15.10.20

Η ζούγκλα της Σάμου...


«Η ζούγκλα της Σάμου» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου σχολίου στην TAZ, ενώ στις εσωτερικές της σελίδες φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για τις... άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών. 

Στο σχόλιό της, η εφημερίδα σημειώνει: «Το ό,τι το λοκντάουν κάνει την κατάσταση χειρότερη (για τους πρόσφυγες) πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην ελληνική κυβέρνηση. Παρ 'όλα αυτά, εμμένει στο σχέδιό της και θέλει να χτίσει νέα στρατόπεδα - κλειστά, φυσικά - μια καλύτερη στρατηγική από την αυστηρή απαγόρευση δεν φαίνεται να έχει η Αθήνα. 

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιστός συνένοχος. Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης μίλησε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και κάνει λόγο για "κλειστούς καταυλισμούς" με ελέγχους στις εισόδους και "διπλή περίφραξη", που πρόκειται να χτιστούν στη Λέσβο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο. Ώστε έτσι! Αυτό ήταν λοιπόν το σχέδιο στο οποίο αναφερόταν ως Πρόεδρος της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Σεπτέμβριο μιλώντας για τη μεταρρύθμιση του ασύλου και ανακοινώνοντας "ένα κοινό πιλοτικό σχέδιο με την ελληνική κυβέρνηση στη Λέσβο"».

Και το σχόλιο καταλήγει: «Αυτές τις μέρες η βροχή στη Λέσβο πλημμύρισε τον προσωρινό καταυλισμό. Η ΕΕ πρέπει να βρει έναν ανθρώπινο τόπο για τραυματισμένους από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις πρόσφυγες και μαζί με την Ελλάδα να τους πάρει από τα νησιά - τώρα. Κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι θα φέρει ο χειμώνας και πανδημία μαζί στους καταυλισμούς»...

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: