25.10.20

Μέτρα με άμεση ισχύ ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο Κόντε...



Η ιταλική κυβέρνηση κλίνει προς την εκδοχή της λήψης νέων αυστηρών μέτρων ανάλογων με αυτών του Μαρτίου, έπειτα από τη μαραθώνια συνεδρίαση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με υπουργούς της κυβέρνησης και επικεφαλής των κομμάτων που τη στηρίζουν. 

Ο... Ιταλός πρωθυπουργός αύριο Κυριακή θα κάνει διάγγελμα με αντικείμενο το νέο διάταγμα με μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία θα έχουν άμεση ισχύ, άλλα από σημερα Κυριακή και άλλα από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, το κείμενο, που ενδέχεται να υποστεί αλλαγές μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν προσδιορίζει τον χρόνο λήξης των μέτρων, αλλά αναφέρεται γενικά ο μήνας Νοέμβριος.

Επίσης, υπήρξε έντονη διαβούλευση και με τις περιφέρειες, που ζητούν να υπάρχει ευελιξία στο ωράριο λειτουργίας εστιατορίων και μπαρ, να μην κλείσουν τα τελεφερίκ που λειτουργούν στα θέρετρα του σκι και να γίνονται τεστ μόνο σε ασυμπτωματικούς και τις επαφές τους. Επίσης, ζητούν έκτακτη ενίσχυση στους τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο.


Οι αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης λαμβάνονται μετά και την ανακοίνωση του νέου ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων, που έφτασαν τα 19.644 κρούσματα, έναντι 19.143 (Παρασκευή), ενώ έχασαν τη ζωή τους 151 άνθρωποι έναντι 91. Να σημειωθεί ότι το χθεσινό σύνολο μολύνσεων προέκυψε από τη διεξαγωγή 10.000 λιγότερων τεστ σε σχέση με χθες.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο το διάταγμα περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:

Να σταματήσουν οι δραστηριότητες σε γυμναστήρια και πισίνες, θέατρα, αίθουσες συναυλιών, θέρετρα σκι και καζίνο, ντίσκο, αλλά και να σταματήσουν να πραγματοποιούνται παραστάσεις και συναυλίες ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. 
Δεν θα γίνονται θρησκευτικές τελετές ούτε πολιτικοί γάμοι
Απαγορεύονται τα πάρτι παντού, είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους, όπως και οι δεξιώσεις γάμων
Στα σπίτια θα γίνεται ισχυρή σύσταση να μην υποδέχονται άτομα εκτός στενού οικογενειακού κύκλου.
Θα κλείνουν πιο νωρίς διάφοροι τομείς της εστίασης από τη Δευτέρα. Τα μπαρ, οι παμπ, τα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία θα μένουν ανοιχτά από τις 5 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Όλα αυτά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα παραμένουν κλειστά τις Κυριακές και αργίες. Μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι θα είναι τα τέσσερα άτομα.
Απαγορεύεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών σε δημόσιους χώρους μετά τις 6 το απόγευμα.
Το κέτερινγκ στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές μονάδες κάθε τύπου θα απευθύνεται μόνο σε πελάτες χωρίς χρονικό όριο και σύμφωνα με τους κανόνες του καταλύματος, αλλά δεν θα γίνονται δεκτοί άλλοι πλην των πελατών.
Αποθαρρύνεται η μετακίνηση μεταξύ δήμων. Δεν θα είναι απαγόρευση, αλλά ισχυρή σύσταση να μην μετακινούνται οι Ιταλοί ούτε με δημόσια ούτε με ιδιωτικά μέσα. Εξαιρούνται οι μετακινήσεις για λόγους υγείας, σπουδών και εργασίας.
Μελετάται απαγόρευση στα ταξίδια μεταξύ περιφερειών. 
Επίσης, ανακοινώνεται νέα οικονομική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις. 
Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης Κόντε υπέρ των μέτρων. Πολλοί είναι αυτοί που προτείνουν να παραμείνει ως έχει το καθεστώς, και διαρκώς να υπενθυμίζεται στους πολίτες ότι «η ατομική ευθύνη είναι συλλογική ευθύνη». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: