1.12.19

Γιατί κόβουν τον «Φιλόδημο»...


Oι αντιδράσεις για την απόφαση-σοκ του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση του «Φιλόδημου», του προγράμματος που χρηματοδοτούσε μεγάλα και σημαντικά δημοτικά έργα, είναι πολύ ισχυρές και δεν προέρχονται μόνο από...
την αντιπολίτευση αλλά και από τον γαλάζιο αυτοδιοικητικό χώρο. Οι επιπτώσεις στα οικονομικά δεδομένα των δήμων είναι τεράστιες ενώ, παράλληλα, η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της θέτει υπό καθεστώς «ομηρίας» τις τοπικές αρχές καθώς οι χρηματοδοτήσεις θα περνάνε από το γραφείο του εκάστοτε υπουργού.

Ο «Φιλόδημος» ήταν το πρόγραμμα που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των αντίστοιχων δράσεων που διατίθενται σταθερά για την αυτοδιοίκηση, προσανατολισμένο στις κρίσιμες υποδομές και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Όμως ο «Φιλόδημος» διαφοροποιήθηκε αισθητά από το παρελθόν τόσο γιατί οι προσκλήσεις του ακολούθησαν μια συνολική λογική και θεματικούς κύκλους με προτεραιότητες, όσο  και γιατί οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν πολύ γρήγορες και διαφανείς.

Ως αποτέλεσμα όλοι οι Δήμοι της χώρας με ένα σχεδόν αυτοματοποιημένο σύστημα , στην πλατφόρμα του «Φιλόδημου», κατάφεραν να υποβάλουν χωρίς ιδιαίτερη γραφειοκρατία και να εντάξουν άμεσα,  έργα για πολύ σημαντικές υποδομές και να απορροφήσουν αρκετά κεφάλαια. Ήταν το πλέον δημοφιλές πρόγραμμα των τελευταίων ετών και ήταν γνωστό όχι μόνο στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης αλλά και στις τοπικές κοινωνίες λόγω του θετικού προσήμου  που είχε στην καθημερινότητά τους.



Πρόκειται για έργα που είχαν πολύ σημαντικό αποτύπωμα στην τοπική ανάπτυξη της κάθε περιοχής,  βασίστηκε σε ένα μικτό χρηματοδοτικό μοντέλο που έδινε ιδιαίτερη ευελιξία στην κυβέρνηση ώστε να μεταφέρει έργα στο ΕΣΠΑ, εφόσον πληρούσαν τους κανόνες επιλεξιμότητας, όσο και να απορροφήσει πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανάλογα με την πρόοδο των έργων. Στο πρόγραμμα, αυτή την περίοδο και μέχρι τη ξαφνική ανακοίνωση της κατάργησής του από την κυβέρνηση, ήταν ενταγμένα 502 ενταγμένα έργα ύψους 1,236 δισ. ευρώ. Από αυτά, 170 έργα έχουν δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε  450 εκατ. ευρώ. Σύμβαση εκτέλεσης έργου έχει ήδη υπογραφεί για 21 έργα συνολικού ποσού 30 εκατ. ευρώ.

 Παναγιώτης Κωνσταντίνου

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: