30.6.17

«Πράσινο φως» για τους γάμους ομοφυλοφίλων στη Γερμανία...

Πέρασε από το γερμανικό κοινοβούλιο η πρόταση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, αλλά...
και του δικαιώματος στην υιοθεσία. Κατά ψήφισε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έδωσε το ελεύθερο στους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 393 υπέρ, 226 κατά, ενώ τέσσερις βουλευτές απείχαν της ψηφοφορίας.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ψήφισε κατά, καθώς θεωρεί ότι ο γάμος γίνεται μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας, αλλά εξέφρασε την ελπίδα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να φέρει περισσότερη κοινωνική ειρήνη.

 
Το νομοσχέδιο προώθησαν όχι μόνο οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς, ωστόσο είχε προκαλέσει σημαντική αναταραχή στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών.

Τελικά, η καγκελάριος «απελευθέρωσε» τους βουλευτές της καλώντας τους να ψηφίσουν κατά βούληση.

Μεγάλη συζήτηση έγινε μετά τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ στις αρχές της εβδομάδας. Η καγκελάριος υπήρξε διαχρονικά πολέμιους του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, ωστόσο δήλωσε ότι η άποψή της άλλαξε, όταν γνώρισε ένα ζευγάρι λεσβιών. Είχε τότε προσθέσει ότι θα σκεφτόταν μια ψηφοφορία χωρίς όμως να προσδιορίζει τον χρόνο με πολλούς να εκτιμούν ότι δεν θα επιτρέψει μια τέτοια ψηφοφορία πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Τελικά, παρά το γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν συμφωνήσει (από την αρχή της συνεργασίας με το CDU) ότι δεν θα πιέσουν για ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ο Μάρτιν Σουλτς αποφάσισε να πιέσει για να έρθει στη βουλή.

 
Η κίνησή του αυτή, με την υποστήριξη των Πρασίνων, του Die Linke και των Ελεύθερων Δημοκρατών, ερμηνεύεται και ως προάγγελος μιας πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας.

Από την πλευρά του CDU εκφράστηκε έντονη ενόχληση με την Άνγκελα Μέρκελ να σημειώνει ότι θεωρεί την απόφαση του Μάρτιν Σουλτς να φέρει άμεσα προς ψήφιση ένα τόσο σημαντικό θέμα «λυπηρή και εντελώς αχρείαστη» σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Έρχονται, όμως, εκλογές και αυτό είναι κάτι που βάζουν σε προτεραιότητα όλα τα κόμματα της γερμανικής Βουλής...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: