9.10.20

Σύγκρουση μεταξύ ΚΕΔΕ και υπουργείου Εσωτερικών...


Σε τροχιά πρωτοφανούς σύγκρουσης με το υπουργείο Εσωτερικών εισέρχεται η ΚΕΔΕ, με την Ενωση να προετοιμάζεται ακόμη και για δικαστική προσβολή υπουργικής απόφασης που βάζει χέρι στην κρατική χρηματοδότηση (ΚΑΠ) των δήμων.

Αιτία «πολέμου» αποτελεί η... προχθεσινή αιφνίδια και πραξικοπηματική, υπογραμμίζουν δήμαρχοι, απόφαση του υπουργείου να χρηματοδοτήσει με 2 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), στη διοίκηση της οποίας βρίσκονται στενοί συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου.

Αρχικά η εν λόγω χρηματοδότηση συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ την περασμένη Τρίτη. Οι τοποθετήσεις αιρετών έδειχναν προς καταψήφισή της. Απόφαση δεν ελήφθη και το θέμα παραπέμφθηκε για την επόμενη συνεδρίαση όπου θα κληθεί και η διοίκηση της ΕΕΤΑΑ, ουσιαστικά για να λογοδοτήσει επί παντός επιστητού.

Την Τετάρτη ωστόσο το υπουργείο εξέδωσε μονομερώς απόφαση (με υπογραφή της υπηρεσιακής γραμματέως του υπουργείου) για την επιχορήγηση στην ΕΕΤΑΑ, παρά τον νόμο που απαιτεί να έχει προηγηθεί σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ. Η επιχορήγηση «για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών» της ΕΕΤΑΑ συνεπάγεται ανάλογη μείωση των πόρων των δήμων.

Ως εκ τούτου χθες το απόγευμα η ΚΕΔΕ προχώρησε σε έκτακτη συνεδρίαση (τηλεδιάσκεψη). Καταγγέλλοντας την «απαράδεκτη» και «υποτιμητική για την Αυτοδιοίκηση μεθόδευση» από πλευράς υπουργείου, η Ενωση αποφάσισε ομόφωνα:

● να ζητήσει από το υπουργείο την άμεση ανάκληση της επιχορήγησης. Αλλιώς,
● να προσβάλει την απόφαση στα αρμόδια δικαστήρια,
● να ενημερώσει το γραφείο του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για την υπόθεση.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε κλίμα «έντονης πολεμικής» κατά του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με περιγραφές δημάρχων (η τηλεδιάσκεψη δεν μεταδόθηκε στο διαδίκτυο). Ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου, άσκησε σκληρή κριτική στο υπουργείο και επανέλαβε ότι δεν έχει ουδεμία εμπιστοσύνη στην ΕΕΤΑΑ. Επανήλθαν οι αντιδράσεις και για τον τρόπο που διορίστηκε η διοίκηση της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι όχι μόνο δεν είχε ζητηθεί η γνώμη της ΚΕΔΕ, που είναι μεγαλομέτοχος της ΕΕΤΑΑ, αλλά λίγο πριν η Ενωση εκλέξει νέο διοικητικό συμβούλιο ο κ. Θεοδωρικάκος όρισε πρόεδρο τον νομικό σύμβουλό του και αντιπρόεδρο τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του.

Στην επόμενη συνεδρίασή της η ΚΕΔΕ θα ζητήσει την παρουσία της διοίκησης της ΕΕΤΑΑ, προκειμένου να δοθούν σαφείς εξηγήσεις για την επίμαχη επιχορήγηση αλλά και για το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας. Από πολλούς δημάρχους τέθηκε χθες ακόμα και θέμα ανάκλησης της διοίκησης της ΕΕΤΑΑ από τη μεγαλομέτοχο ΚΕΔΕ. Αυτό όμως που είναι δεδομένο είναι και πρωτοφανές επίσης: εντός ενός χρόνου η κυβέρνηση έχει στρέψει εναντίον της το μεγαλύτερο συλλογικό αυτο...

Στέργιος Ζιαμπάκας

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: