσα σε μόλις 7 ημέρες καταγράφηκαν 5.400 κρούσματα, με 14 περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται πλέον στο «πορτοκαλί».

- Το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2- Επιτήρησης από το επίπεδο 1 – Ετοιμότητας.

Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση των Σποράδων, η αναβάθμιση αφορά μόνο στη Σκιάθο και όχι στη Σκόπελο και στην Αλόννησο που παραμένουν πράσινες.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

-25 Περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) πριν από 14 μέρες ήταν 26
-33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 25
-14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 23
-2 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου). Καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν 14 μέρες.

Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέδειξε ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων μέσα σε ένα 24ωρο, αφού από 84 που ήταν προχθές οι ασθενείς στην εντατική χθες ανήλθαν σε 95.

Το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με τους 910 ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, χτυπούν καμπανάκι για τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: