29.2.20

«Η κυβέρνηση μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε εμπόλεμη ζώνη»...

«Η κυβέρνηση μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε εμπόλεμη ζώνη», καταγγέλλουν στο tvxs.gr, οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ που το τελευταίο διάστημα έχουν βιώσει επανειλημμένα αναίτια και βίαιη καταστολή, έχουν έρθει αντιμέτωποι με...
εξευτελιστικές μεθόδους ελέγχου και επίσης αναίτιες συλλήψεις ακόμη και με άνδρα της αστυνομίας που τράβηξε όπλο εναντίον τους μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου. Στην κατάληψη που έγινε χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας ακολούθησε νέα επίθεση των ΜΑΤ που έριξαν χημικά στη σχολή ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη γιορτή για την ενίσχυση του φοιτητικού συλλόγου.

«Το να ανασαίνουμε δακρυγόνα και να σου ανοίγουν τα ΜΑΤ την τσάντα, να σε γδύνουν, είναι τρομοκρατία. Δεν ταιριάζει σε πανεπιστήμιο. Ζητάμε να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από τον πανεπιστημιακό χώρο. Να σταματήσει το κλίμα τρομοκρατίας εντός των πανεπιστημίων και να μην ξαναδούμε τέτοια ακραία φαινόμενα στον χώρο μας όπως τον ειδικό φρουρό που έβγαλε όπλο. Η κυβέρνηση 'κρύβεται' πίσω από το εμπόριο ναρκωτικών που γίνεται δίπλα στην ΑΣΟΕΕ. Μα η κυβέρνηση έφερε την πιάτσα των ναρκωτικών εδώ! Αν ήθελαν να πατάξουν το εμπόριο, θα κυνηγούσαν τους εμπόρους, όχι τους χρήστες και τους μικροπωλητές» λέει στο tvxs.gr η Υρώ, φοιτήτρια Χρηματοοικονομικών σπουδών στην ΑΣΟΕΕ και μέλος του συντονιστικού της κατάληψης.

Συμπληρώνει επίσης, ότι η κυβέρνηση ΝΔ έδειξε τις προθέσεις της από την αρχή: «Προχωρούν τα σχέδια τους με άγρια καταστολή παντού. Στόχος τους είναι με την καταστολή να απαλείψουν κάθε πολιτικοποίηση εντός και εκτός του πανεπιστημίου. Εμείς σε αυτό αντιδράμε. Με τη συμβολική μας κατάληψη λέμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν τα πανεπιστήμια σε χώρους όπου ασκείται τρομοκρατία». Με αφορμή τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, γίνονται κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας από φοιτητές, ενώ από την Τρίτη συνέρχονται τα συντονιστικά κι άλλων σχολών ανά την Ελλάδα.

Την Παρασκευή το μεσημέρι, τελευταία ημέρα της κατάληψης στην ΑΣΟΕΕ, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση των συλληφθέντων. Κατά τη διάρκειας της γιορτής πραγματοποιήθηκε νέα αναίτια επίθεση των ΜΑΤ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των φοιτητών, οι άντρες των ΜΑΤ έκαναν ρίψη δακρυγόνων μέσα στη σχολή όπου βρίσκονταν οι φοιτητές, ενώ περικύκλωσαν το πανεπιστήμιο. Περισσότεροι από 150 σπουδαστές βρέθηκαν «όμηροι» εντός του κτιρίου. Όσοι προσπάθησαν να βγουν δέχτηκαν την επίθεση των ΜΑΤ που αποχώρησαν μόνο όταν στο σημείο συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός αλληλέγγυων κάτι που επέτρεψε τελικά στους φοιτητές να βγουν από τη σχολή.

Από την Τρίτη, τα μαθήματα ξεκινούν ξανά, αλλά οι φοιτητές συνεχίζουν σε όλη την Ελλάδα κινητοποιήσεις, προκειμένου τα πανεπιστήμια να συνεχίσουν να είναι ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών και να μη θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη. Την Πέμπτη, το συντονιστικό υπερψήφισε την πρόταση του Ενωτικού Αγωνιστικού Πλαίσιου (ΕΑΚ, ΑΡΕΝ, ΚΚΕ, ΣΣΠ) και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη ΓΑΔΑ. «Έκοψαν την ειρηνική πορεία στη μέση τα μηχανάκια της ΔΙΑΣ και δεν μας άφησαν να φτάσουμε στους Αμπελοκήπους. Όταν μπήκαμε στο μετρό της Κατεχάκη, άρχισαν να ρίχνουν μέσα κρότου λάμψης και δακρυγόνα», λέει η Υρώ.

Τα ίδια επεισόδια, σημειώθηκαν μετά το περιστατικό με τον ειδικό φρουρό. «Οι αστυνομικές δυνάμεις, φυγάδευσαν τον ειδικό φρουρό, κι έτσι δεν είδαμε το πρόσωπο του ώστε να κινηθούμε νομικά. Περιμέναμε το υπουργείο, έστω να διαχωρίσει τη θέση του. Παρείχε όμως πλήρη κάλυψη και αυτό θυμίζει άλλες εποχές. Αν ήταν εκτός υπηρεσίας όπως λένε και ήρθε να πάρει φιλικό του πρόσωπο, θα ήταν αλλιώς ντυμένος, δεν θα οπλοφορούσε κι αν είχε όπλο δεν θα το έβγαζε».

Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα όργιο αυθαιρεσίας και καταστολής.

«Την επόμενη μέρα τα ΜΑΤ άρχισαν να ρίχνουν κρότου λάμψης και δακρυγόνα. Να κάνουν ελέγχους σε φοιτητές, να ζητάνε να βγάλουμε τα ρούχα μας. Ο πρύτανης διέταξε την εκκένωση της σχολής γιατί το κλίμα ήταν αποπνικτικό. Αυτό όμως προϋπόθετε κάποια οργάνωση. Δεν μπορούν να εκκενωθούν τέσσερα κτίρια, ώρα μεσημεριανή που είναι όλοι οι φοιτητές εκεί. Όμως η πρυτανεία ήταν άφαντη. Μόνο με τον γενικό γραμματέα της σχολής είχαμε επικοινωνία. Όλα έγιναν άτυπα. Ακόμα και η ακύρωση των μαθημάτων έγινε χωρίς επίσημη ανακοίνωση. Γι’ αυτό και στο ψήφισμα καταγγέλλουμε και τις πρυτανικές αρχές. Έβγαλαν μια λάιτ ανακοίνωση καθυστερημένα και ήταν απόντες».

Η Υρώ, ισχυρίζεται ότι δεν είναι τυχαίες η κινήσεις της κυβέρνησης. «Θέλουν να διχάσουν την κοινότητα μας ώστε να ζητήσουμε μόνοι μας στο τέλος φύλαξη στις σχολές από security. Αν ήθελαν να τελειώνουν με την εγκληματικότητα στην περιοχή, θα κυνηγούσαν τους εμπόρους, όχι τους τοξικοεξαρτημένους που παραπατούν και είναι ο εύκολος στόχος. Αν δεν φύγουν οι έμποροι, οι εξαρτημένοι θα επιστρέψουν, να ξαναβρούν τη δόση τους εδώ. Είναι αυτονόητο. Χρησιμοποιούν το εμπόριο, για την μη πάταξη του οποίου έχουν ευθύνη, προκειμένου να «χτυπήσουν» το πανεπιστήμιο. Κάνουν για τα μάτια του κόσμου επιχειρήσεις σκούπας, διαλύουν ειρηνικές διαδηλώσεις, μετατρέπουν το πανεπιστήμιο σε εμπόλεμη ζώνη. Δεν θα το ανεχτούμε!»...


Δεν υπάρχουν σχόλια: