1.4.19

Ραντεβού για πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ...

Η Ελλάδα περιμένει από το Εurogroup την έγκριση για τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και στη συνέχεια το «πράσινο φως» από τον ESM για να διακόψει άμεσα τη...
«στενή» σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μετά το θετικό «σινιάλο» των θεσμών για τη δόση στην υπουργική σύνοδο αυτής της Παρασκευής στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση πάει με ανεβασμένη ψυχολογία και στο επόμενο «ραντεβού» που θα έχει στην Ουάσινγκτον με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, από τις 12 μέχρι τις 14 Απριλίου, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το ελληνικό αίτημα για την πρόωρη εξόφληση μέρους ή του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό.

Τα ελληνικά σχέδια που έχουν ωριμάσει για τα καλά θα αναπτύξει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην συνάντηση που θα έχει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με την εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο διάστημα που απομένει η κυβέρνηση εξετάζει να κινήσει και επίσημα τις διαδικασίες πρόωρης αποπληρωμής. Αυτό που δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» είναι αν το αίτημα της Αθήνας θα αφορά το σύνολο των δανείων που οφείλει η Ελλάδα στο Ταμείο και ανέρχονται σε 9,5 δισ. ή μόνο τις ακριβές δόσεις του 2019 και του 2020 που περιορίζονται σε 3,8 δισ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά περιμένει την έγκριση για τα 970 εκατ. ευρώ (κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα – ANFA’s) από το Εurogroup και εν συνεχεία το «πράσινο φως» από τον ESM, που είναι αναγκαίο για να προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση των δανείων και να διακόψει τη «στενή» σχέση με το ΔΝΤ, που θα περιοριστεί στη σύνταξη των εκθέσεων στη βάση του άρθρου 4.

Από τα μαξιλάρια...

Η εξόφληση θα γίνει με τα λεφτά από τα ANFA’s, τα χρήματα από το «μαξιλάρι διαθεσίμων» και τα λεφτά που έχει συγκεντρώσει η χώρα από τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνεται η τρίτη έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, πιθανότατα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s (πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β) στις 26 Απριλίου.

Στο μεταξύ, αναβάλλεται για τις 6 Μαΐου, η προγραμματισμένη για σήμερα κάθοδος των τεσσάρων επικεφαλής των θεσμών στην πρωτεύουσα για την επίσημη εκκίνηση της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ΕSM), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) θα έρθουν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές στην Αθήνα αφήνοντας στα τεχνικά κλιμάκια την προεργασία των θεμάτων – προαπαιτούμενων που θα τεθούν σε διαπραγμάτευση εκείνη την περίοδο σε ανώτερο επίπεδο.

Η ακύρωση της επίσκεψης έγινε με ελληνική πρωτοβουλία, ενώ συμφώνησαν αμέσως οι Ευρωπαίοι εταίροι μετά τις υποχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση στα «ακανθώδη» θέματα του νέου νόμου Κατσέλη, προσεγγίζοντας τις θέσεις των δανειστών.

Επειτα από αυτό ήρθαν οι τοποθετήσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα βρίσκεται μία… ανάσα από τη δόση. Οι θεσμοί έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την έκθεση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα διαβιβαστεί στην υπουργική σύνοδο της Παρασκευής και θα είναι θετική για την Ελλάδα.

Η έκθεση θα επιβεβαιώνει ότι οι διατάξεις που ψηφίστηκαν από την ελληνική βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας καλύπτουν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων και ότι η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: