1.7.19

Αποκλειστικές νοσοκόμες: Τι καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ...

Αποκλειστικές νοσοκόμες: Τι καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ
Γροθιά στο στομάχι ήταν για τους περισσότερους ο θάνατος της αποκλειστικής νοσοκόμας το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οποία φέρεται να έπεσε από τον μπαλκόνι του 1ου ορόφου του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας προκειμένου να ...
αποφύγει τον έλεγχο από την ασφάλεια του νοσοκομείου με αποτέλεσμα όμως να χάσει τη ζωή της.

Η άτυχη γυναίκα ήταν μία από τις πολλές γυναίκες που απασχολούνται στα δημόσια νοσοκομεία προσπαθώντας να βγάλουν τα προς το ζην. Άλλωστε το δημόσιο σύστημα υγείας παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, με συνέπεια να απαιτούνται αποκλειστικές νοσοκόμες για τη φροντίδα των ασθενών. Το αυτονόητο δηλαδή που υπάρχει σε όλα τα συστήματα του κόσμου, νοσηλευτική φροντίδα, στην Ελλάδα αποτελεί προνόμιο μόνο όσων έχουν να πληρώσουν.

Άλλωστε τα χρήματα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστα σε σχέση με τις απαιτήσεις -ειδικά των ασθενών με πολυήμερες νοσηλείες- αλλά και με τις χρεώσεις των αποκλειστικών νοσοκόμων, δεδομένου ότι μένουν στο πλευρό του πάσχοντα νύχτες ολόκληρες.

Πόσα δίνει ο ΕΟΠΥΥ

Ειδικότερα με βάση τον νέο Κανονισμο Παροχών του ΕΟΠΥΥ, η αναγνώριση απόδοσης δαπάνης για τη χρησιμοποίηση αποκλειστικής νοσοκόμου, ανά νοσηλεία και μέχρι δυο νοσηλείες το μήνα, «είναι δυνατή μόνο σε κρατικά νοσοκομεία, για ασθενείς με βαριά γενική κατάσταση, για τους οποίους απαιτούνται ιδιαίτερες φροντίδες, μόνο κατά τη διάρκεια της νύκτας και μέχρι 8 νύκτες. Η παράταση χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας θα βεβαιώνεται από τον Διευθυντή της Κλινικής ως προς την βαρύτητα της γενικής κατάστασης του ασθενούς, θα εγκρίνεται από τον αρμόδιο ελεγκτή και θα αποζημιώνεται μέχρι συνολικά 12 νύχτες».

Η έγκριση αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ απαιτεί και την επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής του Διευθυντή της Κλινικής από την αρμόδια διοικητική υπηρεσία του Νοσοκομείου. Η αποζημίωση ορίζεται σε 30 ευρώ για κάθε νύκτα τις καθημερινές και σε 45 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Τα ποσά δύνανται να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού. Όταν για τη νοσηλεία του ασθενή δίδονται εγκρίσεις για ασυνεχή χρονικά διαστήματα μέσα στην ίδια νοσηλεία, η δαπάνη αποδίδεται συνολικά μέχρι 8 νύκτες ή μέχρι 12 νύκτες...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: