22.9.20

Προ των πυλών οι διερευνητικές επαφές Αθήνας- Άγκυρας...


Στους ρυθμούς της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινείται το διπλωματικό ενδιαφέρον σήμερα καθώς η διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης ενδέχεται να οδηγήσει σε... περαιτέρω αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι επικρατεί θετικό κλίμα και η έναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας τοποθετείται σε ημερομηνία μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. «Είμαστε σε καλό κλίμα, είμαστε κοντά στην επανέναρξη. Το πόσο σύντομα εξαρτάται και από τις δύο χώρες. Όταν έχουμε κάτι τέτοιο, θα το ανακοινώσουμε», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στη Σύνοδο αναμένεται να τεθεί το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την προκλητική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των κυρώσεων και αν παραμένουν στο τραπέζι ή όχι, λόγω της αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι το Συμβούλιο των Εξωτερικών Υποθέσεων έχει εγκρίνει ένα πλαίσιο κυρώσεων- το οποίο παρουσίασε ο κ. Μπορέλ. 

Αυτό το πλαίσιο αναμένεται να υιοθετηθεί, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα.  Το ζητούμενο, ωστόσο, που θα πρέπει να εξετάσουν οι ηγέτες, για τον κ. Πέτσα, είναι ο τρόπος με τον οποίο ενεργοποιούνται πιθανές κυρώσεις εάν η Τουρκία δεν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά που δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες για αποκλιμάκωση.

Να σημειωθεί ότι η Κύπρος άσκησε βέτο χθες κατά των κυρώσεων στη Λευκορωσί, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Η Κύπρος συνδέει τη συναίνεση για τις κυρώσεις με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Στο μεταξύ την έκκληση του Βερολίνου για αποκλιμάκωση της έντασης και απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επανέλαβε χθες  ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η έκκλησή μας παραμένει, για αποκλιμάκωση, διάλογο, επίλυση των επίμαχων προβλημάτων με απευθείας συνομιλίες. Αυτό στηρίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και προσωπικά η καγκελάριος με συζητήσεις που διεξάγει», δήλωσε.

Από την ελληνική πλευρά, ο Νίκος Δένδιας που συμμετείχε στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι συζητήθηκε το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του Oruc Reis είναι ένα θετικό δείγμα, «αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου»...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: