5.10.20

Αντιπολίτευση...


...αλλά και συζητήσεις για "αρχηγικό ή όχι" κόμμα...

Δεν είναι κρυφό πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει το τελευταίο διάστημα έντονα σημάδια αποδόμησης της κυβερνητικής πολιτικής και δείγματα περιορισμού της απήχησής της. 

‘Όπως και ότι στην... Κουμουνδούρου γίνονται προσπάθειες ώστε να υπερ-κεραστεί η απουσία (για αντικειμενικούς λόγους) της συνεδριακής διαδικασίας, που ακολουθείται σε κάθε κόμμα μετά από την απώλεια της κυβερνητικής εξουσίας. 

Όμως παρά την αισθητή διαφορά που υπάρχει πλέον στην εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δύσκολα μπορεί να κρυφθεί πως ζητήματα που σχετίζονται με την φυσιογνωμία (αρχηγική ή όχι) του κόμματος συνεχίζουν να υποβόσκουν. Αν και αυτή η εβδομάδα, που αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Δίκης της Χρυσής Αυγής, πιθανότατα θα λειτουργήσει συσπειρωτικά.

Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να έχουν περιοριστεί οι δημόσιες αντιπαραθέσεις στελεχών στα social media, φαινόμενο που χαρακτήρισε κατά κόρον την αξιωματική αντιπολίτευση τους προηγούμενους μήνες. 

Επίσης το σύνολο των στελεχών έχει εντείνει την ρητορική του και έχει εστιάσει την προσοχή του στην κριτική της κυβερνητικής πολιτικής. Παρόλα αυτά οι περισσότερες δημόσιες τοποθετήσεις δείχνουν προβληματισμό είτε για την τακτική που ακολουθείται, είτε για την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα θέματα της φυσιογνωμίας του κόμματος υπάρχουν έντονα στο «πίσω μέρος του μυαλού». 

Όσο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αν και στην χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα» δήλωσε ότι δεν αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα, κατέστησε σαφές ότι οι απόψεις του συνιστούν ένα διακριτό εσωτερικό πόλο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως «κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο κόσμος αγαπά και προσβλέπει στον Αλέξη Τσίπρα». Επίσης αναγνώρισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστά στον Αλέξη την έννοια της κυβερνώσας Αριστεράς». Όμως επισήμανε ότι ο ίδιος έχει διαφωνίες σε σειρά ζητημάτων με τον πρόεδρο του κόμματος: 

«Προφανώς σε επιμέρους θέματα υπάρχουν διαφορετικές οπτικές, αλλά αυτό πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο. Ποτέ δύο άνθρωποι δεν μπορούν να συμφωνούν σε όλα τα θέματα» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Παρέπεμψε όμως στην δήλωση που είχε κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συνέντευξή του στην ΔΕΘ, όπου είχε πεί ότι η συνεργασία τους είναι πολύ καλή.

Επίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε σε πιέσεις που ασκούνται, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μεταβληθεί σε αρχηγικό κόμμα, αφήνοντας θολό το από που ακριβώς αυτές προέρχονται. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «τα μίντια προσπαθούν να πείσουν τον Αλέξη να συμπεριφέρεται σαν τους άλλους. Αγνοούν ότι στις αποσκευές της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς υπάρχει έντονα η κριτική στην «προσωπολατρία» και κυρίως στις συνέπειες της. Δεν θυμούνται ότι το έργο το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και ότι στον χώρο μας η «προσωπολατρία» δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος». 

Σε άλλο σημείο ο πρώην υπουργός επισήμανε πως «ορισμένοι μας καλούν να εγκαταλείψουμε αυτή την ταυτότητα και να υιοθετήσουμε την παλιά, της παλαιοκομματικής δικομματικής εναλλαγής. Αυτή δηλαδή που δεν δούλεψε και που ο κόσμος αποδοκίμασε και εγκατέλειψε. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη». Εκτίμησε πάντως ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει στις προθέσεις του την μετατροπή του κόμματος σε αρχηγικό. Μάλιστα ανέφερε πως τα αρχηγικά κόμματα βρίσκονται «στα αζήτητα της ιστορίας». Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, διανεμήθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχείο που έχει και αυτό την σημασία του.

Την άποψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, σχολίασε με ανάρτησή του ο Παύλος Πολλάκης. Όπως επισήμανε «αρχηγός χωρίς ομάδα είναι μηδέν, αλλά και ομάδα χωρίς αρχηγό είναι επίσης μηδέν». Σημείωσε επιπρόσθετα πως, «το πρωταρχικο είναι η κίνηση των μαζών και η συλλογική τους έκφραση. Το καθοριστικο είναι η προσωπικότητα που θα ηγηθεί και θα συμπυκνώσει-πυροδοτήσει-κατευθύνει αυτή την κίνηση».

Στις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του και ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος τομεάρχης Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «είμαστε ένα κόμμα με ισχυρή την πολιτική προσωπικότητα του Προέδρου, αλλά δεν είμαστε και δεν θέλουμε να γίνουμε αρχηγικό κόμμα. 

Είμαστε κόμμα συλλογικό και δημοκρατικό και αυτό νομίζω το θέλει περισσότερο απ’ όλους ή εξίσου πολύ με άλλους ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας». Σημείωσε παράλληλα ότι «η φθορά του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ έχουν ήδη αρχίσει. Οι πολίτες συνειδητοποιούν σε μια σειρά θεμάτων την πολιτική απάτη της ΝΔ ως αντιπολίτευση. Χρειάζεται σοβαρότητα, εξωστρέφεια και σταθερός βηματισμός».

Προβληματισμένος – όχι τόσο με τα «εσωκομματικά» του ΣΥΡΙΖΑ όσο με την σχέση που έχει με την κοινωνία – εμφανίστηκε σε δική του συνέντευξη ο Νίκος Φίλης. Εκτίμησε πως συνολικά στο πολιτικό σκηνικό «επιβεβαιώνεται η κρίση εκπροσώπησης που, αν το δούμε βαθύτερα, αφορά όλα τα πολιτικά κόμματα». Δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να επανασυστηθεί στην κοινωνία ως δύναμη της ριζοσπαστικής αριστεράς, να αξιοποιήσει τα θετικά της διακυβέρνησής του και να απομακρυνθεί από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς». 

Μάλιστα μίλησε για την γείωση του κόμματος με τα κοινωνικά κινήματα επισημαίνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ραχοκοκαλιά μιας ευρύτερης συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων οφείλει να εμπνεύσει ξανά τα κινήματα σε στόχους κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που απειλεί καθημερινά την εργασία, την εκπαίδευση, τις συντάξεις, το περιβάλλον»...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: