1.7.19

OAΣΕ: Οι Αλβανοί δεν ψήφισαν ελεύθερα...

ΟΑΣΕ: Οι Αλβανοί δεν ψήφισαν ελεύθερα
Η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου για τις χθεσινές τοπικές εκλογές στην...
Αλβανία, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της διαδικασίας.

Όπως επισημάνθηκε, οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν με ελάχιστο σεβασμό στα συμφέροντα του εκλογικού σώματος, αναφέροντας ότι η αντιπολίτευση αποφάσισε να μην συμμετάσχει και η κυβέρνηση αποφάσισε να διεξαγάγει τις εκλογές χωρίς αυτήν.

Μέσα σε πολιτικής αντιπαράθεσης και πόλωσης, οι ψηφοφόροι δεν είχαν μια ουσιαστική επιλογή και σε 31 από τους 61 δήμους οι υποψήφιοι δεν είχαν αντιπάλους.

Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ, Όντρεϊ Γκλόβερ, επισήμανε ότι υπήρξαν αξιόπιστες καταγγελίες πολιτών ότι δέχθηκαν πιέσεις και από τις δύο πλευρές. «Σε κάποιες περιπτώσεις δεν επιτράπηκε σε ψηφοφόρους να ψηφίσουν ελεύθερα», είπε χαρακτηριστικά.

Η πολιτική αντιπαράθεση οδήγησε σε νομική αβεβαιότητα και πολλές αποφάσεις της εκλογικής διοίκησης ελήφθησαν με στόχο τη διασφάλιση της διεξαγωγής των εκλογών.

Για ακόμη μια φορά ο ΟΑΣΕ χρειάστηκε να σημειώσει ότι οι συστάσεις που είχε απευθύνει μετά τις προηγούμενες εκλογές δεν εφαρμόστηκαν, καθώς η εκλογική μεταρρύθμιση και πάλι απέτυχε μπροστά στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης και το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε.

«Πολλές προηγούμενες συστάσεις του ΟΑΣΕ παραμένουν ανεπιτυχείς, μεταξύ άλλων όσον αφορά την αποπολιτικοποίηση των εκλογικών επιτροπών, τη διαφάνεια της χρηματοδότησης της εκστρατείας και την αποτελεσματικότητα της επίλυσης των εκλογικών διαφορών», εξήγησε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ.

Επίσης, περιγράφει το «πολύ πολωμένο» προεκλογικό κλίμα, στο οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στους δήμους που κυβερνούσαν, υποστήριξαν το διάταγμα του προέδρου Ίλιρ Μέτα να ακυρώσει τις εκλογές και εμπόδισε τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: