1.5.17

Πρώτη συνάντηση Μέρκελ – Πούτιν...

στην εποχή Τραμπ...

Σε μια προσπάθεια να επανεξετάσουν τις δυσκολίες στις πολιτικές σχέσεις τους η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ρώσος πρόεδρος συναντώνται αύριο στο Σότσι.

Πρόκειται για...

το πρώτο τετ α τετ μετά την εκλογή Τραμπ καθώς η τελευταία φορά που η Μέρκελ επισκέφθηκε τη Ρωσία ήταν το 2015, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της επετείου των 70 χρόνων από τη νίκη που κατήγαγε η Ρωσία επί της χιτλερικής Γερμανία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο· τότε στον Λευκό Οίκο ήταν ο Ομπάμα.

Η ατζέντα περιλαμβάνει σημαντικά διεθνή θέματα, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, οι γεωπολιτικές διενέξεις σε Συρία και Ουκρανία, αλλά και η προετοιμασία της επικείμενης συνόδου κορυφής της G20 στο Αμβούργο.

H συνάντηση δεν αναμένεται να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Μόσχα. Όπως σχολιάζει στους Financial Times ο Gernot Erler, ειδικός απεσταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης στη Ρωσία: «Δεν μπορώ να είμαι πολύ αισιόδοξος για πρόοδο. Ο κ. Πούτιν θα επιμείνει στις θέσεις του και η κ. Μέρκελ στις δικές της».

Ωστόσο, οι δύο ηγέτες εμφανίζονται πρόθυμοι να ανανεώσουν τη μακροχρόνια προσωπική επαφή τους και να διερευνήσουν κατά πόσο η εκλογή Τραμπ στον Λευκό Οίκο μπορεί να αλλάξει την παγκόσμια πολιτική ισορροπία.

Σύμφωνα με τον Erler, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τις μάχες στην ανατολική Ουκρανία η κατάσταση παραμένει πολύ κρίσιμη. Στόχος της Γερμανίας είναι να διατηρήσει τον διάλογο με τη Μόσχα. Έτσι, η Μέρκελ συνεχίζει να μιλάει με τον Πούτιν.

Ο Stefan Meister, ειδικός της Ρωσίας στο γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, υποστηρίζει ότι η Μέρκελ θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον Πούτιν να είναι πιο ελαστικός με την Ουκρανία, με την προειδοποίηση ότι η αυξημένη εχθρική στάση θα μπορούσε τον προκαλέσει αντίδραση Τραμπ «με επικίνδυνο τρόπο».

Παράλληλα, η Μέρκελ θα επιδιώξει να πείσει τον Πούτιν ότι η Ε.Ε. είναι ισχυρότερη από ό,τι εκείνος πιστεύει και ικανή να διατηρήσει ενιαίο πρόσωπο στις οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: