21.10.20

Ξεκινά η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου...


Οι δραματικές τελευταίες στιγμές του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου θα αναβιώσουν σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δίκη για τον θάνατό του, στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Την... ίδια ώρα,  πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κάλεσμα έξω από το δικαστήριο με σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ζακ».

Στο εδώλιο κάθονται τέσσερις αστυνομικοί, ένας κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, κατηγορούμενοι για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, καθώς -κατά το κατηγορητήριο- «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του».

Η οικογένεια του 33χρονου επιμένει από την πρώτη στιγμή ότι επρόκειτο «για βίαια θανάτωσή του», δείχνοντας ξεκάθαρα και τις αστυνομικές αρχές και τον τρόπο που αντιμετώπισαν τον Ζακ εκείνη την ημέρα. Μάλιστα, η πλευρά του θύματος, βασισμένη και σε βίντεο που έχει καταγράψει την άγρια επίθεση που δέχθηκε ο εγκλωβισμένος εκείνη την στιγμή Ζακ, ο οποίος δεχόταν “βροχή” από κλωτσιές και θρυμματισμένα κρύσταλλα από την βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου στο οποίο είχε μπει, είχε ζητήσει την παραπομπή των κατηγορουμένων για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα γίνεται αναφορά στις «σωματικές βλάβες» τις οποίες επέφεραν στον 33χρονο ακτιβιστή οι κατηγορούμενοι, που καταγράφονται στις ιατροδικαστικές εκθέσεις και φέρονται να «συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου». Όμως, το δικαστικό συμβούλιο στο σκεπτικό του, αν και ξεκαθαρίζει ότι οι δύο καταστηματάρχες μπορούσαν να προβλέψουν ότι η επίθεσή τους ίσως είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο, υπογραμμίζει ότι «έδρασαν απερίσκεπτα και επιτέθηκαν κατά του παθόντος μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

Το χρονικό της υπόθεσης

Ήταν Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, όταν ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος βρέθηκε μέσα σε κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ο λόγος και ο τρόπος που βρέθηκε εκεί. Στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί από το κατάστημα πέρασε μέσα από τη τζαμαρία ενώ παράλληλα, δέχτηκε άγρια χτυπήματα από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν μεσίτη που διατηρεί γραφείο στην περιοχή. Από ένα βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται ο 33χρονος να έχει εγκλωβιστεί μέσα στο κοσμηματοπωλείο και στην προσπάθειά του να βγει εμφανίζονται δύο άνδρες να του επιτίθενται με κλωτσιές όταν εκείνος προσπαθεί να διαφύγει μέσα από την σπασμένη τζαμαρία, με άλλους περαστικούς να κοιτάζουν το περιστατικό αμέτοχοι.

Ένα δεύτερο βίντεο έδειξε την συνέχεια του μοιραίας σκηνής, όπου ο Ζακ αφού έχει βγει από τη σπασμένη τζαμαρία, δέχεται τις πρώτες βοήθειες, αλλά δέχεται  και μια κλωτσιά στην πλάτη από ένα τρίτο άτομο. Στη συνέχεια αρχίζει να τρέχει, παραπατάει, πέφτει πάνω σε τραπέζια παρακείμενων καταστημάτων και ακινητοποιείται από άνδρες της αστυνομίας, οι οποίοι πλέον βρίσκονται κατηγορούμενοι στην υπόθεση...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: