2.7.19

Δύσκολη η μάχη του σταυρού για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ...

Όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ανθρωπογεωγραφία της επόμενης Βουλής ενδεχομένως να είναι διαφορετική και τα...
διαθέσιμα έδρανα μέσα στην Ολομέλεια αρκετά λιγότερα από αυτά που κατείχε το κόμμα από τον Ιανουάριο του 2015.

Με αυτά τα δεδομένα και με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι, ως δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκλέξει το πολύ έως 80 βουλευτές, η μάχη που δίνουν τα στελέχη για μια θέση στην επόμενη Βουλή μόνο εύκολη δεν είναι. Από τη στιγμή που η μισή δύναμη της σημερινής κοινοβουλευτικής ομάδας πάψει να υπάρχει θεωρείται βέβαιο πως αρκετοί κορυφαίοι, αλλά και στελέχη που εκλέγονται από τον Μάιο του 2012 θα μείνουν εκτός...

Οι «παλιοί» απειλούνται από τα νέα στελέχη που βγήκαν μπροστά σε νευραλγικές θέσεις στη κυβέρνηση και στο κόμμα τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά και από εξωκομματικούς υποψηφίους που μπήκαν στις λίστες εξαιτίας των συνεργασιών στις οποίες προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Το ζητόυμενο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η νέα κοινοβουλευτική ομάδα να είναι συμπαγής, ωστόσο θα μετρηθεί αν η προεδρικοί έχουν μια ισχυρή πλειοψηφία στην νέα ΚΟ, καθώς και οι εκπρόσωποι της κίνησης των «53+», της Προοδευτικής Συμμαχίας και των Οικολόγων που θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.

Οι πρώτοι των πρώτων στους σταυρούς είναι σίγουρα ενισχυμένοι ύστερα από ένα νικηφόρο εκλογικό αγώνα και διεκδικούν μια θέση στην επόμενη κυβέρνηση, όμως και μετά από μια ήττα όσοι επιβραβευθούν από την εκλογική βάση θα έχουν έναν λόγο παραπάνω στην αναζήτηση των αιτιών που οδήγησαν σε ένα μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Όλες οι περιφέρειες έχουν ιδιαιτερότητες και το ποσοστό της κάλπης θα δείξει σε κάθε περίπτωση ποιοι θα πάρουν το «εισιτήριο» και θα εκπροσωπούν το κόμμα για την επόμενη τετραετία. Αναλόγως ποια περιφέρεια θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας (Ανατολική Αττική, Αχαϊα, ή Λάρισα) κάποιος υποψήφιος θα φτάσει κοντά στην πηγή χωρίς, όμως να πιεί νερό. «Οδηγός» για εκτιμήσεις και αναλύσεις είναι οι πρόσφατες ευρωεκλογές.

Η Αθήνα

Η α΄ Αθήνας είχε μοιράσει από τέσσερις έδρες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2015. Θα μπορέσουν στην Κουμουνδούρου να διατηρήσουν αυτόν τον αριθμό; Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Νίκος Βούτσης, η Μυρσίνη Ζορμπά, ο Τάκης Παπαματθαίου, η Ράνια Σβίγκου, ο Δημήτρης Στούμπος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νίκος Φίλης είναι μερικά από τα πρόσωπα που δίνουν ήδη τη μάχη της «πρωτεύουσας» με πολλές ομιλίες στις γειτονιές, στα καφενεία και στα σπίτια της πόλης.

Στη β' Αθήνας τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά. Έχει σπάσει πλέον σε τρεις τομείς και οι 17 που εξελέγησαν πριν από 4 χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη για μια θέση στη Βουλή. 11 είχαν πάρει το «εισιτήριο» από τη ΝΔ που δεν τα είχε καταφέρει το 2015 στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Στο βόρειο τομέα από τις 15 διαθέσιμες έδρες αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει δεύτερο κόμμα υπολογίζεται πως θα εκλέξει τουλάχιστον 3 βουλευτές. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και επικρατέστεροι θεωρούνται οι Ελένη Αυλωνίτου, Κώστας Ζαχαριάδης, Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Κατρούγκαλος, Τέρενς Κουίκ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τάσος Πετρόπουλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στον δυτικό τομέα 11 είναι οι έδρες που θα μοιραστούν τα κόμματα. Ενδεχομένως εδώ τα χαμόγελα να είναι περισσότερα αφού στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ «έκοψε πρώτος το νήμα» με 27,53% έναντι 25,33% της ΝΔ. Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Δραγασάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Παναγιώτης Ρήγας, Κώστας Στρατής και Νίκος Τόσκας έχουν ακόμα 5 ημέρες για να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους ψηφίσουν.

Σαφώς πιο δύσκολη η διαδικασία της σταυροδοδίας για τις 18 θέσεις του νότιου τομέα με την Κουμουνδούρου σε περίπτωση ήττας να διεκδικεί τουλάχιστον 4. Γιώργος Βασιλειάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Κυρίτσης, Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Ξυδάκης, Κατερίνα Παπακώστα, Νίκος Παππάς, Θεανώ Φωτίου, Ραλία Χρηστίδου και Γιώργος Χριστοφορίδης φαίνεται να έχουν, λόγω της αναγνωρισιμότητάς τους, ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων υποψηφίων.

Ο Πειραιάς

Η Γεωργία Γεννιά, ο Κώστας Δουζίνας, ο Θεόδωρος Δρίτσας, η Μαρία Ρεπούση και η Ελένη Σταματάκη θα δώσουν σκληρή μάχη αν η ΝΔ κερδίσει την περιφέρεια της α΄ Πειραιά. Τα μηνύματα δεν είναι καλά αφού στις 26 Μαΐου η γαλάζια παράταξη υπερίσχυσε με 15 μονάδες της Κουμουνδούρου. Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα είχε καταλάβει 4 έδρες και η ΝΔ 1.

Στη β΄ Πειραιά με τον αέρα της νίκης στις ευρωεκλογές θα διεκδικήσουν μια θέση στη Βουλή μεταξύ άλλων ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, η Εύη Καρακώστα, η Νίνα Κασιμάτη και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Η Θεσσαλονίκη

Στην α΄ Θεσσαλονίκης 11 από τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ με τη μεγαλύτερη προβολή θα διεκδικήσουν πιθανότατα 4 θέσεις αν το κόμμα, όπως στις ευρωεκλογές, καταλάβει τη δεύτερη θέση. Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Κώστας Ζουράρις, Τάσος Κουράκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιάννης Σαρίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Ελευθερία Χατζηγεωργίου θα δώσουν μια δύσκολη εσωκομμματική μάχη για να μπορέσουν να βρεθούν στη Βουλή στις 8 Ιουλίου.

Πιο εύκολο το έργο για τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Δημήτρη Μάρδα στη β΄ Θεσσαλονίκης.

Εσωκομματικές κόντρες

Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα για τους υποψήφιους στην Αιτωλοακαρνανία αφού ο Γιώργος Βαρεμένος με την Μαρία Τριανταφύλλου θα έχουν απέναντί τους αυτή τη φορά και δυο υπουργούς, τον Θάνο Μωραΐτη και τον Γιάννη Τσιρώνη.

Όλα τα φώτα θα πέσουν και στη “μάχη της Κρήτης” με τον Γιώργο Σταθάκη και τον Παύλο Πολάκη να παλεύουν να κρατήσουν το ροζ χρώμα στο νομό Χανίων, αλλά και να εξασφαλίσουν την πρωτιά στους σταυρούς.

Η δεύτερη κατανομή

Οι υποψήφιοι που θα πιεστούν πολύ και δεν αποκλείεται να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων θα είναι όσοι εκλέγονται σε περιφέρειες από όπου γίνεται η δεύτερη κατανομή για να δοθεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Σε 8 τετραεδρικές (Έβρος, Καβάλα, Ημαθία, Πιερία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Κορινθία, Κυκλάδες) ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τις 3 έδρες στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, ενώ στα Χανιά πήρε και τις 4. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Πιερία ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε δεύτερο κόμμα, όμως η ΝΔ που είχε την πρωτιά εξέλεξε μόλις έναν βουλευτή. Οι «πονοκέφαλοι, όμως για τους υποψήφιους του κόμματος δεν σταματούν εκεί, αφού και σε πενταεδρικές περιφέρειες (Κοζάνη, Φλώρινα) ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 4 έδρες, ενώ στην Ηλεία και στα Δωδεκάνησα 3. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Μεσσηνίας, όπου παρά το γεγονός ότι η ΝΔ δεν έχασε, οι 3 θέσεις τον Ιανουάριο του 2015 πήγαν στην Κουμουνδούρου.

Το δύσκολο "παζλ" για τους επιτελείς της Κουμουνδούρου συμπληρώνεται και με τις 7 μονοεδρικές. Οι 5 είχαν βαφτεί ροζ πριν από τέσσερα χρόνια (Γρεβενά, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Φωκίδα, Σάμος) και οι δύο μπλε (Ευρυτανία, Λευκάδα).
Η Συμφωνία των Πρεσπών πιέζει πολύ τους υποψήφιους της Κουμουνδούρου στη Μακεδονία και στη Θράκη. Για τις τριεδρικές βόρειες περιφέρειες (Δράμα, Κιλκίς, Ξάνθη, Ροδόπη) το εκλογικό μέτρο είναι 33,3%, για τις τετραεδρικές (Έβρος, Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Καβάλα) 25%, ενώ στις πενταεδρικες (Κοζάνη) φτάνει στο 20%.

Για 32 περιφέρειες της χώρας που η διαφορά με τη ΝΔ στις 26 Μαΐου κινήθηκε από 26,03% έως 10,18% η ανατροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να είναι πολύ δύσκολη.

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σίγουρη θεωρείται η εκλογή του Βασίλη Βασιλικού, της Έφης Αχτσιόγλου και του Πάνου Σκουρλέτη. Αναλόγως με το αποτελέσμα πολύ πιθανό θεωρείται και ο Αλέκος Φλαμπουράρης να βρεθεί και πάλι στη Βουλή...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: