16.10.20

Τελεσίγραφα που ενθαρρύνουν τον Ερντογάν...


Ακόμη μια φορά, η ενωμένη Ευρώπη εμφανίζεται εντελώς ανίσχυρη να προστατέψει τα κράτη-μέλη της, την προοπτική της ως Ευρωπαϊκή Ενωση και ευρωζώνη. Ακόμη μια φορά, αυτή η Ενωση απέδειξε πως είναι Ενωση μόνο στα... χαρτιά και ότι, σε τελευταία ανάλυση, εκείνο που κυριαρχεί κάθε φορά είναι το συμφέρον των ισχυρών κρατών της που σφραγίζουν τις αποφάσεις της.

Στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής, η Ε.Ε. υποτίθεται πως έστειλε αυστηρό τελεσίγραφο στην Τουρκία, ώστε η τελευταία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Ετσι μετέφραζαν τις αποφάσεις της όσοι ήθελαν να βλέπουν την επιθυμία τους ως πραγματικότητα.

Ετσι εμφάνιζε τα πράγματα η προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και έτσι συνεχίζει να τα εμφανίζει, μολονότι σε εκείνη τη σύνοδο η Ε.Ε. δεν αποφάσισε κανένα μέτρο κατά της Τουρκίας. Παρέπεμψε στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο μέλλον, αν και τη λέξη «κυρώσεις» δεν την ανέφερε πουθενά στο κείμενο συμπερασμάτων της.

Η Τουρκία του Ερντογάν, η οποία ξέρει να διαβάζει καλά αυτά τα μηνύματα, μόνο ενθάρρυνση κατάλαβε από τη στάση που κράτησε απέναντί της, στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής, η Ευρωπαϊκή Ενωση. Και ήταν αυτό ένας επιπλέον λόγος, ώστε να συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά της απέναντι σε δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε., την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αν προσέξουμε τι ακριβώς κάνει η Τουρκία, δεν θα δυσκολευτούμε να διαπιστώσουμε ότι «διαμορφώνει» τον χάρτη της περιοχής με βάση τις επιδιώξεις της και τα συμφέροντά της, προσδοκώντας να έρθει στη συνέχεια να διαπραγματευτεί με τετελεσμένα.

Η τουρκική κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να φέρει την κατάσταση στα μέτρα της. Αυτό τον χρόνο τής τον δίνουν οι εταίροι μας στην Ε.Ε., με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία. Αυτό φαίνεται ακόμη μια φορά στην τωρινή σύνοδο κορυφής, όπου και πάλι η Γερμανία εμποδίζει «με νύχια και με δόντια» το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, αρκούμενη σε φραστικές προειδοποιήσεις, όπως αυτές που εκστόμισαν χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και ο Γάλλος ομόλογός του. Εστω και αν οι κυρώσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, τουναντίον...

Τελεσίγραφα δίχως αντίκρισμα, δηλαδή, που όμως μάλλον εμείς πρέπει να τα φοβόμαστε, γιατί, κάθε φορά που εκτοξεύονται, αυξάνεται η επιθετικότητα του Ερντογάν, ενώ εμείς πάσχουμε από έλλειψη συγκροτημένης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: