12.10.20

Να ξεριζωθεί για πάντα ο ναζισμός...


Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για τη Χ.Α. ξεκίνησε η προσπάθεια των πολιτικών κομμάτων να ρίξει το ένα στο άλλο την ευθύνη για τη γιγάντωση της ναζιστικής οργάνωσης και την «εισπήδησή» της στο πολιτικό σύστημα.

Το αποτέλεσμα είναι βέβαια να... χάνουμε τον πραγματικό στόχο, δηλαδή την ανάγκη να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία και στη συνέχεια να αγωνιστούμε –όσοι το αντέχουν– για να ξεριζωθεί το δηλητήριο της ξενοφοβίας, του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας από την ελληνική κοινωνία.

Ασφαλώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γι’ αυτό που συνέβη, αλλά οι ευθύνες αυτές κατανέμονται άνισα μεταξύ των κομμάτων. Το μεγάλο μέρος ανήκει αναμφίβολα στη Ν.Δ.

Οχι μόνο επειδή μέχρι τις 18.9.2013 ήταν εκείνη που συνέπραττε υπόγεια με τη ναζιστική οργάνωση μέσω της επαφής Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, αλλά και επειδή ήταν εκείνη που ενσωμάτωσε στους κόλπους της τα φυσικά και πνευματικά τέκνα του βασικού θαυμαστή του Χίτλερ στη χώρα μας, του Κωνσταντίνου Πλεύρη, νομιμοποιώντας για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό τις ιδέες των «ηττημένων του ’45».

Η Ν.Δ. των Σαμαρά-Μητσοτάκη φέρει το βάρος ότι για πρώτη φορά η ακροδεξιά τάση της φάνηκε να ηγεμονεύει σε κρίσιμα ζητήματα (μεταναστευτικό, Συμφωνία Πρεσπών).

Αλλης τάξης είναι οι ευθύνες της Αριστεράς. Δεν έχουν βέβαια καμιά βάση οι νεοδημοκρατικές αθλιότητες περί συμμετοχής της Χ.Α. στο κίνημα των «αγανακτισμένων» μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ναζιστική οργάνωση έχει διατρανώσει την αντίθεσή της στις «πλατείες» και δεν είχε τότε πατήσει στο Σύνταγμα.

Η Αριστερά ευθύνεται όμως για την αρχική υποτίμηση του ναζιστικού φαινομένου, στο πλαίσιο του αντιμνημονιακού αγώνα, για την αδικαιολόγητη αμφιβολία της αν πρέπει να ασκηθούν διώξεις στην Χ.Α., κάτω από το βάρος όσων είχε η ίδια υποστεί σε παλιότερες εποχές, καθώς και για την αδυναμία να δει πού οδηγούσε η είσοδος της Χ.Α. στη Βουλή.

Αλλά η Αριστερά -ΚΚΕ και ΣΥΝ- ήταν η μόνη πτέρυγα που ζητούσε διερεύνηση της δράσης της Χ.Α. ήδη από τη δεκαετία του ’90. Αυτές οι αντιθέσεις μεταξύ κομμάτων είναι βέβαια φυσιολογικές και μπορεί να αποβούν και γόνιμες. Αρκεί κάθε πλευρά να ρίξει μια ματιά και στα δικά της πεπραγμένα, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τα ίδια λάθη...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: