1.4.17

Τουρκία: Ο Ντεμιρτάς τερμάτισε την απεργία πείνας...

Φωτογραφία: AP/ Francois Moriγια τις συνθήκες κράτησής του...

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι τερματίζει την απεργία πείνας, την οποία είχε...
αρχίσει το πρωί της ίδιας ημέρας.

Ο φυλακισμένος συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του σημαντικότερου κόμματος που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα στην Τουρκία, είχε ξεκινήσει την απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «απάνθρωπες» συνθήκες κράτησης.

Ο Ντεμιρτάς είναι στη φυλακή της Ανδριανούπολης από τον περασμένο Νοέμβριο. Πολλοί άλλοι Κούρδοι φυλακισμένοι είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 25 Φεβρουαρίου αλλά αποφάσισαν και εκείνοι να την τερματίσουν την Παρασκευή, έπειτα από την έναρξη του διαλόγου και τις «υποσχέσεις» της διεύθυνσης της φυλακής ότι τα υπάρχοντα προβλήματα θα επιλυθούν.

Ο ηγέτης του HDP δήλωσε «ευτυχής» γιατί η διαμαρτυρία αυτή είχε αποτέλεσμα να γίνουν «αμοιβαίες δεσμεύσεις με καλές προθέσεις». Σύμφωνα με το κόμμα, περίπου εκατό «πολιτικοί κρατούμενοι» βρίσκονταν σε απεργία πείνας χθες, η κατάσταση της υγείας ορισμένων εκ των οποίων ήταν «κρίσιμη».

Ο Ντεμιρτάς είναι αντιμέτωπος με δεκάδες δικαστικές διώξεις και κινδυνεύει με ποινή 142 ετών κάθειρξης μόνο σε μία δίκη, στην οποία κατηγορείται ότι «διηύθυνε μια τρομοκρατική οργάνωση» και ότι ευθύνεται για τη διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Οι τουρκικές αρχές ερίζουν ότι το HDP αποτελεί μια πολιτική βιτρίνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Αγκυρα, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες...

Πηγή: ΑΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: