12.10.20

Απανωτοί μεγάλοι σεισμοί μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου...


Εντονη σεισμική ακολουθία δημιουργεί αναστάτωση τις τελευταίες ώρες στην Κρήτη. Στις 7:13 το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μεγαλύτερη σε ένταση από τον αρχικό σεισμό της... τάξης των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα.

Και οι δύο σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί καθώς το εστιακό τους βάθος ήταν σχετικά μικρό στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Αθηνών ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Το επίκεντρό του εντοπίζεται 49χιλιόμετρα βόρεια της Σητείας και 76,9 χιλιόμετρα δυτικά της Καρπάθου και σε βάθος 26 χιλιομέτρων. 

Ακολούθησε μετασεισμός 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα 68 χιλιόμετρα δυτικά της Καρπάθου σε βάθος 10 χιλιομέτρων ενώ μέχρι τις 7 το πρωί είχαν σημειωθεί περίπου 10 δονήσεις μεγέθους μεταξύ 3 και 4 Ρίχτερ. 

Ωστόσο, στις 7:13 σημειώθηκε νέα δόνηση, μεγαλύτερη από τον αρχικό σεισμό, με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου να κάνει λόγο για 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Η νέα δόνηση αν και μικρότερη σε διάρκεια έγινε επίσης πολύ αισθητή στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο ανατολικό κομμάτι του νησιού, στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου, όπως και στα γειτονικά νησιά Κάσο και Κάρπαθο. 

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί και δεν έχουν γίνει κλήσεις για παροχή βοήθειας στην Πυροσβεστική ή στο ΕΚΑΒ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: