14.10.20

Πολιτική «δυσανεξία» απέναντι στις εφημερίδες...


Στις 18 Απριλίου του 2018 ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την απόφαση για την ετήσια ενίσχυση του ελληνικού Τύπου με 10 εκατ. ευρώ. 

Το κυβερνητικό του επιτελείο απέτυχε να την υλοποιήσει. Η νέα κυβέρνηση προτίμησε και να την ακυρώσει και να... διαθέσει συνολικά 22 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), με τη μορφή της διαφήμισης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε αμφίβολης αξιοπιστίας ΜΜΕ, σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιοφωνικούς και κάποια ελάχιστα χρήματα σε εφημερίδες. 

Πέρασαν δύο χρόνια από τότε και οι εφημερίδες κινδυνεύουν πλέον με αφανισμό εξαιτίας των διαδοχικών καθυστερήσεων και των δύο κυβερνήσεων.

Η απόφαση για την ενίσχυση του Τύπου ελήφθη το 2018 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα στο Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τελούσε υπό την έγκριση του τότε υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. 

Ο σχεδιασμός προέβλεπε την απόδοση του ποσού αυτού στα υπουργεία, τα οποία στη συνέχεια θα καλούνταν να καταθέσουν ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα επικοινωνιακά προγράμματα προβολής των δράσεών τους, με αποκλειστικό φορέα προβολής τον έντυπο Τύπο και δευτερευόντως τις ενημερωτικές ιστοσελίδες-μέλη του Μητρώου Online Media.

Το εν λόγω επικοινωνιακό πρόγραμμα θα ήταν ξεχωριστό από τα προγράμματα επικοινωνιακής προβολής του Δημοσίου. Το έργο για τη διάθεση των χρημάτων στις εφημερίδες ανατέθηκε στον Γιώργο Χουλιαράκη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάστηκε ένας χρόνος για να φτάσει η προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν από τις εκλογές και να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ, χωρίς να εκτελέσει, τις αποφάσεις για την οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων.

Για τις επαρχιακές εφημερίδες υπήρχε ένα πρόγραμμα 16.000.000 ευρώ, με απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 16 Μαΐου 2019, το οποίο θα ξεκινούσε εντός του 2019 και θα ολοκληρωνόταν στις 31/12/2022. 

Το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 18 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου 2019, στις οποίες αναδείχθηκε πρώτο το κόμμα της ΝΔ...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: