1.7.19

Ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί «θόρυβο»...

...έξι ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες...

Οι “καλοκαιρινοί ρυθμοί” που έχει επιβάλει η ΝΔ στην προεκλογική περίοδο μετά τη μεγάλη νίκη της 26ης Μαΐου έχουν ενοχλήσει πολύ την Κουμουνδούρου, που περνά στην...
αντεπίθεση την τελευταία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος για θεαματικές αλλαγές, ωστόσο κομματικά στελέχη που μίλησαν στο newpost.gr υπενθύμιζαν πως και τον Ιούλιο του 2015 η μεγάλη δυναμική του “όχι” αναπτύχθηκε στο παρά πέντε με αποτέλεσμα οι δημοσκοπήσεις να μην μπορέσουν ποτέ να την καταγράψουν. 

“Οι ευρωεκλογές αποτελούν συνήθως καμπανάκι και εμείς λάβαμε το μήνυμα και μάλιστα με τρόπο ξεκάθαρο. Άλλο οι ευρωεκλογές, όμως και άλλο οι εθνικές εκλογές”, τόνισε σε συνέντευξή του ο Κώστας Ζαχαριάδης στην “Αυγή της Κυριακής” υιοθετώντας πλήρως το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα.

Αν και η πρωτιά φαίνεται να έχει κριθεί, στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια να μειωθεί σημαντικά η ψαλίδα με τους πολίτες που επέλεξαν την “ψήφο ή την αποχή της τιμωρίας” προς το κυβερνών κόμμα να αλλάζουν στάση στις 7 Ιουλίου. Εκτιμούν πως για τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που θα τους οδηγήσει στις κάλπες και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιθανότητα η ΝΔ να αποκτήσει την αυτοδυναμία.

Ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει σε συνέντευξή του πως κανείς δεν κέρδισε εθνικές εκλογές με λιγότερες από 2 εκατομμύρια ψήφους. Η ΝΔ, που ήρθε πρώτη στη μάχη της Ευρωβουλής, συγκέντρωσε 1.873.137 ψήφους δηλαδή 529.542 ψήφους περισσότερους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί στην Κουμουνδούρου να βλέπουν πως στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το κόμμα αύξησε το ποσοστό του κατά 670.000 ψήφους, ωστόσο η δυναμική που είχε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ μεγάλη. Ακόμα και αν καταφέρει να πλησιάσει κοντά στο 30%, είναι γεγονός πως και η ΝΔ μέσα σε ένα πολύ έντονα πολωμένο κλίμα θα δει το 33,12% της 26ης Μαΐου να ανεβαίνει.

Η  απλή ανάγνωση των αριθμών σε αυτή τη φάση δεν βοηθάει τόσο πολύ τα στελέχη που θέλουν να πιστεύουν σε κάτι καλύτερο για το αποτέλεσμα της Κυριακής. Οι τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα στην προεκλογική “σκακιέρα”, όμως φαίνεται πως είναι δυνατόν να αναπτερώσουν το ηθικό των υποψήφιων βουλευτών, αλλά και του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. 

“Εκατοντάδες ανοιχτές συγκεντρώσεις, περιοδείες και δράσεις οργανώνονται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα. Και το πιο ενθαρρυντικό απ’ όλα είναι πως σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν πολίτες που γνωρίζουμε για πρώτη φορά”, δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην “Αυγή της Κυριακής”.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να εμφανιστεί στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης δίνοντας ένα τέλος στο εμπάργκο που είχε επιβάλει ο ίδιος στον τηλεοπτικό σταθμό, είναι μια απόφαση που δείχνει πως μόνο παθητικά δεν θα κινηθεί το διάστημα που απομένει. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως το debate με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Φάληρο σηματοδοτεί αυτό ακριβώς το γεγονός. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, να “ανακριθεί” από τη Σία Κοσιώνη και τον Αλέξη Παπαχελά, προκειμένου να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το πρόγραμμα του κόμματος και την κοστολόγησή του, αντιπαραβάλλοντας τις εξαγγελίες της ΝΔ και τα “σκοτεινά” σημεία της. 

Επειδή και την προηγούμενη περίοδο η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε πάνω σε αυτή τη λογική, ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι προφανής: Τις τελευταίες ημέρες επιχειρεί να προκαλέσει όσο περισσότερο “θόρυβο” μπορεί προκειμένου να “αφυπνίσει” τους ψηφοφόρους που τον στήριξαν το 2015, κάτι που έως τώρα δημοσκοπικά δεν έχει φανεί.

Οι επιθέσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενώ από το “κάδρο" της κριτικής δεν θα βγούν καθόλου ούτε η Φώφη Γεννηματά, αλλά ούτε και ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ώρες ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε ακόμα και η Συμφωνία των Πρεσπών με αφορμή όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα Documento για το ζήτημα του ονόματος.  

Στελέχη επισημαίνουν πως η ΝΔ επίσημα δεν προχώρησε σε καμία διάψευση της πρότασης για το όνομα “Μακεδονία-Σκόπια” για τον ΟΗΕ με παράλληλη διατήρηση του ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίας” για το εσωτερικό της γείτονος χωρίς καμία αλλαγή στο Σύνταγμα.

Στην ίδια λογική όλη την προηγούμενη εβδομάδα με τη βοήθεια και της “Αυγής”, το ασφαλιστικό πρόγραμμα της ΝΔ μπήκε εμφανώς στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου. 

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει σε όλες τις ομιλίες του να επισημαίνει τις επιπτώσεις και τη μαύρη τρύπα που θα προκαλέσει η παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στους ιδιώτες...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: