1.2.20

Πλωτά φράγματα στα κυβερνητικά μυαλά...

Κανένας λογικός άνθρωπος στην κυβέρνηση δεν μπορεί να φαντάζεται ότι θα ανακοπούν οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο με ένα πλωτό φράγμα 2,5 χιλιομέτρων. Αλλά η κυβέρνηση δεν στοχεύει εκεί.

Τον κόσμο που ερέθιζε με το προσφυγικό προσπαθεί να...
ξανακερδίσει. Και προσπαθεί να του πουλήσει τραμπισμό και αναλογίες με τον τοίχο στα μεξικανικά σύνορα. Είναι βέβαια αμφίβολο πως, όλοι αυτοί, στους οποίους η Ν.Δ. υποσχέθηκε προεκλογικά αναχαιτίσεις στη θάλασσα και στρατόπεδα συγκέντρωσης, θα ικανοποιηθούν με το σχέδιο αυτό.

Αν αυτό το πράγμα είναι τόσο αναποτελεσματικό όσο δείχνει στις φωτογραφίες, τότε η κυβέρνηση γελοιοποιείται. Ούτε αυτοί που θέλουν «ισχυρά αποτρεπτικά μηνύματα» ούτε αυτοί που θέλουν ανθρωπιστική διαχείριση θα το θεωρήσουν σοβαρή διαχείριση. Αν όμως είναι αποτελεσματικό, τότε μπαίνουν ανησυχητικά ερωτήματα.

Πρώτον, δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να τοποθετήσει τέτοιο πράγμα σε διεθνή ύδατα. Αν όχι, τότε είναι εντελώς άχρηστο. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι βρίσκονται στα δικά μας χωρικά μας ύδατα, οι διεθνείς κανόνες επιβάλλουν να τους περισυλλέξουμε και να τους φέρουμε σε ελληνικό έδαφος.

Δεύτερον, αν το θαλάσσιο φράγμα πραγματικά εμποδίζει, οι άνθρωποι δεν θα επιστρέψουν στις ισοπεδωμένες πόλεις τους. Θα πηδήξουν στη θάλασσα. Και αυτό θα αυξήσει τα θύματα.

Και, τρίτον, πώς αυτό το φράγμα κρατάει έξω αυτούς που έρχονται για να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας επιτρέποντας στους πρόσφυγες να περάσουν; Γιατί η υποδοχή των προσφύγων είναι διεθνής υποχρέωσή μας.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος στο προσφυγικό πέρα από την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αλλά η Ν.Δ. έχτισε ολόκληρο προεκλογικό αφήγημα για ξέφραγα αμπέλια. Τώρα βουλιάζει μαζί του...

AΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: